Šport > Kolesarstvo
49041 ogledov

Panika na Touru, znana usoda Rogliča in Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
Prost dan na dirki po Franciji je podal pomembne odgovore glede prisotnosti virusa med udeleženci tekmovanja.

Kolesarji na francoski pentlji so z nekaj strahu in obilico negotovosti pričakovali rezultate testiranja na novi koronaviorus. Po nedeljski deveti etapi so se testiranja udeležili vsi člani ekip in spremljevalnega osebja, predstavniki in žirija Mednarodne kolesarske zveze (UCI) ter celotno ključno osebje za nemoten potek letošnjega Toura.

Tadej Pogačar Dan odločitve Šport Kolesarje po etapi odpeljali, tudi največji asi v negotovosti

Prvi rezultati testov so že znani, po doslej znanih informacijah pa tako v ekipi UAE Team Emirates, katere član je vodilni kolesar na dirki Tadej Pogačar, kot Jumbo-Visma, za katero pedala poganja Primož Roglič, niso odkrili nobenega pozitivnega primera, kar pomeni, da bosta lahko oba Slovenca nemoteno nadaljevala z dirko.

Negativni izvidi celotne nizozemske ekipe so dobra novica tudi za Rogličevega moštvenega kolega Jonasa Vingegaarda, ki je v skupni razvrstitvi trenutno na visokem drugem mestu.

Kot je naknadno sporočila krovna kolesarska zveza, so bili na testiranju za novi koronavirus negativni vsi kolesarji, tako da si lahko Tadej Pogačar, ki je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi pozitivnih testov v karavani, za zdaj oddahne.

Imetnik rumene majice Pogačar ima po nedeljski preizkušnji, katero je končal na petem mestu, 39 sekund prednost pred Vingegaardom, tretji je Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki zaostaja minuto in 17 sekund.

Drugi najboljši slovenski predstavnik Roglič je v primerjavi s soboto pridobil dve mesti in je trenutno 11. Za rojakom v rumeni majici ima 2:52 minute zaostanka.

Ekipe z vsemi negativnimi testi

AG2R-Citroën
Alpecin-Deceuninck
Intermarché Wanty-Gobert
Lotto Soudal
Jumbo-Visma
Trek-Segafredo
Quick Step Alpha-Vinyl
UAE Team Emirates  

Pozitiven test po trenutno obstoječem protokolu (še) ne pomeni neposredne izključitve s Toura. Vsi kolesarji najprej opravijo hitri test, v primeru pozitivnega rezultata pa še PCR testiranje, s katerim se določi tudi t.i. CT vrednost (cycle treshold = prag cikla).

Če CT vrednosti znaša med 30 in 35, potem o usodi tekmovalca odloča žirija, ki jo sestavljajo odgovorni zdravnik za covid-19, glavni zdravnik UCI-ja in zdravnik ekipe, katere član je okuženi kolesar.

V primeru visoke CT vrednosti ima kolesar več možnosti za nadaljevanje dirke, kot se je to zgodilo v primeru zmagovalca nedeljske preizkušnje Boba Jungelsa. Luksemburžan je oddal pozitiven vzorec nekaj dni pred začetkom Toura, vendar je bila njegova CT vrednost, s katero določajo količino nukleinske kisline virusa, tako visoka, da so mu odgovorni prižgali zeleno luč za nastop na dirki.

Doslej so na francoski pentlji odkrili tri koronske okužbe. Nazadnje je bil pozitiven francoski kolesar Guillaume Martin, ki je moral zaradi pozitivnega testa na covid-19 v nedeljo predčasno končati dirko po Franciji.

Pred njim sta se v soboto z dirke poslovila tudi Francoz Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) in Norvežan Vegard Stake Laengen, klubski sotekmovalec trenutno vodilnega Pogačarja pri moštvu UAE Emirates.

Komentarjev 3
  • miha077 11:55 11.julij 2022.

    Ti kolesarji dnevno prekolesarijo 200-300km. In sedaj se morajo bati če bo test pozitiven. Jaz še v življenju nisem videl človeka, ki bi zmogel toliko prekolesarit če bi bil bolan/okužen z "najsmrtonosnejšim" virusom vseh časov.

  • PaPajapopi 11:10 11.julij 2022.

    Popolna oslarija tole testiranje. Pa kaj, če so pozitivni !

  • Avatar skeptik
    skeptik 09:37 11.julij 2022.

    Panika je samo v vašem uredništvu... To je DAN-T in ne DAN-D. Vse za še kakšen klik, a ne?

Sorodne novice