Šport > Kolesarstvo
766 ogledov

To se je pisalo in govorilo o novem svetovnem prvaku

Tadej Pogačar Profimedia
Skupni imeno.valec Pogačarjeve mavričaste majice - epsko in zgodovinsko.

Potem ko je slovenski as Tadej Pogačar Sloveniji priboril prvo mavričasto majico z naslovom svetovnega prvaka, so začele deževati čestitke na račun 26-letnega kolesarja. Skupni imenovalec večine zapisov sta predvsem besedi epsko in zgodovinsko po napadu več kot 100 km pred koncem dirke v švicarskem Zürichu.

Kolesarska zveza Slovenije je na svojih profilih na družbenih omrežjih objavila sliko mavričaste majice in zlate kolajne okoli Pogačarjevega vratu, ob tem pa pripisala zgolj "zgodovinsko" in dodala mavrico. To je storila tudi Mednarodna kolesarska zveza Uci.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) se je prav tako kot številne druge krovne športne zveze na sončni strani Alp poklonil 26-letniku s Klanca pri Komendi. "Slovenija je danes ponosna in bogatejša za svetovnega prvaka v cestni dirki. Tadej Pogačar, čestitke za neverjetno predstavo," je zapisal OKS.

Domači mediji so prav tako operirali z besedami presežkov. Epsko, je zapisala Ekipa in dodala: "Predstava Pogačarja za zgodovino. Slovenija ima zlato, Pogačar pa mavričasto majico." Delo je med drugim pisalo o "zgodovinskemu dnevu v Švici".

Spletni portal Sportklub je spomnil na še en zgodovinski presežek slovenskega kolesarstva. "Pogačar in Slovenija z dosežkom, ki ga v zgodovini še ni bilo," navezujoč se na zmage na vseh treh tritedenskih dirkah in naslovu svetovnega prvaka v eni sezoni. To doslej v vsej zgodovini ni uspelo še nobeni državi.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

RTV Slovenija je na spletni strani podobno zapisala, da je Pogačar "z mavrico okronal zlato dobo slovenskega kolesarstva".

V studiu Eurosporta so po cestni dirki za SP razpredali o tem, da je Pogačar edini kolesar, ki lahko zmaga po napadu 100 km pred ciljem na tako zahtevni dirki, kot je cestna preizkušnja na SP.

Eurosport je na spletni strani Pogačarjevo fotografijo v mavričasti majici sicer montiral ob bok Belgijcu Eddyju Merckxu (1974) in Ircu Stephenu Rochu (1987), ki sta ob Slovencu edina v eni sezoni osvojila tako dirko po Franciji in Italiji ter ju združila še z naslovom svetovnega prvaka. V kolesarstvu je ta dosežek označen kot "trojna krona".

Pogačarja so označili za "čarovnika na vseh terenih", medtem ko je italijanska Gazzetta dello Sport zapisala, da je Pogačar na cestni dirki SP slavil v podobnem slogu kot Italijan Fausto Coppi leta 1953 in Merckx 18 let kasneje.

Francoski časnik L'Equipe je zapisal, da bo rumene, rožnate in bele majice vajeni Pogačar zdaj 12 mesecev dirkal še v mavričasti majici. Je pa ob tem eden od statističnih profilov na družbenem omrežju X (La Flamme Rouge) preveril, da bi od 55 dni, kot jih je na tekmovalnem kolesu letos preživel Pogačar, le devet dni dirkal v mavričasti majici, če bi že lani v Glasgowu postal svetovni prvak.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse to le kaže na izjemno prevlado Slovenca v sezoni 2024, v kateri je zbral že 23 zmag, na sporedu pa ima še tri italijanske klasike v prvi polovici oktobra.

Pogačarju, ki že tri leta nepretrgoma zaseda prvo mesto na svetovni lestvici Ucija, se je poklonila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. "Preprosto neverjetno. Vožnja, ki se bo z mavričnimi črkami zapisala v zgodovino kolesarstva," je sprva zapisala. "V velikem slogu je potrdil, da je najboljši kolesar na svetu. Iskrene čestitke izjemnemu Tadeju in celotni slovenski ekipi," je še pripisala slovenska predsednica.

Čestitke je svetovnemu prvaku namenil tudi slovenski premier Robert Golob: "Čestitke za zgodovinski naslov svetovnega prvaka v cestnem kolesarstvu. Poklon slovenski kolesarski reprezentanci za izjemen ekipni duh."

Komentarjev 2
  • edv 23:30 29.september 2024.

    Čestitke Tadej!!!

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 22:08 29.september 2024.

    A Domobranko Grims se pa še nič ni oglasil, da je vse skupaj njegova zasluga, hehehe?

Sorodne novice