Šport > Kolesarstvo
139 ogledov

Po mirnejšem dnevu v sedlu znova zahtevna etapa na Touru

Jonas Vingegaard Profimedia
Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu zahtevna 17. etapa od Saint-Paul-Trois-Chateauxa do Superdevoluyja (177,8 km). Po vsej verjetnosti bodo priložnost za etapno zmago dobili ubežniki, a bi lahko zaradi bonifikacijskih sekund na predzadnjem vzponu prišlo do drugačnega razpleta.

V vodstvu skupnega seštevka je še naprej slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki ima po torkovi mirni sprinterski etapi še naprej 3:09 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) na tretjem zaostaja že 5:19 minute.

Razgibana trasa z zaključkom navkreber ponuja pravšnji teren za ubežnike, ki bodo skušali v začetku etape ubežati glavnini. Od ekip kandidatov za skupno zmago bo odvisno, ali bodo ubežniki dobili več svobode kot ob koncu tedna, ko so najboljši v Pirenejih v obeh etapah obračunali za zmago. Obe je po sijajnih predstavah slavil Pogačar.

Največji izzivi v 17. etapi z 2850 višinskimi metri prihajajo v zadnjih slabih 40 km. Najprej bo na vrsti prelaz Bayard (6,8 km/7,3 %), nato pa še zahtevnejši Noyer (7,5 km/8,1 %). Na tem bodo organizatorji delili tudi odbitne sekunde, kolesarji pa ga bodo prečkali vsega 11,5 km pred ciljem.

Nato sledi še sedem kilometrov spusta in zadnji vzpon do cilja na Superdevoluyju (3,3 km/5,9 %). Položnejši zadnji klanec bi lahko ustrezal Pogačarju, a je malo možnosti, da bi med najboljšimi nastale večje razlike.

Etapa, v kateri bodo svojo priložnost v begu morebiti iskali ostali Slovenci na dirki, to so Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), se bo začela ob 12.45 in končala nekaj po 17. uri.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.