Šport > Kolesarstvo
32653 ogledov

Bomba! Jumbo zapušča kolesarstvo!

Jumbo-Visma Profimedia
Pri Jumbu so potrdili, da bodo najkasneje do konca leta 2024 končali svoje partnerstvo s kolesarsko ekipo, saj naj bi osvojili že vse, kar se je dalo osvojiti.

Jumbo, eden izmed dveh sponzorjev po katerem se tudi imenuje ekipa Jumbo-Visma, bo najkasneje do konca leta 2024 končal sponzorstvo s to kolesarsko in hitrostno drsalno ekipo, je sporočil Ton van Veen, novi izvršni direktor slovite nizozemske verige supermarketov Jumbo.

Van Veen je tudi potrdil, da Jumbo poleg kolesarske in hitrostno drsalne ekipe Jumbo-Visme ne bo več podpiral niti zvezdnika Formule 1 Maxa Verstappna, kateremu je bil eden glavnih sponzorjev.

Podjetje sponzorska pogodba s kolesarsko ekipo veže do konca leta 2024 in naj bi jo po besedah Van Veena spoštovali do konca, obenem pa je dodal, da se je Jumbo pripravljen nemudoma umakniti, če bi kateri drugi sponzor želel prevzeti njihovo mesto.

Ton van Veen | Avtor: Profimedia Profimedia

"To sponzorstvo je prineslo precejšnjo prepoznavnost naši znamki, toda zdaj smo osvojili vse, kar se je osvojiti dalo," je o razlogih za umik za nizozemske medije spregovoril Van Veen. "Letno vložimo več kot 20 milijonov evrov v naše športno sponzorstvo, toda vsak evro lahko zapravimo le enkrat. Tega denarja ne moremo vrniti našim strankam ali ga investirati v trajnostni razvoj in zdravje."

Jumbo je sicer začel partnerstvo s kolesarsko ekipo, ki obstaja že vse od leta 1984, leta 2015 kot drugi najpomembnejši sponzor kolesarskega in hitrostno drsalnega moštva, ki se je takrat imenovalo LottoNL-Jumbo. Leta 2019 je postal glavni sponzor ekipe, ki je z njegovo pomočjo leta 2020 dodala še žensko sekcijo.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Od prihoda Jumba k nizozemski kolesarski ekipi je ta osvojila vse tri velike tritedenske dirke. Tu je imel glavno vlogo naš as Primož Roglič, ki je še pred letošnjim Girom zmagal na treh Vueltah (2019-2021), medtem ko je Jonas Vingegaard minulo sezono zbirki zmag dodal Tour. Ekipa je imela pomembno vlogo tudi na velikih petih spomenikih kolesarstva, izmed katerih je naš Roglič leta 2020 osvojil dirko Liege-Bastogne-Liege, Wout van Aert pa istega leta dirko Milano-San Remo.

Pod sponzorstvom Jumba je nizozemska ekipa postala morda celo najmočnejša kolesarska ekipa na svetu, ki ima sklenjene pogodbe s številnimi najboljšimi kolesarji sveta. Roglič in največja kolesarka vseh časov Marianne Vos sta tako za ekipo vezana do konca leta 2025, Van Aert še leto dlje, medtem ko ima Vingegaard pogodbo celo do konca leta 2027.

Jumbo veriga supermarketov | Avtor: Profimedia Profimedia

Jumbo je sicer podjetje v zasebni lasti z več kot 10 milijardami evrov prihodkov iz svojih supermarketov na Nizozemskem in v Belgiji. Izven teh dveh držav nima pravih poslovnih interesov. Pred letošnjo pomladjo je skupina omenjenih supermarketov že umaknila velik del svojega sponzorstva iz različnih moto športov, potem ko je državno tožilstvo sprožilo preiskavo o pranju denarja. Nekdanji izvršni direktor Frits van Eerd je bil zaslišan v okviru tekoče preiskave in je že odstopil s položaja v podjetju.

Poleg tega je decembra 2022 v 85. letu starosti umrl predsednik uprave Jumba in znani nizozemski podjetnik Karel van Eerd, ki je vodil podjetje skozi obdobje povečanja športnih sponzorstev. Pri kolesarski ekipi so tako že od pomladi dalje slutili, da bi se znalo njihovo sodelovanje počasi zaključiti.

Najnovejša pogodba med podjetjem in ekipami je bila podpisana leta 2019 za obdobje petih let. Čeprav je imel Jumbo v pogodbi možnost podaljšanja sponzorstva za dodatni dve leti, se je očitno odločil, da bo po skupno 10 letih udejstvovanja v športu čas za odhod.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice