Šport > Kolesarstvo
46812 ogledov

Športni direktor Jumbo-Visme razkril: "Vsi razen Primoža so se strinjali"

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard Profimedia
Športni direktor Jumbo-Visme je razkril zanimive podrobnosti iz zakulisja pred odločilnimi etapami na letošnji dirki po Španiji.

Letošnja dirka po Španiji je minila v znamenju popolne prevlade Jumbo-Visme, katere člani so zasedli prva tri mesta v skupnem seštevku. Ekipa je ob negodovanju Primoža Rogliča, ki se je moral zadovoljiti s stransko vlogo, za zmagovalca določila Američana Seppa Kussa, na drugem mestu je dirko sklenil Danec Jonas Vingegaard.

Roglič je sicer večkrat poudaril, da privošči zmago Kussu in da je iskreno vesel uspeha moštvenega kolega, vendar ob tem ni skrival, da bi si želel imeti proste roke v lovu na četrto lovoriko na Vuelti, s katero bi se na večni lestvici izenačil z rekorderjem Robertom Herasom

Želja se mu na koncu ni uresničila, saj so po famozni etapi v zaključnim vzponom na Angliru, kjer sta Roglič in Vingegaard pokazala svojo premoč, vmes posegli šefi ekipe ter Rogliča in Vingegaarda 'degradirali' v Kussova pomočnika. Zvezdnika sta svojo nalogo opravila z odliko in Američanu pomagala do največjega uspeha v karieri.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia
Podrobnosti o tem, kaj se je pred odločilnimi etapami dogajalo za zaprtimi vrati ekipe, je v podkastu Met open vizier razkril športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman"Vse je potekalo kot po maslu. Ostali so samo še trije naši kolesarji, nato pa je prišel trenutek, ko so šle stvari po zlu," je strateško napako v zaključku 17. etape priznal Zeeman. "Sepp v nekem trenutku ni več mogel slediti Primožu in Jonasu. Takrat je bilo timskega dela konec."

"Vse, kar se je zgodilo prej, je bil rezultat timskega dela. Na Angliruju bi morali ostati skupaj. Napadati z namenom, da vršiš pritisk na tekmece, je nekaj povsem drugega kot napadati drug drugega. Seveda ne gre pričakovati, da bodo fantje na takšnih naklonih in srčnem utripu 200 udarcev na minuto razmišljali trezno."

Jumbo-Visma se je po etapi znašla pod velikim pritiskom kolesarske javnosti, zato so organizirali sestanek, na katerem so določili nadaljnji potek dirke.

"Za nas kolesarstvo ni individualni, temveč ekipni šport. Še isti večer smo vsi sedli za isto mizo. Že prej sem se pogovoril s Seppom, Jonasom in Primožem ter prisluhnil njihovim mnenjem. Potem nas je vseh osem sedlo za isto mizo in pogovorili smo se o tem, kar se je zgodilo. Povedal sem jim, da imam svoj pogled, vendar me bolj zanima njihovo mnenje. Kje smo? Kdo smo? Sedem kolesarjev se je soglasno strinjalo, da mora Sepp Kuss zmagati Vuelto. Primož je imel nekaj težav s tem, a se je na koncu podredil večini. Tudi zato, ker so bili moštveni kolegi tako odločni. Na koncu je tudi on dejal: 'Sepp mora zmagati in lahko računate name'," je povedal Zeeman.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • ljubo8 20:05 28.oktober 2023.

    Vse se je začelo v 13 etapi ko je jonas dobil dovoljenje, da lahko napade prvo mesto in ga pokloni hčer. Potem je dobil dovoljenje, da zmaga in zmago pokloni poškodovanemu rojaku. V obeh etapah je Rogla ostal s Kjusom. ...prikaži več S tem je tudi Jonas prehitel Roglo na drugem mestu. Zato se je rogla upravičeno upru. Tako, da vse ostalo je nakladanje.

  • popokatopetl 19:43 28.oktober 2023.

    Kolkf se spomnim je JV dan prej dobil zeleno luč za solo napad, ni čudno da je šlo Rogliču v nos. No bi si pač moral izborit boljše izhodišče prej.

  • vanja6 17:45 28.oktober 2023.

    Trantnik sigurno ni glasoval proti Rogliču. DS direktorji nakladajo, ker jim je Primož dal dvojko.