Šport > Kolesarstvo
8370 ogledov

Veliki junak Rogličeve zmage na Vuelti nenadoma končal kariero

Lennard Hofstede in Primož Roglič Profimedia
Nekdanji Rogličev sotekmovalec Lennard Hofstede je sporočil, da je zaključil športno kariero

Le nekaj dni po svojem 29. rojstnem dnevu je odlični nizozemski kolesar ekipe Visma Lease a Bike (bivše Jumbo-Visme) Lennard Hofstede naznanil, da zaključuje svojo profesionalno kariero. "Da smo si na jasnem, ne gre za težko ali neprijetno odločitev. Že nekaj časa sem čutil, da prihaja ta odločitev," je začel svoje poslovilno sporočilo na uradni ekipni spletni strani.

"Zadnje čase nisem bil najbolje pripravljen in počasi sem izgubil veselje do dirkanja. In to veselje do dirkanja je bilo bistvo mojega profesionalnega kolesarskega življenja. Zato se dobro počutim ob tej odločitvi. Hvaležen sem za vse odlične izkušnje, ki sem jih doživel. Resnično bom končal z nasmehom. Pogrešal bom celotno družino Jumbo-Visme. Skupaj smo preživeli prelepa leta," je zaključil.

Hofstede je pri nizozemski ekipi preživel praktično skoraj celo svojo kariero. Ko se je ta še imenovala Rabobank, je štiri leta nastopal za njeno razvojno ekipo, po dveh letih pri ekipi Sunweb pa se je vrnil k svoji matični ekipi, za katero je nastopal zadnjih pet sezon in se uveljavil kot eden najzvestejših pomočnikov znotraj moštva.

Lennard Hofstede | Avtor: Profimedia Profimedia

Odlični Nizozemec sicer v svoji profesionalni karieri nima niti ene same zmage, a je bil zelo pomemben člen pri številnih uspehih ekipe Jumbo-Visma. Bil je član postave nizozemske ekipe ob vseh treh slavjih Primoža Rogliča na Vuelti, še posebej pa si ga bomo slovenski kolesarski navdušenci zapomnili po dirki po Španiji 2020.

Takrat je prvi zasledovalec Rogliča v boju za rdečo majico Richard Carapaz silovito napadel na zadnji gorski etapi s ciljem na Alto de la Covatillo in si že privozil zelo nevarno prednost, ko je našemu šampionu priskočil na pomoč Hofstede. Nizozemec je bil cel dan v begu, nato pa je v ključnih trenutkih začel narekovati tempo in nuditi Rogliču zavetrje, da je slednji uspel zmanjšati zaostanek za Ekvadorcem in ubraniti rdečo majico vodilnega. Čisto možno je, da je Hofstede tisti dan rešil Rogličevo zmago na Vuelti.

Lennard Hofstede in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako je Hofstede pomagal Rogliču pri nekaterih drugih velikih uspehih, kot so bile zmage na dirki po Baskiji, dirki Liege-Bastogne-Liege in dirki po Romandiji.

"Zagotovo bomo zelo pogrešali Lennarda. Vedno nam je veliko pomenil. Je tudi zelo pogumno od njega, da je sprejel takšno odločitev. Lahko je ponosen na svojo kariero, kot smo tudi mi. Lennardu želimo vse najboljše v nadaljevanju življenja," se je od svojega varovanca poslovil športni direktor Merijn Zeeman.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice