Šport > Kolesarstvo
10311 ogledov

Čustvena izpoved Pogačarjeve mame: "Tega še danes ne razumem"

Tadej Pogačar Profimedia
Mama najboljšega kolesarja na svetu Tadeja Pogačarja je razkrila, kako je razkol med slovenskimi navijači kot posledica nepričakovanega razpleta dirke po Franciji leta 2020 vplival na njenega sina.

19. september 2020 se je v zgodovino slovenskega in svetovnega kolesarstva zapisal po dih jemajoči predstavi Tadeja Pogačarja, ki je s senzacionalno vožnjo v predzadnji etapi dirke po Franciji slekel rumeno majico Primožu Rogliču ter favoriziranemu rojaku, ki je bolj ali manj dominiral skozi celotno tritedensko preizkušnjo in v odločilni kronometer vstopil s 57 sekundami prednosti pred rojakom, odrekel tako rekoč "dobljeno" francosko pentljo.

Nepričakovan razplet dirke je v slovenskih ljubiteljih kolesarstva vzbudil mešane občutke in povzročil razkol med nekaterimi najbolj gorečimi privrženci obeh kolesarskih asov.

Po eni strani se je Slovenija veselila dvojne zmage na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, po drugi pa se marsikdo ni mogel znebiti grenkega priokusa, ker je bil vrstni red za odtenek drugačen od pričakovanega.

Nekateri navijači so Pogačarjevo zmago razumeli kot izdajo, ker naj bi se Roglič po njihovem prepričanju večkrat vzdržal napadov na mlajšega rojaka, ta pa naj bi mu na koncu zaril nož v hrbet. Takšno razmišljanje je močno zaznamovalo tudi Pogačarja in njegovo družino, saj ob vrnitvi v domovino ni bil deležen takšnega sprejema, kot bi si ga zaslužil.

Tudi sicer so bili prvi odzivi po koncu tistega norega kronometra, v katerem Pogačar ni samo nadoknadil visokega zaostanka, temveč je pridobil še minuto prednosti, precej nenavadni. "Ali naj bomo razočarani ali veseli?" je bilo prevladujoče vprašanje na ustnicah komentatorjev, poznavalcev in navijačev.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačarjeva družina je vse to gledala s težkim srcem, kot je v pogovoru za Sporzo, ki je nastal med letošnjim SP v Zürichu, prizorišču še enega velikanskega Pogačarjevega uspeha, povedala Tadejeva mama Marjeta.

"Teh izjav še danes ne razumem. Šele takrat sem ugotovila, kako stvari stojijo. Lani mi je Tadej dejal: 'Mami, ne marajo me'. Govoril je o Slovencih. Te besede so me zelo prizadele. Po Touru leta 2020 je bil deležen ogromno negativnih odzivov. Osebna sporočila in podobno. Ker naj bi domnevno izdal Rogliča. Tukaj je govora o manjšini, a to vseeno vpliva na človeka. V Sloveniji nad njim visi senca, kot da bi preskočil čakalno vrsto," je povedala.

Delila je tudi žalostno prigodo o brezsramnem početju nekaterih slovenskih navijačev. "Na dirki Pariz-Nica leta 2023 so nekateri rojaki zelo glasno navijali za Vingegaarda, ko sta se s Tadejem pripeljala mimo. Vzpodbujali so ga v slovenščini, da bi jih Tadej razumel. Tega res ne razumem."

Velja sicer omeniti, da je bil odziv dela slovenske javnosti prej povezan z globokimi simpatijami do Rogliča, neizprosnega borca, ki se je po nesojeni karieri smučarskega skakalca spisal prva poglavja slovenske kolesarske pravljjice, kot pa z odporom do Pogačarja. "Primož je zelo spoštovan v Sloveniji. In potem ga kar naenkrat na predzadnji dan najpomembnejše dirke na svetu premaga novinec. Večini to ni bilo povšeči. Veliko ljudi je bilo jeznih na Tadeja," je pristavila Marjeta.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • PasjaProcesija 18:49 21.oktober 2024.

    Spomnite se smučarskih skokov. Česa vse je bil deležen Jurij Tepeš, ker je v Planici premagal Prevca. Pa sta tekmovala vsak zase. Pri ljubljencu, ljudskemu Peterki, so pa hinavsko pozabili, da je en naslov osvojil zaradi viteštva Japoncev. Povprečen Slovenec ...prikaži več Tadeja ni vzljubil, ker je ta predober. Starejši se bolj poistovetijo s poraženci. Slovenec obožuje zaigrano krotkost in ponižnost. Prepoznajo se v zgodbi malega človeka. Zato so vzljubili propadlega skakalca, ki bi lahko posegel po zvezdah.

  • Avatar Uršula_aLiar
    Uršula_aLiar 17:11 21.oktober 2024.

    Pogaćar si je sam kriv, da ga veliko navijačev ne mara, ker enkrat pizdek, je vedno pizdek!!

  • manja53 16:52 21.oktober 2024.

    Tadej Pogačar ni dober človek po svoji ego liniji. To govorim že vseskozi, je zagnan, je mlad, je pripravljen--a nekaj v njem ni ok. Sam že ve kaj. Čas pa bo pokazal, kaj. In bo boleče. Zanj, ne za druge. ...prikaži več Roglič je človek, je športnik, je vse, kar Pogačar ne bo nikoli. Ker tega nima v sebi, ker se tega ne da kupiti in ne naučiti. Radej ostaja tipičen slovencelj. Da te ima kdo rad si moraš to zaslužiti!!