Šport > Kolesarstvo
14078 ogledov

Vingegaard okrivil gravitacijo in Pogačarju zažugal z načrtom

Vingegaard Profimedia
Dvakratni branilec naslova na dirki po Franciji je med drugim pojasnil, zakaj na spustu z Galibierja ni mogel parirati Tadeju Pogačarju.

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Visma-Lease A Bike) je v četrti etapi doživel prvi resen poraz proti Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates) v boju za skupno zmago na letošnji dirki po Franciji. 

Dvakratni branilec naslova iz vrst Visme-Lease A Bike je v zadnjem kilometru vzpona na sloviti Galibier kot edini poskušal odgovoriti na napad prvega kolesarja sveta, a je po nekaj sto metrih uvidel, da Slovencu ne bo mogel slediti.

Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar, ki se tako kot Vingegaard lahko pohvali z dvema skupnima zmaga na Touru, si je do vrha slovitega prelaza privozil približno deset sekundno prednost pred največjim konkurentom, nato pa na tehnično manj zahtevnem spustu samo še stopnjeval tempo in ob prečkanju ciljne črte slavil s 35 sekundami prednosti pred Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) oziroma Primožem Rogličem (BORA-hansgrohe). Vingegaard je zaostal še dodatni dve sekundi.

Tadej Pogačar Zmaga Šport Pogi se je otresel Vingegaarda, tega na koncu ugnal tudi Roglič

Sprva je kazalo, da bi lahko Vingegaard na spustu nadoknadil svoj zaostanek, a mu Pogačar, ki je mojstrsko opravil tudi z mokrimi deli cestišča, tega ni dopustil.

Ob odsotnosti Seppa Kussa Vingegaard v zaključnemu delu vzpona ni mogel računati na pomoč moštvenih kolegov, medtem ko so Pogačarja ščitili Joao Almeida, Juan Ayuso in Adam Yates.

UAE Team Emirates | Avtor: Profimedia Profimedia

Ekipa UEA Team Emirates je Galibierju uprizorila fenomenalno moštveno predstavo in se spotoma otresla več kandidatov za visoka mesta v skupni razvrstitvi.

"Največ časa sem izgubil v drugem delu spusta z Galibierja," je po etapi dejal Danec. "Seveda bi si želel izničiti zaostanek. V prvem delu spusta je razlika ostala enaka, v drugem pa je do večjega izraza prišla gravitacija. Mislim, da mu je to pomagalo, kar je treba sprejeti."

"Po mojem mnenju je bil spust dober. Lahko sem zadovoljen z dosedanjim potekom Toura. Vedno je bolje imeti ob sebi pomočnika, ki se lahko postavi na čelo. A tokrat smo se žal znašli v takšnem položaju. Vem, česa ta sposobna Wilco (Kelderman, op. a.) in Matteo (Jorgenson, op. a.), prepričan sem, da bosta v nadaljevanju dirke zraven."

Kar zadeva nadaljnji dvoboj s Pogačarjem, ima Vingegaardova ekipa izdelan načrt, o katerem pa Danec ne želi preveč govoriti. "Vemo, kaj moramo narediti, da uresničimo naš načrt, vendar vam tega tukaj ne bom povedal. V tem pogledu sem samozavesten. Na podlagi zadnjih dveh Tourov verjamemo v našo strategijo."

Visma-Lease A Bike: "Ne vem, če je bil to neuspeh"

Grischa Niermann | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ne vem, če je bil to neuspeh," je razplet četrte etape komentiral direktor Visme Grischa Niermann. "Če bi nam pred začetkom dirke dejali, da bomo imeli po štirih etapah 50 sekund zaostanka za Pogačarjem, bi bili zelo zadovoljni. Upali smo, da bosta vrh prelaza prečkala skupaj, saj se mu potem na spustu ne bi mogel tako oddaljiti. Zavedali smo se, da se lahko zgodi takšen scenarij. Kot smo povedali pred samim začetkom, smo prepričani, da bo Jonas še napredoval, a tokrat je bil Pogačar močnejši," je dejal Niermann.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kmodri_ 15:58 03.julij 2024.

    Ma dobro, da niso krivi Vesoljci!

  • Jernej65 12:31 03.julij 2024.

    Zanimivo, če je Pogiju pomagala gravitacija navzdol, res čudno da ni Vingiju pomagala navzgor. Če oboje seštejemo, je pač bil Pogi močnejši. Upam, da bo tudi na naslednjih etapah tako in se ne ponovi lanski scenarij.

  • BenX 11:38 03.julij 2024.

    Skrivnost zakaj je Pogačar nepremagljiv je razkrita. Anti gravitacijske in super gravitacijske naprave v njegovem kolesu! 🤯