Šport > Kolesarstvo
6278 ogledov

Roglič v kraljevski etapi tlakoval pot do zgodovinskega uspeha

Roglič Epa
Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je v kraljevski etapi dirke po Španiji zlahka ubranil rdečo majico vodilnega kolesarja in še utrdil svoj položaj pred nedeljskim kronometrom, na katerem mora samo še potrditi zgodovinsko četrto skupno zmago na Vuelti.

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je na pragu rekordne četrte zmage na dirki po Španiji, potem ko je v kraljevski etapi, ki bi še lahko konkretneje premešala karte pri vrhu, osvojil tretjo mesto in pridobil še nekaj sekund v primerjavi z najbližjim zasledovalcem.

Roglič se je tokratnega izziva lotil bolj obrambno, saj glede na visoko prednost v skupni razvrstitvi ne bi bilo smiselno razmetavati z močmi. Na koncu je storil povsem dovolj, da je zahtevno etapo končal na visokem tretjem mestu, prednost v skupni razvrstitvi pa povišal na 2:02 minute. Kljub zahtevni etapi s 5000 višinskimi metri v seštevku ni prišlo do sprememb na prvih šestih mestih.

Roglič ima pred drugouvrščenim Avstralcem Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R) zdaj 2:02 minute naskoka, tretji Španec Enric Mas (Movistar) pa zaostaja 2:11 minute. Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) na četrtem mestu zaostaja natanko tri minute.

Primož Roglič je na dobri poti do četrte skupne zmage na Vuelti (2019, 2020, 2021). Za zdaj zaostaja le za rekorderjem Špancem Robertom Herasom, ki je bil najboljši prav štirikrat v začetku tega stoletja.

Etapno zmago je slavil Irec Eddie Dunbar (Jayco AlUla), ki je napadel na zadnjem klancu na Picon Blanco (7,9 km/9,1 %), a ni bil nevaren v skupnem seštevku. Kljub kasnejšim napadom v ozadju je 28-letni Irec zdržal in slavil peto zmago v karieri in drugo na tej Vuelti.

Drugi je ciljno črto prečkal Mas s sedmimi sekundami zaostanka, Roglič je bil tretji, za Dunbarjem pa je zaostal deset sekund.

20. etapa od Villarcaya do Picona Blanca (172 km)

Uvodni del je zaznamovalo nekaj manjših poskusov pobega, a je glavnina vse ubežnike hitro polovila. Po nekaj kilometrih se je odcepilo deset kolesarjev, med njimi tudi Jay Vine (UAE Team Emirates), ki je prvi osvojil gorski cilj na Las Estacas de Trueba. Prednost ubežne skupine je med vzpenjanjem na Puerto de la Braguia narasla na več kot pet minut, iz glavnine pa sta se v lov za vodilnimi podala Pavel Bittner (DSM - firmenich PostNL) in Kasper Asgreen (Soudal - QuickStep), nekoliko se je odlepil tudi Xabier Isasa (Euskaltel Euskadi).

Na čelo pelotona so se postavili kolesarji moštva Inneos Grenadiers, ki so zaostanek za ubežniki zmanjšali na pet minut. Medtem ko je Vine dobil še drugi gorski cilj. Glavnina je najprej ujela Isaso, nato še Bittnerja, Asgreen je ostal nekje vmes.

Roglič je v družbi moštvenih kolegov varno dirkal v glavnini, prednost ubežnikov se je stopila na dobre štriri minute, s pelotonom se je ponovno združil Asgreen. V težavah se je znašel eden izmed Rogličevih glavnih pomočnikov Aleksandr Vlasov, ki je nekoliko zaostal za glavnino. Vine je osvojil še tretji gorski cilj ter prednost pred Marcom Solerjem (UAE Team Emirates) v boju za pikčasto majico povišal na šest točk.

Soler je navil tempo v ubežni skupini, za njim sta se podala Vine in Clement Barthet (Decathlon AG2R La Mondiale). Ko je že kazalo, da bo trojica lepo sodelovala, je Soler znova pritisnil na plin in se sam podal v lov za desetimi točkami, ki so čakale na vrhu vzpona prve kategorije na Portillo de Luanda s povprečno naklonino 6%, ki pa na nekaterih odsekih lahko preseže 10%.

Soler si je privozil približno pol minute prednosti pred Vinom in Barthetom, katerima sta se pridružila še Marco Frigo (Israel Premier Tech) in Pablo Castrillo (Kern Pharma). Razredčena glavnina je zaostajala 3:40 minute. Soler je pobral glavno nagrado na Portillo de Luanda, njegov moštveni kolega Vine je s šestimi točkami zadržal virtualno pikčasto majico. Vodstvo peterice pred glavnino je po spustu skopnelo na slabe tri minute. Pred tem je moral z dirke odstopiti še en Rogličev pomočnik, Daniel Martinez (Red Bull - BORA - hansgrohe).

