Šport
77 ogledov

Hollande sprejel Parkerja in druščino

Francois Hollande EPA
Francoski košarkarji so tudi v ponedeljek zvečer v Parizu slavili dan prej osvojen naslov evropskih košarkarskih prvakov.


Več sto navijačev je košarkarje pričakalo že na letališču Charles de Gaulle, uradni sprejem pa je za košarkarje zvečer v Elizejski palači priredil tudi predsednik Francois Hollande.

V središču pozornosti je bil tudi v Franciji prvi zvezdnik ekipe Tony Parker, trikratni prvak lige NBA, zato je navijače še toliko bolj prizadela njegova ponedeljkova izjava, da je za leto 2014 njegova nadaljnja košarkarska pot vprašljiva. A Parker dodaja, da gre le za eno leto premora, na prvenstvu stare celine 2015 v Ukrajini in nato na olimpijskih igrah 2016 v Rio de Janeiru se nastopu ne bo izogibal.

Parker le še 32 točk za Galisom

O kakovosti Parkerja, ta je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca prvenstva, priča tudi podatek, da je po nastopu v Ljubljani postal drugi najboljši strelec na evropskih prvenstvih, kjer je z 996 doseženimi točkami prehitel Nemca Dirka Nowitzkija (983), le še 32 točk naskoka pred njim pa ima legendarni grški košarkar Nikolaos Galis.

Zanimanje za košarko je bilo v končnici v Franciji zelo veliko. Na malih zaslonih si je finale in prvo francosko košarkarsko zlato ogledalo več kot sedem milijonov ljudi. Tega se je zavedal tudi Florent Pietrus, ki je v Parizu dejal: "Nismo še popolnoma doumeli, kaj nam je uspelo. A vem, da so vsi stali za nami in nas podpirali."

V načrtu obilno slavje

Želja Francozov pa je, da je evropsko zlato v Sloveniji, ki so ga načrtovali že na zadnjem EP, le prvo. Pogoj ostaja, da bo jedro ekipe s Parkerjem, Nicolasom Batumom, kapetanom Borisom Diawom in Antoinom Diotom ostalo skupaj. "Za našo, mlajšo in novo generacijo je to začetek dolge serije, vsaj tako upam," je v Parizu še dejal Diot, ki pa pravi, da so to le dolgoročni načrti, kratkoročno je v načrtu le obilno slavje po zlati medalji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.