Šport
15 ogledov

Kavčič izenačil po porazu Semrajca

blaž kavčič EPA
Po prvem dnevu je dvoboj prvega kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko izenačen na 1:1.

V prvi partiji je najboljši portugalski igralec Joao Souza premagal Janeza Semrajca s 3:1 v nizih, dvoboj pa je nato izenačil najvišjepostavljeni slovenski igralec Blaž Kavčič, ki je s 3:0 ugnal Gastaa Eliasa.

Prvi dan v skladu s pričakovanji

Razplet prvega dne je torej pričakovan in takšen, kakršnega si je želel slovenski kapetan Blaž Trupej, ki v Kranju more računati na dva od štirih najboljših slovenskih igralcev (Aljaž Bedene, Blaž Rola), Grega Žemljo pa bo lahko uporabil le v igri dvojic, saj je Žirovničan zaradi zdravstvenih težav že dlje časa izven teniških aren.

Polovično pripravljen oziroma po dveh mesecih neigranja je nastopil tudi 24-letni Janez Semrajc, ki je prvič v karieri igral proti tako visokouvrščenemu igralcu. V uvodnih dveh nizih je Sousa pokazal, zakaj je 51. na lestvici ATP, v tretjem nizu je svoje priložnosti izkoristil tudi Semrajc (305.), v četrtem pa je Portugalec zmagal s 6:0.

"Težko je igrati tako pomemben dvoboj za svojo državo, če nisi v tekmovalnem ritmu. Niti v tretjem nizu se nisem počutil suverenega. Nisem čutil žoge in tako je nemogoče premagati tako kakovostnega igralca. Ne glede na poraz sem optimističen pred nadaljevanjem sezone," je dejal Ljubljančan.

Kavčič v prvem nizu zlomil nasprotnika

Veliko bolj prepričljiv je bil Blaž Kavčič, ki si je pomembno psihološko prednost priigral z zmago v podaljšani igri prvega niza s 16:14. Z dotikom žogice na mreži je rešil dve zaključni žogi Portugalca ter na koncu ob bučni podpori občinstva v dvorani TK Triglav dobil niz po uri in 20 minutah igre. Nato je bilo vse veliko lažje - 6:1 in 6:4.

"Prvi niz je bil zagotovo pomemben, nikakor pa ne odločilen. Ko se igra na tri nize, vedno veš, da boš imel še kakšno priložnost. Letos sem to že nekajkrat občutil na svoji koži, zato ne bi bilo nič strašnega, če bi ga izgubil. Zdaj je najbolj pomembno, da čim prej pozabim na ta dvoboj in da se začnem pripravljati na naslednjega. Če bova z Žemljo igrala približno tako, kot sva nazadnje na Poljskem, potem se nimamo česa bati," je povedal Kavčič.

V soboto je na sporedu igra dvojic, ki je lahko v tovrstnih izenačenih dvoboj marsikdaj odločilna. Slovenijo bosta zastopala Blaž Kavčič in Grega Žemlja, Portugalci pa bodo verjetno stavili na ista igralca, kot sta igrala prvi dan. Spored se bo začel ob 16. uri, vstop v dvorano pa je prost.

Španija, Srbija, Avstralija na robu izpada

Po prvem dnevu dvobojem prvega kroga svetovne skupine Davisovega pokala so z 2:0 v vodstvu Francozi proti Avstralcem, Nemci proti Špancem, Kazahstanci proti Belgiji ter Švica s Srbijo. Branilci pokala v zadnjih dveh sezonah Čehi so izgubili uvodno partijo proti Nizozemski, nato pa je na 1:1 izenačil Tomas Berdych.

V Ostravi so gledalci videli maratonski prvi dvoboj, ki ga je Robin Hasse dobil proti Radeku Stepaneku s 6:1 v petem nizu, in nato ekspresnega drugega ter zmago Berdycha proti Igorju Sijslingu s 6:3, 6:3 in 6:0.

Petkratni zmagovalci Davisovega pokala Španci so brez Rafaela Nadala v izgubljenem položaju. Philipp Kohlschreiber in Florian Mayer sta v Frankfurtu prepričljivo premagala Roberta Bautista Aguta oziroma Feliciana Lopeza.

V podobni situaciji so tudi Srbi, lanski finalisti, ki v Novem Sadu zaostajajo proti Švici z 0:2. Roger Federer in zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije Stanislas Wawrinka nista imela težav proti Iliji Bozoljacu in Dušanu Lajoviću.

Davisov pokal, prvi krog:

Slovenija 1:1 Portugalska

Janez Semrajc : Joao Sousa 1:6, 4:6, 6:4, 0:6
Blaž Kavčič : Gastao Elias 7:6 (14), 6:1, 6:4

Sobota, 1. februar:
Blaž Kavčič/Grega Žemlja - Joao Sousa/Gastao Elias

Nedelja, 2. februar:
Blaž Kavčič - Joao Sousa
Janez Semrajc - Gastao Elias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.