Šport > Kolesarstvo
3729 ogledov

Še vedno brez pojasnila za dramo, ki bi Rogliča skoraj stala zmage

Roglič Epa
V ekipi Primoža Rogliča ne vedo, kaj je botrovalo zdravstvenemu zapletu tik pred koncem letošnje dirke po Španiji.

Zadnje dni letošnje dirke po Španiji, na kateri se je Primož Roglič veselil že četrte skupne zmage, so zaznamovale zdravstvene težave v ekipi Red Bull-Bora-Hansgrohge, zaradi česar so dirko predčasno zapustili kar trije člani nemške ekipe.

Več članov moštva in strokovnega osebja je pred sklepnim dejanjem Vuelte trpelo za hudimi prebavnimi težavami, kar je povzročalo velike skrbi, da bi lahko posledice bolezni vplivale na fizično počutje vodilnega kolesarja na dirki.

Roglič, ki si je rdečo majico vodilnega v skupni razvrstitvi nadel po zmagoslavju v 19. etapi, je kljub načetemu zdravju premogel dovolj moči za solidno predstavo na kronometru, s katero je potrdil četrti naslov na Vuelti.

Prav toliko jih je v karieri zbral tudi nekdanji španski kolesar Roberto Heras, s katerim si Slovenec deli rekord.

Roglič je po odločilni etapi priznal, da je tisti dan "dvajsetkrat" obiskal toaletne prostore.

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

O izvoru prebavnih težav, ki naj bi bile posledica zastrupitve s hrano, je v intervjuju  za Siol.net spregovoril slovenski strokovnjak in nekdanji nutricionist v Rogličevi ekipi dr. Tim Podlogar.

Povedal je, da pravega vzroka zastrupitve bržkone ne bomo nikoli izvedeli, vseeno pa ima svojo teorijo, kako bi do tega lahko prišlo.

"Mislim, da točnega razloga ne bomo nikoli vedeli, lahko le ugibamo. Težave smo imeli tako s strani kolesarjev kot tudi osebja. Na dirki smo imeli svojega kuharja, ki je hrano za kolesarje pripravljal v tovornjak-kuhinji. Osebje pa hrano vedno uživa v hotelu. To pomeni, da praktično ni bilo mogoče, da bi kuhar naredil napako," je za Siol povedal Podlogar.

Po njegovih predvidevanjih so bile oporečne sestavine, ki so jih pridobili iz hotelske kuhinje. "Surovine za hrano kolesarjev pogosto vzamemo iz hotelske kuhinje, kjer je ekipa nastanjena, in ugibamo, da je bil to izvor težav, saj je bilo to edino stičišče izvora hrane kolesarjev in osebja," je pojasnil slovenski strokovnjak, diplomant kineziologije ter priznani vadbeni fiziolog in raziskovalec, ki je po izteku letošnje sezone končal triletno sodelovanje z nemško kolesarsko ekipo, da se bo lahko v celoti posvetil svojemu delu na raziskovalni Univerzi v Exeterju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.