Šport > Kolesarstvo
3773 ogledov

Roglič: Ni se dobro izteklo, ne bi se več tako odločil

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič bo zadnji teden dirke po Španiji, ki jo je dobil trikrat v nizu v letih 2019, 2020 in 2021, začel z drugega mesta, a z nekoliko večjih zaostankom, kot si ga je priboril po nedeljski etapi. "Še so možnosti, doslej sem veliko pridobil," je napovedal vnovični boj za končno zmago.

"V nedeljo sem po dirki dobil 20 sekund pribitka, to moram vzeti v zakup. Nič ne morem spremeniti, to bom moral pač nadoknaditi. Tudi če se ne strinjam, ne bo drugače. Nisem zaradi tega navdušen, a moram živeti s tem. Dobro minuto moram nadoknaditi sedaj za zmago, to bomo skušali ta teden narediti. Štiri minute sem že pridobil prejšnji teden. Vsaka sekunda sicer šteje in se je treba zanjo hudičevo potruditi. A so še možnosti in priložnosti," je Roglič na zadnji dan premora povedal na spletni novinarski konferenci njegove ekipe Red Bull-BORA-hansgrohe.

Po 15 od 21 etap ima vodilni Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R) pred njim minuto in tri sekunde prednosti. A je imel Slovenec sprva po nedeljski etapi v skupnem seštevku 43 sekund zaostanka. Po odločitvi komisarjev dirke pa prejel kazen 20 sekund pribitka zaradi izkoriščanja zavetrja.

Roglič je pred zadnjim klancem na Cuitu Negru zamenjal kolo in presedel na tistega z lažjimi prestavami za strm vzpon do cilja. Po mnenju komisarjev si je ob vračanju v glavnino preveč pomagal z zavetrjem spremljevalnega vozila, zaradi česar je prejel kazen.

"S to zamenjavo smo več izgubili kot dobili. Včasih se take taktične stvari iztečejo dobro, tokrat se niso. Če bi se ponovil včerajšnji scenarij, se ne bi več tako odločil. Sicer pa v prihodnje tega ne izključujem, odvisno bo od okoliščin," je zamenjavo kolesa pospremil Roglič in obenem izpostavil dobro formo trenutno vodilnega na dirki.

"O'Connor je ne le v zelo dobri formi, je tudi odličen kolesar, ki je že doslej veliko dosegel. Ni veliko presenečenje, da vodi na dirki. Pridobiva čas z izjemnimi predstavami. Še vedno je zelo močan. To je velik izziv za vse nas."

Od torka naprej tako Rogliča čaka boj za rdečo majico. "Težko je napovedati, ali bomo čakali na zaključek ali napadali vsak dan. Nisem sam v tem, tu je tudi moja celotna ekipa. Videli bomo, kje lahko pridobimo, saj včasih izgubiš, pa prej ne misliš tako. Smo pa v boljšem položaju, kot pred tednom dni."

O'Connor mu je z zmago v šesti etapi 22. avgusta slekel rdečo majico vodilnega, ko je zaostal v etapi 6:31 minute in bil tedaj skupno drugi, 4:51 minute za Avstralcem. Kritike za ta preobrat so tedaj letele na njegovo avstrijsko-nemške zasedbe, katere član je postal v tem letu. Pred dirko je povedal, da s polovico moštva, ki je v Španiji, sploh še ni dirkal.

A je drugi teden nato prinesel boljše razpoloženje v ekipo. V nedeljo je Aleksander Vlasov prišel na brutalni klanec Cuitu Negru kot drugi, Florian Lipowitz pa si je oblekel belo majico in je kot drugouvrščeni v ekipi skupno šesti na dirki.

"S Florianom prvič dirkam. Se je že izkazal letos, ponovno je to dokazal tudi tokrat, lepo ga je imeti ob sebi. Trudimo se, da nam je zabavno, ni vedno tako, ko se ne izteče najbolje. Potem se odkrito pogovarjamo in delamo naprej. Ne kompliciramo in se skušamo na kolesih tudi zabavati," je o tem povedal Kisovčan.

Pred špansko pentljo je zaradi padca na dirki po Franciji, ki jo je predčasno končal, dejal, da še vedno čuti bolečine, predvsem v hrbtu. "Prihaja finalni del s tretjim vikendom, dobro mi gre, telo dobro funkcionira, ne kompliciram ter ostajam pozitiven."

Kolesarji so se podali na pot iz portugalske prestolnice Lizbone, po 21 etapah in slabih 3300 kilometrih se bo dirka končala 8. septembra v Madridu. Če bo Rogliču uspelo še četrtič priti v cilj kot prvi v skupnem seštevku, se bo izenačil z doslej najuspešnejšim na Vuelti Robertom Herasom. Španec je domačo dirko v skupnem seštevku dobil v letih 2000, 2003, 2004 in 2005.

"Želimo narediti najboljši možni izid. A bo treba za to vložiti še veliko truda. Položaj, v katerem sem, je boljši, kot po šesti etapi. Sem sicer 34 let star, a se počutim mladega. Res je sicer, da ko se zbudim, to ni isto, kot tedaj, ko sem bil dvajsetletnik. Je pa še vedno užitek, da se lahko merim z mlajašimi, ki me priganjajo in me ohranjajo mladega," je še povedal Roglič in napovedal, da bo še tekmoval, dokler mu bo to v užitek in veselje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:57 02.september 2024.

    Dajmo 🚴 Rogla !!

  • manja53 12:14 02.september 2024.

    Bravo Primož, ti privoščimo iz srca... zmagaj..