Šport
15 ogledov

Kek: "Osmina finala fantastična"

Matjaž Kek na enem izmed treningov. (Foto: MC NZS.si/Taka) Žurnal24 main
Slovenski nogometaši so pred novim dnevom D. Po prvih točkah in prvi zmagi na mundialu imajo v sredo ob 16. uri v Port Elizabethu priložnost, da se prvič uvrstijo v osmino finala svetovnega prvenstva.
Slovenijo v osmino finala peljeta zmaga in neodločen izid, "ugoden" pa bi bil tudi poraz, če na drugi tekmi skupine ZDA in Alžirija remizirata. V primeru napredovanja se bo Slovenija v osmini finala pomerila z eno od reprezentanc iz skupine D. To so Nemčija, Srbija, Gana in Avstralija.
"Nam je popolnoma jasno, kakšen je vložek sredine tekme za obe ekipi. Ponavljam pa, za Angleže je osmina finala nekaj, kar morajo narediti, za nas pa želja in sicer cilj, ki smo si ga postavili pred SP," je na novinarski konferenci v Port Elizabethu povedal selektor Matjaž Kek in dodal: "Za Slovenijo bi osmina finala pomenila ogromno. To bi bil fantastičen uspeh."


V slovenskem taboru so optimistično razpoloženi, moteč element je le negotova usoda Marka Šulerja, ki je zaradi bolečin v rebrih še vedno vprašljiv, čeprav je opravil zadnji trening v Port Elizabethu. Prva menjava za Šulerja na položaju srednjega branilca je Matej Mavrič Rožič, sicer pa bodo najverjetneje igrali še vratar Samir Handanović, branilci Mišo Brečko, Boštjan Cesar in Bojan Jokić, vezisti Valter Birsa, Robert Koren, Aleksandar Radosavljević in Andraž Kirm ter napadalca Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić.

"Ogledal sem si obe tekmi Anglije na tem prvenstvu. Igrala je zrelo, igra dober nogomet, ima najboljše igralce. Spoštujemo jih, vendar imamo svoj cilj in pričakujemo preboj v drugi krog," je odločen Jokić, ki mu je všeč tudi dejstvo, da bo tekma ob morju, saj igralci "lažje dihajo" kot v Johannesburgu, ki je 1700 metrov nad morjem.

Če je v slovenskem taboru vse v redu, pa je v angleškem povsem drugače. Slovenci imajo na prvem mestu skupine C štiri točke po dveh tekmah, eni izmed favoritov prvenstva Angleži pa le dve. Tako morajo za zanesljivo napredovanje zmagati, kar je še dodaten pritisk za doslej povsem razglašeno ekipo Fabia Capella.

Ta bo zaradi kazni Jamieja Carragherja in poškodbe Ledleyja Kinga primoran v obrambo vpoklicati Matthewa Upsona. "Če bi vam povedal, na kakšen način bomo igrali, bi povedal vse. Kakovost Angležev je vsem poznana. Zame so oni še vedno eni izmed favoritov za naslov prvaka. Kot se za športnike spodobi, pa si tudi mi želimo narediti nekaj velikega. Pokazali smo že, da se lahko kosamo z vsakim. Naši nogometaši so na tem prvenstvu pokazali igro, ki se jim je ni treba sramovati, kar je že zaznamovalo našo skupino. Vse štiri ekipe so še v igri za napredovanje, zato to tekmi daje še posebno draž. Že pred prvenstvom sem napovedal, da nisem prepričan, da se bosta Anglija in ZDA z lahkoto uvrstili v naslednji krog," je še povedal Kek.

Angleška enajsterica bo predvidoma videti takole: vratar David James, branilci John Terry, Matthew Upson, Glen Johnson in Ashley Cole, v zvezni vrsti Joe Cole, Frank Lampard, Steven Gerrard, Gareth Barry in Aaron Lennon ter v napadu Wayne Rooney.
Mariborčan je znova poudaril, da ga druge ekipe ne zanimajo in mu je vseeno, kdo gre naprej. "Ne zanima me, kdo zaradi nas ne bo šel v drugi krog. Mi imamo dobro izhodišče, ki ga marsikdo ni pričakoval. Ampak zavedamo se, da igramo proti favoritu skupine, in na nas je, da se dobro pripravimo. Imamo vse adute, da smo samozavestni, hrabri, da se postavimo po robu veliki angleški reprezentanci tako, kot se spodobi za ekipo, ki se je uvrstila na SP in ima po dveh tekmah štiri točke," pravi Kek.

"Kombinacij za naslednji krog je ogromno. Ukvarjati se z matematiko bi bila velika potrošnja energije. Sam jo raje trošim za ekipo. Ne vem, katera reprezentanca lahko z gotovostjo napoveduje, da bo igrala na točko proti angleški vrsti. Poskušali bomo igrati svojo igro, ki nas je zaznamovala v preteklih dvobojih. Bo pa to čisto nova, čisto drugačna tekma. Za majhnega je dodaten izziv igrati proti velikemu. Če nam bo uspelo to, kar nameravamo na igrišču, sem prepričan, da se lahko prebijemo v naslednji krog," je zaključil Kek in pripomnil, da bo prav ta tekma tudi nov zrelostni izpit za slovensko vrsto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.