Na začetku vzpona na  Portillo de la Sia (7km/6,1%) spet solo akcija Solerja, ki si je privozil nekaj prednosti pred četverico. Tempo v glavnini, ki je zaostanek znižala na dve in pol minuti, so narekovali kolesarji Soudal Quick-Stepa. Soler je vrh prečkal 41 sekund pred moštvenim kolegom oziroma 2:23 pred glavnino. Španec si je prislužil novih pet točk, Vine je osvojil tri, kar je pomenilo izenačenje med kolesarjema UAE Team Emirates (oba 76 točk) v seštevku za najboljšega hribolazca Vuelte.

Soler je na spustu spet dobil družbo, medtem se je glavnina s Primožem Rogličem in ostalimi kandidati za skupni seštevek približala na minuto in pol zaostanka.  Soler je kmalu zatem odpadel iz vodilne skupine, s čimer je Vine dobil prosto pot do pikčaste majice. Na predzadnjem klancu se je etapa povsem razživela z razpadom glavnine po napadu kolesarjev Soudal Quick-Stepa.

Roglič je imel po odstopih Nemca Nica Denza in Avstrijca Patricka Gamperja ob sebi samo še dva pomočnika, Nemca Floriana Lipowitza in Španca Rogerja Adrio, prednost vodilnih - Vina in Bartheta - pa je počasi kopnela. Boju za zmago so se priključili še Enric MasBen O'Connor, Richard Carapaz, Felix GallEddie Dunbar, Pavel Sivakov in Urko Berrade.

Skupina favoritov se je nato združila s skupino z Mattiasom Skjelmosejem, Adamom Yatesom, Guillaumom Martinom, Einerjem Rubiem in Cristianom Rodriguezom, gruča kolesarjev je nato pogoltnila še Vina in Bartheta.

Skočil je Sivakov, a ga Roglič in drugi favoriti niso pokrili, kolesar UAE-ja pa si je privozil 20 sekund prednosti. Vine je na gorskem cilju Los Tornors osvojil dve točki in prevzel pikčasto majico. Prvi ga je prečkal Sivakov, ki je ob tem pobral še šest bonifikacijskih sekund, na spustu pa favoritom pobegnil na eno minuto.

Na čelo skupine se je postavil Rogličev kolega Adria, kolesarji pa so se nezadržno približevali zadnjemu vzponu dneva na Moncalvillo (8,6 km/8,9 %). Sivakov je v odločilni del etape vstopil s 55 sekundami prednost pred zasledovalci. Po umiku izmučenega Adrie je narekovanje tempa prevzel Roglič, tekmeci so mu sledili. Šest kilometrov pred koncem je prednost Sivakova znašala natanko 40 sekund.

Pobudo je nato prevzel edini preostali Rogličev pomočnik Lipowitz, Sivakov je še naprej vztrajal spredaj. Slabih petih kilometrov pred ciljem je pospešil Dunbar, ki je krenil po etapno zmago, skupina favoritov se ni zganila. Mas, Carapaz in Landa so dirkali tesno ob Rogliču, Dunbar je medtem dohitel Sivakova. Do konca so bili samo še trije kilometri, vodilno dvojico in zasledovalce pa je ločilo samo 12 sekund.

Berrade in Gaudu sta si privozila nekaj metrov prednosti pred Rogličevo skupino, a so nosilec rdeče majice, Mas in Carapaz stvari hitro postavili na svoje mesto. Nekaj sekund zadaj je drugo mesto v skupni razvrstitvi reševal O'Connor. Sivakov je medtem odpadel, Dunbar pa je oddrvel zmagi naproti. Mas je etapo končal na drugem mestu, Roglič je bil tretji, Carapaz pa četrti.

* Izidi, 20. etapa, Villarcayo - Picon Blanco (172 km):
 1. Eddie Dunbar (Irs/Jayco AlUla)                   4:38:37
 2. Enric Mas (Špa/Movistar)                          + 0:07
 3. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         0:10
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         0:12
 5. Urko Berrade (Špa/Kern Pharma)                      0:14
 6. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               isti čas
 7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      0:21
 8. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 0:23
 9. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      0:37
10. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)               isti čas
...

- skupni vrstni red (20/21):
 1. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     81:22:19
 2. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                 + 2:02
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            2:11
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         3:00
 5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      4:48
 6. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   5:18
 7. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      6:26
 8. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 6:57
 9. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               8:50
10. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)            10:31
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.