Šport > Kolesarstvo
25537 ogledov

Rogličeva Vuelta spet na udaru: "Vidim aroganco, vse to je slabo za šov"

Roglič Epa
Dirka po Španiji ni zadostila apetitom nekdanjega italijanskega kolesarskega zvezdnika.

Kontroverzni italijanski sprinter Mario Cipollini, ki je bil v času aktive kariere znan po odporu do gorskih etap, je v pogovoru za Tuttobiciweb kritiziral organizatorje dirke po Španiji, na kateri se je Primož Roglič veselil rekordne četrte skupne zmage. 

Po mnenju nekdanjega vrhunskega kolesarja, čigar zasebno življenje je zaznamovalo več škandalov, je bila letošnja Vuelta preveč bogata z vzponi, kar je pripomoglo k manj razburljivemu dirkanju. 

"Vuelta? Jaz bi temu prej rekel Vueltina (majhen krog, op. a.). Ni bilo veliko za videti, kakšnih posebne borbe ni bilo. Dirko je med živimi držala malce presenetljiva akcija Bena O'Connorja. Njegovi tekmeci so poskušali postopoma zmanjševati zaostanek za njim, vendar ga nikoli niso zares zlomili. Najmočnejša ekipa je bila prav njegov Decathlon, kar zelo veliko pove o nivoju same dirke," je bil kritičen Italijan.

Mario Cipollini | Avtor: Epa Epa
Ob tem ni zanikal, da je Roglič za razred boljši od konkurentov, četudi je bilo njegovo stanje na trenutke vprašljivo. "Zagotovo je bil najmočnejši, vendar sem prepričan, da ni bil 100-odstoten. Kadar dirka Pogačar in je UAE na vrhu, česar pa tukaj nismo videli po odstopu Almeide in ne najboljši formi Yatesa, pa tudi Vingegaard in Evenepoel, je to povsem druga dirka. Drugačno razmerje moči, druge številke. Razlika je ogromna."

Puščice je uperil tudi v direktorja dirke Javierja Guillena. "Preveč je gorskih ciljev, kar pomeni manj priložnosti za kolesarje. Velika imena prepuščajo etape ubežnikom, da bi s tem prihranili energijo. Mislim, da bi bilo to treba omejiti. V organizaciji dirk opazim nekakšno aroganco. Vedno stremijo k ekstremom, kar vodi v pretiravanje brez obzira do tekmovalcev, njihovih potreb ali zmožnosti. In potem se zgodi sobota (predzadnja etapa Vuelte op. a.), kjer smo videli 5000 višinskih metrov, a brez pravega dogajanja, ker nihče ni več imel moči. Ne vem, če je takšno pretiravanje sploh smiselno. Po mojem je to slabo za šov." meni Cipollini.

Roglič | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • munja 17:26 13.september 2024.

    Zgleda, da mu je padla priljubljenost, pa mora malo komentirat in na ta način iskat pozornost, cepec.

  • dare326 11:33 13.september 2024.

    Ko je Cipollini še dirkal na Vuelti sem napovedal njegovo zmago in si prislužil majico. Takrat so bile za etapno zmago rumeno zlate. Danes je samo plaketa iz pleksija z vgravirano etapo.

  • miha.z 08:26 13.september 2024.

    Cipollini je aktualni amaterski svetovni prvak v kronometru.