Šport > Kolesarstvo
183 ogledov

Pred Pogačarjem še zadnja dirka sezone, le kdo ga lahko ustavi?

Tadej Pogačar Profimedia
Lovec rekordov Pogačar proti ostalemu svetu tudi na dirki po Lombardiji.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo v soboto na zadnjem spomeniku sezone po Lombardiji lovil rekordno četrto zaporedno zmago. Ob njem bo od Slovencev na startu še Jan Tratnik (Visma-Lease a bike), medtem ko je Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) po nekoliko slabši formi že sklenil sezono.

Pogačar je glavni favorit na svoji zadnji dirki sezone. S tem se strinjajo stavnice, o tem govorijo vse zmage v letošnji sezoni, forma ob koncu tekmovalnega obdobja ter odnos z dirko odpadajočega listja. Šestindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je namreč od prvega nastopa leta 2021 po Lombardiji dobil vse tri preizkušnje. S četrto zaporedno zmago bi se na vrhu te lestvice izenačil s slovitim Italijanom Faustom Coppijem, ki je zapovrstjo slavil med letoma 1946 in 1949.

Štiri zaporedne zmage na enem od spomenikov (Milano-Sanremo, po Flandriji, Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, po Lombardiji) je tudi najdaljši niz med vsemi omenjenimi dirkami. Pogačar bi posledično lahko postal šele drugi človek s pokrom zaporednih zmag na spomeniku, ki mu po trasi najbolj odgovarja.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Coppi je bil sicer po svojih štirih slavjih po Lombardiji najboljši še leta 1954 in je rekorder s petimi zmagami, Pogačar pa je trenutno del sedmerice, ki je zadnji spomenik sezone dobila trikrat. S štirimi zmagami je pred Slovencem še domačin Alfredo Binda (1925, 1926, 1927, 1931).

Za Pogačarjem je sicer sijajna sezona. Zmage od marca do oktobra kažejo na konstantnost, slavje na Giru, Touru in na SP pa ga postavljajo ob bok največjim vseh časov z edinstvenim dosežkom. Tudi po osvojenem naslovu svetovnega prvaka pa slovenski as ne popušča.

Na prvi dirki z mavričasto majico je prepričljivo slavil na dirki po Emiliji v soboto, v torek pa mu je nadaljevanje niza preprečilo izredno slabo vreme v okolici Vareseja. Za soboto so napovedi sicer boljše, čeprav ni izključeno deževje, a tega še zdaleč ne bo toliko kot pred dnevi na dirki treh dolin Vareseja.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi kolesar svetovne lestvice bo lovil že 25. zmago v sezoni 2024, s čimer bi izenačil dosežek italijanskega sprinterja Alessandra Petacchija iz sezone 2005. Kako redno Pogačar zbira zmage v sezoni, pove tudi podatek, da ima med aktivnimi kolesarji le 48 tekmovalcev več zmag v celotni karieri. Med njimi sta od Slovencev tudi Matej Mohorič (25) in Primož Roglič (88).

Roglič, ki je v dresu nove ekipe letos slavil na dirki po Dofineji in se pobral po novem odstopu na Touru s četrto zmago na Vuelti (2019, 2020, 2021), bi moral biti eden glavnih Pogačarjevih tekmecev, a se je Zasavec skupaj z ekipo Red Bulla odločil predčasno skleniti sezono 2024.

Na zadnjih dirkah se ni najbolj izkazal. Na SP je v kronometru zasedel 12. mesto, na cestni dirki v Zürichu ni imel pravih nog za kaj več od 64. mesta, na zadnjih dveh italijanskih enodnevnih klasikah pa je odstopil. Na lestvici aktivnih kolesarjev je 34-letni Roglič po številu zmag v karieri na petem mestu oziroma še vedno mesto pred Pogačarjem. Ima namreč eno zmago več (88:87), leto 2025 pa bi lahko Slovenca dočakala povsem poravnana.

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je v zadnjem mesecu dni slavil na VN Montreala, postal svetovni prvak v Zürichu, v soboto pa je dobil še Emilijo, ki je pred tem v karieri nikoli ni ukrotil. Mavričasta majica je ob pritisku prinesla tudi dodatno motivacijo. "Prva dirka v mavričasti majici je bila nekaj posebnega. Dirka po Emiliji se mi je od nekdaj izmikala, zato sem bil navdušen nad zmago tam," je za spletno stran svoje ekipe dejal Pogačar.

"Forma je še vedno zelo dobra in zdaj me čaka zadnji izziv po Lombardiji. To je bila popolna sezona za ekipo. Vsi smo trdo garali, stvari so se postavile na svoje mesto. Na to leto bom vsekakor gledal kot na res poseben čas," je razlagal 26-letnik, a hitro dodal, da sezone še ni konec. "Še zdaleč ni končana. Želim si jo končati z dobrim rezultatom na moji zadnji dirki sezone," je tekmece za konec opozoril Pogačar, ki je v zadnjih sedmih tekmovalnih dneh slavil kar šestkrat.

Trasa Lombardije bo tokrat potekala od Bergama do Coma, dolga bo 252 km. Na poti kolesarje čakajo številni vzponi, odločilnih pa bo zadnjih 55 km. Takrat se bo začel vzpon Sormano (12,9 km/6,4 %).

Trasa dirke po Lombardiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Nanj nima najboljših spominov Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), prav tako eden od sobotnih tekmecev slovenskega asa. S tega vzpona je namreč na dirki po Lombardiji leta 2020 grdo padel čez kamnito ograjo, zgrmel globoko v prepad ter vse skupaj plačal s hujšimi poškodbami in večmesečnim okrevanjem.

Sormano ponuja priložnost za napade in vzpostavitev manjše skupine, glede na prevlado Pogačarja v tem letu pa morebiti tudi odskočno desko za nov samostojni napad do cilja. Vmes sledi tehnični spust, nato pa večji del po ravnem do zadnjega vzpona na San Fermo d'Battaglio (2,7 km/7,2 %). Tega bodo kolesarji prečkali 5,3 km pred koncem, sledi še spust in nato dober kilometer in pol ravnine do cilja v Comu.

Ob Pogačarju, Tratniku in Evenepoelu bodo na startu številni odlični kolesarji, ki bodo skušali z morebitnimi hitrimi begi ekipe najboljših spraviti pod pritisk. Omeniti velja predvsem Američana Mattea Jorgensona (Visma-Lease a Bike), Španca Enrica Masa (Movistar) in Pella Bilbaa (Bahrain-Victorious), Francoza Davida Gauduja (Groupama-FDJ) in Romaina Bardeta (DSM-firmenich PostNL), domačina Giulia Cicconeja (Lidl-Trek), Belgijca Maxima Van Gilsa (Lotto Dstny), Britanca Simona Yatesa (Jayco AlUla) ter nekatere druge.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.