Šport > Kolesarstvo
7000 ogledov

Zlom Rogličevega rivala: "Nisem pričakoval, da bo tako ..."

Ben O'Connor Profimedia
Avstralec Ben O'Connor je moral po 19. etapi predati rdečo majico vodilnega kolesarja na Vuelti.

Trajalo je 13 dni, toda Ben O'Connor ni več vodilni kolesar na dirki po Španiji. Kar se je napovedovalo že dlje časa, se je naposled zgodilo v 19. etapi, v kateri je Primož Roglič še tretjič na letošnji Vuelti ugnal vso konkurenco in si pripravil dobro izhodišče za zgodovinsko četrto lovoriko, s katero bi se izenačil z rekorderjem Robertom Herasom.

O'Connor je v 19. etapo vstopil s petimi sekundami prednosti pred Rogličem, a se je zaradi močnega tempa kolesarjev moštva Red Bull-Bora-hansgrohe hitro znašel v težavah, dokončno pa je popustil približno 3,5 kilometra pred ciljem in si do konca nabral skoraj dve minuti zaostanka za slovenskim asom. Ta mu je sicer virtualno rdečo majico slekel še pred odločilnim napadom, s katerim je za seboj pustil tudi druge glavne konkurente v boju za vrh.

Roglič bo v današnji kraljevski etapi branil 1:54 minute prednosti pred O'Connorjem, še pol minute več zaostaja Enric Mas (+2:20), slabe tri minute zadaj pa je Richard Carapaz (+2:54). Slednji je že z napadom v 18. etapi dal jasno vedeti, da se želi boriti za skupno zmago, zato tudi njega še ne gre povsem odpisati.

Čeprav dirka še ni odločena, je razplet 19. etape zelo jasno pokazal razmerje moči med najboljšimi kolesarji. Tega se zaveda tudi O'Connor, ki je še vedno v dobrem položaju za stopničke, vendar pa ob pritiskih Masa in Carapaza pri tem ne bo imel lahkega dela.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia

"Proti koncu sem se zlomil," je trpljenje na zaključnem vzponu, kjer sta mu pobegnila tudi Mas in Carapaz, povzel O'Connor. "Dobro sem se počutil, nekje na sredini klanca pa se mi je ustavilo. Verjetno je to povezano z dejstvom, da smo v 19. etapi?" je retorično vprašal Avstralec.

Kar zadeva Rogličev prepričljiv prevzem rdeče majice, je O'Connor dejal: "To me ni presenetilo, vendar nisem pričakoval, da bo tako slabo. Zaključni vzpon res ni bil dober, a takšno je pač realno stanje."

Pred zadnjima dvema etapama letošnje Vuelte mu misli že uhajajo domov. "Kaj mi v tem trenutku roji po glavi? Upam, da si bom v ponedeljek privoščil pivo in se sprostil na svoji terasi. A prej me čaka sobotna bitka. In potem še vožnja na čas, tako da sta pred mano še dva pomembna dneva," je zaključil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:54 07.september 2024.

    Rogla dokaži , kdo je na letošnji Vuelti na cesti 🚴 gospodar.