Šport > Kolesarstvo
7624 ogledov

Močne besede iz Visme: "Vingegaard ne bo omagal kot Pogačar"

Pogačar Vingegaard Epa
Jonas Vingegaard bo v primeru nastopa na dirki po Franciji ostal konkurenčen do zadnjega dne, so prepričani v taboru Visme-Lease A Bike.

Trener Danca Jonasa Vingegaarda Tim Heemskerk je za Velo spregovoril o možnostih svojega varovanca na prihajajoči dirki po Franciji. Nastop dvakratnega branilca naslova sicer še ni potrjen, Heemskerk pa je nedavno ocenil, da so njegove možnosti 50-50.

Tako trener kot ekipa Visma-Lease A Bike so v zadnjih tednih večkrat poudarili, da nastop Vingegaarda nima smisla, če kolesar ne bo 100-odstoten.

Ob tem se poraja vprašanja, ali se bo Vingegaard glede na motene priprave zaradi hudega padca na dirki po Baskiji na prihajajočem Touru zmožen zoperstaviti favoriziranemu Tadeju Pogačarju, ki bo po popolno prevladi na dirki po Italiji lovil mitski dvojček Giro-Tour, kar se v svetu profesionalnega kolesarstva ni zgodilo vse od leta 1998.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob vseh negotovostih v zvezi z načetim Vingegaardom, ki je ob padcu na dirki po Baskiji zlomil ključnico in več reber, za povrhu pa utrpel še kontuzijo pljuč in pnevmotoraks, so novinarji Vela potegnili vzporednico s Pogačarjem. 

Če je bilo pred lanskim Tourom negotovost prisotna pri Slovencu, čigar priprave je takrat zaznamovala poškodba zapestja na dirki Liège-Bastogne-Liège in posledična operacija, sta letos vlogi zamenjani. Kolesar UAE Team Emirates na Tour prihaja na krilih dominantnih predstav na Apeninskem polotoku, medtem ko Vingegaardova forma ostaja velika uganka.

Pogačar Vingegaard | Avtor: Epa Epa
Pogačar se je na lanskem Touru dobro upiral Vingegaardu, preden je omagal v zadnjem tednu in v skladu s takratnimi napovedmi nekdanjega vrhunskega kolesarja Seana Kellyja izpadel iz boja za skupno zmago.

Na vprašanje, ali bi lahko na letošnji dirki spremljali podoben scenarij, le da bi se tokrat v nehvaležni glavni vlogi znašel danski kolesar, je Heemskerk odvrnil: "Jonasovo glavno orožje je vzdržljivost. Če bomo naredili, kar je treba, potem me sploh ne skrbi, da bi Jonas omagal, tako kot je Pogačar. Ker imata različni fiziologiji. Šli bomo dan za dnem. Jonas ni zlomil prsta ali zapestja, temveč so bile njegove poškodbe precej hujše. Jonas in Tadej sta si različna tudi kot človeka. Poskušali ga bomo kar se da dobro pripraviti, potem pa bomo videli."

"Ne vem, kako se bo vse skupaj razpletlo, trenutno ni nobenega dirkanja, ni se udeležil dirke po Dofineji. Ali bo že takoj pravin bo nato samo še napredoval? Ali se bo zgodilo kaj drugega? Težko rečem v tem trenutku. Bomo videli," je dodal trener.

Vingegaard Pogačar | Avtor: Epa Epa

Povedal je še, da ima Vingegaard popolno zaupanje v njegove metode dela ter da se zaradi svojega razmišljujočega pristopa in preudarnosti odlično znajde v moštveni dinamiki.

Kakšen pa je Jonas izven soja žarometov? "Družinski človek. Po treningu je sposoben telefon postaviti v kot in se posvetiti družini. Rad preživlja kvaliteten čas s svojimi ljubljenimi. Družbena omrežja ga ne zanimajo preveč. Ne rečem, da mu ni mar, a zagotovo ne preživi veliko časa na telefonu. Raje si vzame čas za družino."

"Vedno je bilo prijetno delati z njim. Če treniraš športnika, ki odstopa od procesa, nikoli ne veš, kako se bo zadeva razvijala v prihodnosti. Pri Jonasu vedno vem, kaj počneva. Odkar se je pridružil ekipi, sva vedno poskušala stopnjevati obremenitve. Pri tem me je vedno upošteval. Če se dobro počuti na treningu, bo dober tudi na dirki," je zaključil Dančev trener.

Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.