Šport
18523 ogledov

Kakšna svinjarija! Najboljši Slovenki prepovedali nastop na Igrah

Valentyna Brik World Para Volley
Slovenske odbojkarice na paraolimpijske igre brez najboljše igralke Valentyne Brik.

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede bo na paraolimpijskih igrah v Parizu nastopila brez najboljše igralke Valentyne Brik. Kot so v četrtek sporočili s krovne zveze za šport invalidov - Slovenskega paralimpijskega komiteja, ji je Mednarodna paraodbojkarska zveza prisodila pregled in ji s tem onemogočila nastop na igrah.

Kot so sporočili s krovne zveze, na tekmovanjih ne more nastopati, dokler status njene poškodbe ne bo znova ocenjen. Ocenjevanje pa lahko izvedejo samo na naslednjem tekmovanju, na katerem bo nastopila Slovenija, kar pa bo šele januarja 2025.

Brikova je sicer po rodu Ukrajinka. Z reprezentanco Ukrajine je leta 2012 osvojila bronasto kolajno na paraolimpijskih igrah v Londonu. Po uspešnem procesu izredne naturalizacije je oblekla dres Slovenije, s katero je lani postala evropska podprvakinja, letos pa zmagovalka kvalifikacijskega turnirja na Kitajskem, kjer si je Slovenija priborila vozovnico za paraolimpijske igre.

Slovenijo je zastopala na različnih mednarodnih tekmovanjih (SP leta 2022, EP 2023, svetovni pokal 2023 in kvalifikacije za paraolimpijske igre). Na vseh tekmovanjih Mednarodna paraodbojkarska zveza ni nikoli sprožila protesta ali suma glede dodelitve njenega športnega razreda.

Brikovo je sicer mednarodni odbor za klasifikacijo leta 2018 uvrstil v športni razred VS1. Skladno s tem so ji diagnosticirali invalidnost desnega kolena, saj ga ni mogla upogniti za več kot 30 stopinj.

Mednarodna zveza je slovensko krovno zvezo obvestila, da je po ogledu posnetka, objavljenega 12. aprila na družbenih omrežjih ob vrnitvi reprezentance s kvalifikacij za paraolimpijske igre, ugotovila domnevno neskladje med športnim razredom Brikove iz leta 2018 in stopnjo gibanja, kot je razvidna na posnetku.

Kot poudarjajo pri slovenski krovni zvezi, je podlaga za sum napačne dodelitve športnega razreda nenavadna, saj na tekmovanju v kitajskem Daliju takšnih vprašanj ni bilo.

Ne glede na to je Zveza ŠIS-SPK opravila zdravniški pregled stanja Valentyne Brik, da bi bilo tako mogoče odpraviti vse dvome o njenih fizičnih sposobnostih kot medicinsko neutemeljene.

Dr. Helena Burger, specialistka za osebe z omejeno mobilnostjo, je potrdila, da se fizične sposobnosti Valentyne Brik niso spremenile, razen dejstva, da je njen upogib v kolenu zdaj 35° namesto prejšnjih 30°, kar pa je še vedno v okviru kategorije VS1, kot to določajo Pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo.

Predstavljene ugotovitve dr. Helene Burger so tako dokončno odpravile vse sume, ki so izhajali iz videoposnetka, in potrdile pravilnost ravnanja Zveze ŠIS-SPK, ki po letu 2018 za Valentyno Brik ni zaprosila za zdravniški pregled.

Ne glede na jasno in strokovno obrazložitev je Mednarodna paraodbojkarska zveza igralki dodelila status "Review", kar pomeni, da bo morala igralka opraviti nadaljnje ocenjevanje njenega športnega statusa, ki bo mogoče šele na naslednjem tekmovanju, na katerem bo nastopila.

Valentyna Brik | Avtor: World Para Volley World Para Volley

V svoji odločitvi se Mednarodna paraodbojkarska zveza sploh ni opredelila do strokovnega mnenja dr. Helene Burger, niti kako drugače ustrezno obrazložila svoje odločitve in tako kršila pravico igralke in Zveze ŠIS-SPK do pridobitve podrobnega pojasnila o tem "zakaj je bil vložen protest in na kakšni podlagi ga vodja klasifikacije šteje za upravičenega".

Takšna obveznost je potrebna za formalno vložitev protesta zoper športnika v skladu s Pravili Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo, ki sočasno služi zaščiti športnika pred enostranskimi in samovoljnimi dejanji.

V nadaljevanju je Zveza ŠIS-SPK v postopku pred Mednarodno paraodbojkarsko zvezo priložila tudi strokovno mnenje, iz katerega izhaja, da je zaradi omejitev pri projekciji tridimenzionalnega prizora na dvodimenzionalno ravnino kot upogiba kolena Valentyne Brik nemogoče določiti zgolj z ogledom videoposnetka. To pomeni, da posnetek ne bi smel imeti nikakršne dokazne vrednosti.

Tudi do takšnega strokovnega mnenja se na Mednarodni paraodbojkarski zvezi niso opredelili. V nadaljnjem postopku je Mednarodna paraodbojkarska zveza navajala, da je bil protest sprožen na podlagi "ocene videoposnetka tekem, ki so se odvijale na nedavnem finalnem kvalifikacijskem tekmovanju v Dali, Kitajska." To je sicer v popolnem nasprotju s tem, kar je bilo navedeno v pisni obrazložitvi Zvezi ŠIS-SPK ob uvedbi postopka, in tako dodatno potrjuje sum slednje, da je celoten postopek voden izjemno arbitrarno.

Med uvedbo postopka in paraolimpijskimi igrami je bilo na sporedu samo še tekmovanje v Franciji Women's Super 6 tournament. Zveza ŠIS-SPK je predlagala in prosila, da se klasifikacija igralke izvede na tem tekmovanju, vendar so prošnjo zavrnili.

Kot so še sporočili iz slovenske zveze, ne morejo razumeti, zakaj je Mednarodna paraodbojkarska zveza odločena, da Brik odreče pravico do udeležbe na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024.

Ob vseh propadlih poizkusih rešitve je Zvezi ŠIS-SPK preostala le še vložitev predloga za izdajo začasne odredbe pred sodiščem v nizozemskem mestu Handel. V postopku ni bila uspešna, razlogi za zavrnitev takšne zahteve pa bodo znani šele čez nekaj tednov, ko bo sodišče izdalo pisno odločbo, so še sporočili z zveze.

"Ob navedenem postopanju Mednarodne paraodbojkarske zveze ostaja grenak priokus, saj se ni mogoče znebiti občutka arbitrarnega odločanja in ne odločanja v dobro športa. Nejasna in celo kontradiktorna pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze očitno omogočajo povsem arbitrarno odločanje. Na Zvezi ŠIS-SPK si bomo močno prizadevali, da se sistem pravil v bodoče spremeni in dejansko služi športu," so zaključili v uradni izjavi za javnost pri Zvezi ŠIS-SPK.

Reprezentanca v odbojki sede bo letos sicer četrtič nastopila na igrah. Leta 2004 je bila četrta v Atenah, potem dvakrat šesta v Pekingu 2008 in Londonu 2012.

Slovenska reprezentanca v odbojki sede se sicer na Igre v Parizu, ki bodo potekale med 28. avgustom in 8. septembrom, odpravlja z visokimi ambicijami, v vlogi aktualnega evropskega podprvaka in četrte reprezentance z zadnjega svetovnega prvenstva v Sarajevu (2022).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.