Šport > Kolesarstvo
3791 ogledov

Odlična novica, tudi slovenska šampiona lahko lažje zadihata

Šport: Odlična novica, tudi slovenska šampiona lahko lažje zadihata - Roglič, Pogačar Epa
Uci je nekoliko omilil ukrepe v zvezi s koronavirusom na Touru.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zrahljala ukrepe v zvezi z okužbami z novim koronavirusom na prihajajoči dirki po Franciji. Ekipe so bile o tem obveščene že pretekli konec tedna, danes pa je Uci o tem obvestil še javnost.

Čeprav so v zadnjih tednih znova po Evropi beležili rast števila okužb, so se pri Uciju odločili, da bodo pred začetkom 109. Toura omilili ukrepe v boju proti novemu koronavirusu.

Namesto PCR-testov bodo tako pred začetkom dirke in na proste dni zadoščali hitri antigenski testi, obenem pa so ukinili pravilo, ob katerem bi po dveh pozitivnih izvidih testov ekipa morala zapustiti dirko.

Po prejšnjih pravilih bi namreč bilo dovolj, da bi zgolj dva delavca iz ekipe Jumbo-Visme ali UAE Team Emirates oddala pozitiven test, pa bi morala dirko zapustiti tudi prva favorita dirke Primož Roglič in Tadej Pogačar, pa čeprav sama ne bi bila okužena. Vsi največji favoriti dirke lahko tako nekoliko lažje zadihajo.

roglič pogačar | Avtor: Epa Epa

Prav v ekipah obeh slovenskih šampionov so imeli v zadnjem času največ težav z okužbami, saj sta zaradi pozitivnih testov obe ekipi morali zapustiti Dirko po Švici, kjer smo bili priča množičnemu izbruhu okužb med številnimi ekipami, virus pa je v ekipo UAE Team Emirates vdrl tudi na Dirki po Sloveniji.

Ob pozitivnem hitrem antigenskem testu bo po novem moral kolesar opraviti še test PCR, a tudi to ne bo nujno pomenilo, da dirke ne bo smel nadaljevati. Po novem bosta primer pregledala pristojni zdravnik za covid-19 ter glavni zdravnik Ucija, ki bosta odločila, ali je kolesar še prenašalec virusa.

Obenem je Uci v izjavi za javnost sporočil, da je ekipam poslal obširna higienska priporočila, moštva pa pozval, da vse člane in kolesarje testirajo dnevno ne glede na nova pravila.

Zaradi pozitivnega testa je danes brez nastopa na Touru, ki se bo začel v petek v Koebenhavnu na Danskem, ostal Tim Declercq (Quick-Step Alpha Vinyl). Belgijska ekipa je namesto izkušenega Belgijca vpoklicala francoskega državnega prvaka Floriana Senechala. Ravno v ponedeljek sta sicer brez mesta v ekipi ostala Francoz Julian Alaphilippe kot Britanec Mark Cavendish.

 

Tadej Pogačar Razkrite številke Šport Toliko lahko na Touru zaslužita Pogačar in Roglič, mnogi bodo šokirani! Dirka po Franciji Šokantna odločitev Šport Šok! Svetovni prvak in rekorder po številu zmag ostala brez Toura!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice