Šport > Kolesarstvo
11084 ogledov

Brutalno mučenje dobil Castrillo, Roglič tokrat sam poskrbel za nekaj drame

Roglič, menjava kolesa Zajem zaslona/Eurosport
15. etapo Dirke po Španiji, dolgo 143 kilometrov (od Infiesta do Valgrande-Pajaresa), je dobil domači kolesar Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma). Roglič je v cilj prišel kot peti, a je rdeči majici ukradel 38 sekund.

15. etapa Dirke po Španiji je dolga 143 kilometrov (od Infiesta do Valgrande-Pajaresa) se je zaključila z brutalnim vzponom do vrha slovitega asturijskega velikana Cuitu Negruja. Na vrh tega je prvi prikolesaril domačin Pablo Castrillo, ki je napadel ubežnike slabe tri kilometre do cilja. Čeprav ga je član Rogličeve ekipe RedBull-BORA-hansgrohe Aleksandr Vlasov vmes že ujel, se je na koncu Španec spet odpeljal in slavil etapno zmago na eni najbolj brutalnih etap v zgodovini Vuelte. Na zaključnem vzponu so namreč kolesarji morali voziti tudi po 24-odstotnem klancu.

Pablo Castrillo | Avtor: Profimedia Profimedia

Primož Roglič je v cilj prišel kot peti z zaostankom minute in 4 sekund (prav tako nevarni konkurent v boju za rdečo majico Enric Mas), nosilec rdeče majice Ben O'Connor pa je ciljno črto prečkal kot 11. z zaostankom minute in 42 sekund. Velja dodati, da se je vmes na vzponu Mas že odpeljal Rogliču, a je ta v zaključnih metrih z nižjim prenosom Španca do cilja uspel povsem ujeti. 

28-letni O'Connor (Decathlon AG2R) je omilil škodo po Rogličevemu napadu na najtežjem delu zaključnega vzpona. Čeprav ni mogel slediti 34-letnemu Kisovčanu, je obranil vodstvo v skupnem seštevku, v katerem ima še 43 sekund naskoka pred trikratnim zmagovalcem Vuelte (2019, 2020, 2021).

"Dobra predstava, bil je težak teden, težak dan danes, še vedno bolje nekaj pridobiti kot izgubiti. Mas je res dobro vozil, je v dobri formi. Nisem smel iti z glavo skozi zid, tako da sem zadovoljen," je bil v prvi izjavi za medije bolj kot ne redkobeseden Roglič po 15. etapi.

Kisovčan je sicer med etapo kar sam poskrbel za malce drame. Potem ko je moral menjati kolo že na sobotni etapi, je tudi tokrat zamenjal kolo. A tokrat na srečo ne zaradi tehničnih težav, pač pa je šlo za taktično zamisel, da pred zaključnim vzponom presedla na lažje kolo. Kot je poročal MMC, je kapetan rdečih bikov, pet kilometrov pred začetkom vzpona presedlal na kolo z enim sprednjim verižnikom, ki je zaradi odsotnosti sprednjega menjalnika lažje in bolj prilagojeno strmemu zaključku. S podobnim kolesom je lani dobil nepozabni kronometer na Svetih Višarjih in dramatično osvojil Dirko po Italiji. Roglič je po menjavi kolesa skupaj s svojima pomočnikoma hitro ujel rdečo majico, Avstralca Bena O'Connorja.

"Ta etapa pomeni veliko. Zmagati na tem vzponu je nekaj neverjetnega," je po etapi za Eurosport razlagal Castrillo. "Zadnji vzpon je bil res strm, a dal sem vse od sebe," je še dodal junak 15. etape. 

Zmaga Castrilla na zahtevni 15. etapi je bila manjše presenečenje. Mladi domačin je bil del ubežne skupine, do vrha brutalno zahtevnega klanca Cuitu Negru (18,9 km/7,4 %) pa je slavil s prednostjo 12 sekund pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Red Bull-BORA-hansgrohe) ter 31 pred Francozom Pavlom Sivakovom (UAE Team Emirates).

Castrillo je na domači pentlji že slavil v 12. etapi, to pa sta tudi njegovi edini zmagi v poklicni karieri.

 Izidi, 15. etapa, Infiesto - Cuitu Negru (142,9 km):
 1. Pablo Castrillo (Špa/Kern Pharma)                3:45:51
 2. Aleksandr Vlasov (Rus/Red Bull-BORA-hansgrohe)    + 0:12
 3. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               0:31
 4. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:04
 5. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
 6. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   1:09
 7. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         1:13
 8. Sepp Kuss (ZDA/Visma-Lease a Bike)                  1:22
 9. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 1:27
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      1:37
11. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                   1:42
...

Skupni vrstni red (15/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               60:19:22
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 0:43
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            2:23
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         2:44
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 3:05
 6. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:33
 7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      4:39
 8. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             4:40
 9. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:51
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               5:12

Kronologija zaključnega vzpona

10 km do cilja: skupina z rdečo majico zaostaja slabe tri minute, v ubežni skupini je tudi Pavel Sivakov, ki je nevaren za skupni seštevek. 

8 km do cilja: glavnina je navila tempo in pošteno zagrozila ubežnikom, prednost teh zdaj znaša manj kot dve minuti in pol. 

6,5 km do cilja: glavnina je zaostanek za ubežniki zmanjšala na dobri dve minuti, zaenkrat v glavnini brez pretresov.  

5,8 km do cilja: prvi poskusi napadov, teren je potipal Mikel Landa, odgovorila sta tako O'Connor kot Roglič.

4,7 km do cilja: ubežniki imajo še minuto in 55 sekund prednosti pred skupino z rdečo majico.   

3 km do cilja: Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma) je v ubežni skupini napadel etapno zmago. Niti Sivakov niti Vlasov mu nista uspela slediti. 

2 km do cilja: Castrillo si je pred prvima zasledovalcema ustvaril slabih 20 sekund prednosti. Skupina z rdečo majico zaostaja minuto in 48 sekund.

2 km do cilja: Napad Rogliča (zanj 3 km do cilja)! Nihče od kapetanov mu ni mogel slediti, Ben O'Connor je ostal zadaj, zaostaja približno 12 sekund.

1 km do cilja: Vlasov je ujel Castrilla v ospredju, v ozadju pa je Enric Mas priključil Primožu Rogliču. Dramatičen zaključek vzpona, sledi 24-odstotni klanec. 

500 m do cilja: Castrillo se v ospredju ne da, Mas z malce prednosti pred Rogličem, a nič kritičnega.

Cilj: Zmaga za Castrilla, kakšno mučenje je to bilo! Drugo mesto za Vlasova. Tretji Sivakov s približno 35 sekundami zaostanka. Mas in Roglič skupaj v cilju z dobro minuto zaostanka. Tudi O'Connor je že v cilju s približno 1:45 zaostanka. Roglič je tako še malce bliže rdeči majici. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.