Šport > Kolesarstvo
9366 ogledov

Kako je to mogoče? "Med Girom sem se zredil za 5 kilogramov"

Thymen Arensman Profimedia
Thymen Arensman je tudi letošnji Giro zaključil na šestem mestu, po koncu Gira pa je presenetil s tem, da se je med italijansko pentljo pošteno zredil.

Nizozemski kolesar Thymen Arensman, drugi najboljši mladi kolesar letošnjega Gira (čast zmagovalca med mladimi je pripadla domačinu Antoniu Tiberiju), je letos Giro še drugič zapored zaključil na šestem mestu v skupni razvrstitvi. "Zaključiti dirko za grand tour na šestem mestu trikrat zapored (šesti je bil tudi na Vuelti 2022, op. p.) ... Seveda si želiš še kaj boljšega kot to, toda to te motivira za naslednje dirke za grand tour, kjer se bom boril za dobro uvrstitev v skupni razvrstitvi," besede 24-letnega Nizozemca prenaša nizozemski portal In De Leiderstrui.

Nizozemec je delil zanimivo anekdoto, in sicer to, da se je med dirko po Italiji zredil za okoli 5 kilogramov. "Ta prvi teden dirke je še vedno v mojih mislih, toda tudi to, da sem popustil v 20. etapi. In za to obstaja povsem preprost razlog: med Girom sem se zredil za štiri do pet kilogramov," je kar malce presenetil Nizozemec.

Thymen Arensman | Avtor: Profimedia Profimedia

Le kako se lahko kolesar toliko zredi, če pa dnevno porabi tisoče kalorij, se boste vprašali? Kot poroča portal GCN, je to, da se kolesar med dirko zredi nekaj povsem običajnega. "Za preživetje v treh tednih tekmovanja morajo profesionalni kolesarji zaužiti na tisoče kalorij in se izogniti dehidraciji s pitjem litra za litrom vode," so zapisali pri omenjenem portalu, specializiranem za kolesarstvo. 

Ko so Arensmana novinarji povprašali o tem, kako to, da je pridobil kar štiri kilograme, je odgovoril, da je najverjetneje šlo za povečano mero vode v telesu. "V soboto sem podrl vse rekorde moči, ampak če imaš krepko čez 70 kilogramov, pač ne moreš dohajati najboljših, ne glede na to, koliko moči daš na pedale," je odgovoril. "Moje kožne gube so bile zame zelo nizke, tako da je v tem primeru to najbrž pomenilo od štiri do pet litrov tekočine v telesu. To je koristna informacija za naslednjič, da ugotovimo, za kaj točno gre," je za In De Leiderstrui še razložil 24-letni Nizozemec.

Arensman je čutil posledice povečane telesne teže pri vožnji v klanec, kjer na predzadnji (sobotni) etapi ni uspel slediti kolesarjem, ki so se pognali za izjemnim Pogačarjem. Slovenski as je na koncu slavil s skoraj desetimi minutami prednosti pred drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Martinezom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:47 31.maj 2024.

    To s preveč v vode v telesu je ena varianta,druga, ki ga lahko skrbi,pa je nepravilno delovanje ščitnice!!!