Šport > Kolesarstvo
1945 ogledov

Oglasil se je legendarni kolesar, čigar rekord je izenačil Roglič

Roglič Profimedia
Primož Roglič je postal šele drugi kolesar v zgodovini s štirimi naslovi na dirki po Španiji.

Primož Roglič je na nedeljskem kronometru potrdil četrto skupno zmago na dirki po Španiji in zaokrožil popolno slovensko prevlado na tritedenskih v sezoni 2024. Roglič, ki se je po številu naslovov na Vuelti izenačil s Špance Robertom Herasom, se je pridružil rojaku Tadeju Pogačarju kot edinemu dosedanjemu zmagovalcu grand tourov v letošnji sezoni.

Pogačar je krstni zmagi na Giru dodal še tretjo lovoriko na Touru, Roglič pa je bil znova najboljši na Vuelti, s čimer se je Slovenija postala šele četrta država v zgodovini po Franciji (1964), Španiji (2008) in Veliki Britaniji (2018), katere predstavniki so osvojili vse tri najprestižnejše dirke v eni sezoni.

Primož Roglič je s 34 leti in 315 dnevi postal tretji najstarejši zmagovalec tritedenskih preizkušenj v zgodovini, skupaj s Tadejem Pogačarjem pa sta zdaj dobila kar devet od zadnjih 16 grand tourov ter dosegla 12 uvrstitev na zmagovalni oder na zadnjih 18 velikih dikah.

"Popolna slovenska prevlada na treh najpomembnejših kolesarskih dirkah na svetu. Iskrene čestitke, Primož Roglič za četrto zmago na Vuelti," je na družbenem omrežju X zapisala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia
Polni hvali na Rogličev račun so bili tudi domači in tuji mediji, ki so opevail njegovo nepopustljivost in način, kako je s kombinacijo individualnih kvalitet in dobrega moštvenega dela postopoma topil petminutni zaostanek za na koncu drugouvrščenim Benom O'Connorjem. Ta je rdečo majico vodilnega nosil precej dlje, kot je bilo za pričakovati, a končnega zmagoslavja slovenskega šampiona ni mogel preprečiti.

Pred Rogličem je štiri naslove na Vuelti zbral samo nekanji španski kolesar Roberto Heras (2000, 2003-2005), ki si po novem deli rekord s Slovencem. Heras je na vrhu seznama kraljeval od leta 2005, ko je osvojil zadnjo od štirih skupnih zmag in se na večni lestvici odlepil od trikratnega zmagovalca Švicarja Tonyja Romingerja (1992-1994). Tega je kasneje izenačil Španec Alberto Contador (2008, 2012, 2014).

"V čast mi je, da je moj rekord po številu naslovov na Vuelti izenačil tako izjemen kolesar, kot je Primož Roglič. Super je, da sem po številu zmag poravnan s kolesarjem, ki je osvojil že toliko lovorik," je v pogovoru za Mundo Deportivo dejal Heras.

Čeprav se prah po koncu 79. Veulte sploh še ni polegel, se v kolesarskih krogih že poraja vprašanje, ali ima izkušeni Kisovčan, ki bo konec oktobra dopolnil 35 let, v nogah tudi peto lovoriko na španski pentlji.

"Odvisno, kdo bodo njegovi tekmeci," meni Heras. "Če bosta prihodnje leta tekmovala tudi Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard, potem bosta favorita, bo pa Roglič nedvomno eden izmed kandidatov, če se bo odločil za nastop. Zagotovo bo treba nanj resno računati."

Za konec je izpostavil še nekatere največje kvalitete slovenskega šampiona. "Roglič je dober v vsem. Zelo je konstanten in zna varčevati z močmi, kadar ima slab dan. Dobro se znajde v različnih etapah, vzponih, vožnji na čas. Osvojil je Giro in bil je blizu naslovu na Touru," je zaključil Španec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.