Šport > Kolesarstvo
1696 ogledov

Zvezdniku se ne piše nič dobrega: "To je katastrofa!"

Wout van Aert Profimedia
Belgijskega kolesarskega zvezdnika po hudi nesreči na dirki skozi Flandrijo čaka dolgotrajna rehabilitacija.

Belgijski član kolesarske ekipe Visma–Lease a Bike Wout van Aert je zaradi posledic padca na dirki skozi Flandrijo, v katerem je utrpel zlom ključnice in več reber, že končal spomladanski del letošnje sezone.

Dirki po Flandriji in Paris-Roubaix sta zanj izgubljeni, po vsej verjetnosti pa bo moral izpustiti tudi letošnjo dirko po Italiji.

Wout van Aert padec Video Šport Grd padec Van Aerta, zvezdnika odpeljali z rešilcem Jan Tratnik Poškodba Šport Grd padec Tratnika, obležal je na cesti: Sprva je kazalo slabo

Po oceni zdravniške stroke bi lahko okrevanje trajalo več mesecev, predčasna vrnitev pa bi lahko v primeru novega padca imela tudi katastrofalne posledice.

"Tukaj govorimo o politravmi," je za portal Sporza.be pojasnil Kris Vandermieren, športni zdravnik pri belgijski kolesarski zvezi.

"Do takšnih poškodb pride samo v hudih prometnih nesrečah. Trenutno smo seznanjeni samo z zunanjimi poškodbami. Pri hitrostih nekje od 80 do 90 km/h pride tudi do resnih notranjih poškodb, kar se bo razkrilo šele z dodatnimi preiskavami. Predstavljajte si zunanjost avtomobila po prometni nesreči. Škoda je najbolj vidna na zunanji strani, a tudi notranja je utrpela hude posledice."

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

Van Aert je trenutno v bolnišnici v kraju Herentals, kjer pa še čaka na prvi operativni poseg. "Razpoka v prsnici se bo začelila sama, a to zahteva svoj čas. Lahko traja več mesecev. A treba je tudi dihati. Razpoka se ves čas premika, kar otežuje celjenje. Treba je računati vsaj na tri do šest tednov. Potem so tu še psihološke posledice. To je prava katastrofa! In to v najslabšem možnem trenutku, ko je bil na vrhuncu svojih moči. Ne bo mu lahko."

Okrevanje bo za Van Aerta življenjskega pomena, opozarja zdravnik. "V primeru novega padca lahko napokana rebra prerežejo pljučno membrano, pljuča pa se sesedejo. To je lahko usodno. Na tekmovanjih so zdravniki vedno prisotni, ne pa tudi na treningih. Zelo bo moral paziti."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.