Šport > Kolesarstvo
14718 ogledov

Drama na DP v kolesarstvu: "Ponudil sem mu svojo zlato medaljo"

Mattias Skjelmose Profimedia
Zlata medalja na državnem prvenstvu v vožnji na čas je po diskvalifikaciji najhitrejšega kolesarja romala v druge roke.

Dansko državno prvenstvo v vožnji na čas se je sprevrglo v veliko polemiko, potem ko je tekmovalna žirija zaradi domnevne kršitve pravil diskvalificirala zmagovalca Johana Price-Pejtersena in za novega državnega prvaka razglasila Mattiasa Skjelmosa.

Slednji z odločitvijo žirije ni bil zadovoljen, saj se mu je zdela diskvalifikacija rojaka neupravičena.

Price-Pejtersen je najhitreje opravil z 41,3-km preizkušnjo, a je bil njegov rezultat naknadno razveljavljen, ker je med vožnjo zapeljal na kolesarsko stezo in pri tem pridobil nepravično prednost pred vstopom v krožišče.

Z njegovo diskvalifikacijo je novi danski državni prvak postal Skjelmose, ki pa po dirki ni bil razpoložen za slavje. 

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Po pravilih Mednarodne kolesarske zveze (UCI) se kolesarji na dirkah ne smejo posluževati pločnikov, medtem ko kolesarske steze ostajajo nekakšno sivo področje. Obstajajo celo dokazi, da je več kolesarjev, vključno z novopečenim državnim prvakom, v nekem trenutku zapeljalo na pločnik, bodisi zaradi nuje bodisi zaradi narave same trase, vendar nihče od njih ni bil kaznovan.

Tudi sicer se kolesarji na dirkah poslužujejo raznoraznih načinov za izognitev padcem in nevarnostim, kar še posebej velja za tlakovane klasike, kjer se ob iskanju boljšega oprijema prevozi marsikatero 'nevidno' črto. Ob strogem upoštevanju pravil bi morala potemtakem Uci na dirki po Flandriji ali Paris-Roubaix diskvalificirati vsaj polovico tekmovalcev na startni vrsti. 

Skjelmose se po dirki ni želel pogovarjati o odločitvi žirije ali usodi svojega rojaka. Ker novinarka njegove zahteve ni upoštevala, je užaljeno zapustil intervju. "Ne, imela si svojo priložnost," je dejal in sedel v moštveni avtomobil.

Ko se je kasneje pomiril, se je oglasil svojim sledilcem na Instagramu: "Postal sem državni prvak v vožnji na čas, kar je fantastično, saj sem zato prišel na dirko. A težava je v tem, da nisem želel zmagati na takšen način. Čeprav sem dal vse od sebe, sem bil dve sekundi počasnejši od Johana Price-Pejtersena, ki naj bi pridobil prednost z vožnjo po kolesarski stezi, zaradi česar sem namesto srebrne dobil zlato medaljo, za kar pa ne prevzemam odgovornosti. Nisem se zavzemal za takšno odločitev, prej nasprotno! Sočustvujem z Johanom, ki ni samo izjemen kronometrist, temveč tudi moj dober prijatelj. Ponudil sem se, da mu prepustim svoj zmagovalni dres in medaljo ter mu s tem dam priznanje za njegovo vožnjo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.