Šport > Kolesarstvo
265 ogledov

Pred kolesarji na Touru prva od dveh peklenskih alpskih tras

Tadej Pogačar Profimedia
Kolesarje na 111. dirki po Franciji danes čaka zelo zahtevna 19. etapa v južnem delu francoskih Alp. Na trasi od Embruna do Isole 2000 (144,6 km) bodo morali premagati tri zahtevne prelaze, skupaj pa kar 4500 višinskih metrov. V majici vodilnega bo dan začel slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

25-letnik s Klanca pri Komendi ima tri etape pred koncem 3:11 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) in 5:09 pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Vsi ostali so že 13 minut in več zadaj.

Današnja trasa sprva ponuja 20 pretežno ravnih kilometrov, nato pa se začnejo vzponi. Prvega na prelaz Vars (18,8 km/5,7 %) bodo prečkali 102 km pred ciljem, drugega na Cime de la Bonette (22,9 km/6,9 %) pa 57 km pred koncem.

Cime de la Bonette velja za najvišjo točko tega Toura (2802 metra nadmorske višine) in drugo najvišjo asfaltirano cesto v Alpah. Na tokratni francoski pentlji ponuja priložnost za napad od daleč in ob uspešno izpeljani ekipni taktiki tudi pomoč kakšnega kolesarja iz predhodnega bega.

Po drugem prelazu sledi dolg spust in nekaj ravnih kilometrov do starta zadnjega vzpona. Na Isoli 2000 je bil na višinskih pripravah tudi prvi favorit za etapno zmago in vodilni na dirki Pogačar. Klanec do cilja je dolg 16,1 km s povprečnim naklonom 7,1 %. Današnjo zahtevno etapo je Tadej Pogačar poimenoval kar "kraljevska".

Ostali Slovenci na dirki bodo le stežka posegli v boj za vidnejšo uvrstitev. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) bo skrbel za Vingegaarda, Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa bosta do cilja po vsej verjetnosti prikolesarila v skupini na začelju.

Etapa se bo začela ob 12.30 in končala nekaj pred 17. uro.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.