Šport > Košarka
15 ogledov

Avanzo: "Gremo po zlato kolajno"

Matej Avanzo je ambiciozen in jasen. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Namestnik generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije Matej Avanzo upa, da bo v nedeljo Sloveniji na zasedanju Fiba Europe v Münchnu dodeljeno evropsko prvenstvo leta 2013.

Kakšne bi bile možnosti slovenske reprezentance pred domačimi gledalci?
Eden od razlogov za kandidaturo je tudi, da se bo kar nekaj zdajšnjih reprezentantov tedaj poslovilo od reprezentančnega dresa. Ne skrivamo, da gremo po zlato kolajno. Naši navijači so najboljši na svetu, z njihovo podporo imamo veliko možnosti, da nam to tudi uspe.

Gre lahko še kaj narobe glede pridobitve evropskega prvenstva 2013?

Vedno obstaja možnost, da gre kaj narobe, dokler ni sprejeta končna odločitev. Smo pa zagotovo na dobri poti. Čaka nas le še ena ovira - zaključna odločitev izvršnega odbora Fibe Europe. Lahko rečem, da so naše možnosti precej lepše, kot so bile dva tedna nazaj.  

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Član izvršnega odbora je tudi generalni sekretar KZS Iztok Rems. Koliko lahko on prispeva k odločitvi?
On je pravzaprav oče te kandidature. Menim, da je s svojim imenom in vplivom, ki ga ima v Fibi Europe, eden najzaslužnejših, da se bo vsa reč uspešno izpeljala. Že zdaj ima veliko zaslug.

Tri in pol milijona evrov za kotizacijo naj bi prispevali sponzorji. Za katere pokrovitelje gre?

Prave debate o tem nismo imeli. To je bolj zadeva, s katero se ukvarja vlada. Na KZS iščemo predvsem sponzorje, ki bi nam pomagali predvsem pri izvedbi samega prvenstva. Gre za strošek, ki naj bi bil okoli 7,5 milijona evrov. Tega bomo morali pokriti predvsem s prodajo vstopnic in s prihodki pokroviteljev. Če bomo pa lahko mi pomagali državi ali obratno, bomo vsekakor z njo delali še naprej z roko v roki.

Premier Borut Pahor je dejal, da je moral pri eni izmed vlad posredovati, da tamkajšnja zveza v zadnjem času ni kandidirala za EP? Za koga gre?
Tega podatka ne poznam in bi to težko komentiral.

Je za pričakovati še kakšne težave? Morda ob izgradnji dvoran ...
V bistvu še ni odločeno, kdo bo gostil EP. Za finalni del je potrjena le Ljubljana. Vsekakor bomo gledali na to, kdo nam bo ponudil najboljše pogoje. Vsi, ki bodo gradili nove dvorane, bodo to naredili s pogodbami, sporazumi in pisnimi obljubami.

Eden od razlogov za EP 2013 je v tudi v tem, da se bo kar nekaj zdajšnjih reprezentantov takrat poslovilo od reprezentančnega dresa. Ne skrivamo, da gremo po zlato kolajno. Naši navijači so najboljši na svetu, z njihovo podporo imamo tudi veliko priiložnost, da nam to tudi uspe.
Matej Avanzo
Še vedno računate tudi na Novo mesto in Ptuj?

Eden od plusov EP je seveda tudi nova infrastruktura. Novo mesto dvorano vsekakor potrebuje, v Ptuju pa je prisotna želja občine in zasebnih investiterjev. Večkrat so nam zagotovili, da vedo, kaj bodo počeli z njo. Je pa tako, da naj bi ta dvorana za EP imela 5.000 sedežev, nato pa naj bi bila kapaciteta zmanjšana na okoli 3.000 sedežev. Ostali prostor naj bi bil namenjen za poslovne dejavnosti.

Kakšne bi bile možnosti slovenske reprezentance pred domačimi gledalci?
Eden od razlogov za EP 2013 je v tudi v tem, da se bo kar nekaj zdajšnjih reprezentantov takrat poslovilo od reprezentančnega dresa. Ne skrivamo, da gremo po zlato kolajno. Naši navijači so najboljši na svetu, z njihovo podporo imamo tudi veliko priiložnost, da nam to tudi uspe.

Kakšni so odzivi reprezentantov ob tem, da je EP v Sloveniji vse bližje?
Z njimi v zadnjih tednih nisem iskal stika. Na KZS smo se odločili, da jih ne bomo vključevali v propagando za EP. To bi bilo nepošteno trgovanje z njihovim imenom in ugledom. Upam, da bomo v nedeljo EP dobili, nato pa si bom vzel čas in jih poklical. Polovica reprezentantov me je sicer že sama kontaktirala. Vsi z zanimanjem spremljajo potek dogodkov v zvezi s EP. Zdaj so zelo navdušeni nad tem, kako vsa reč poteka v pravo smer.

Ali ob domačem prvenstvu odpadejo možnosti za odpovedi nastopov posameznih reprezentantov?
To ni povezano. Za nas je pomembno, da z vsemi reprezentanti še naprej gradimo kult reprezentance. Po drugi strani gradimo tudi kult z navijači, mediji in celotno slovensko javnostjo. To prinaša rezultate. Menim, da odziv košarkarjev ne bi smel biti odvisen od tega, kje se igra evropsko prvenstvo.

Kako je s selektorjem?

To je bilo zdaj na stranskem tiru. Posvetili smo se evropskemu prvenstvu in drugim projektom. V tem času zbiramo na KZS tudi pokrovitelje za naslednja leta. Za odločitev o selektorju imamo še nekaj časa, zagotovo pa bo odločitev padla pred koncem januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.