Šport > Košarka
25 ogledov

Baxter ni več član Krke

krka helios aba baxter prepelič ABA
Jimmy Baxter zaradi težav z dovoljenjem za bivanje ne bo več član košarkarskega kluba Krka iz Novega mesta. Za igralca je bila usodna stroga slovenska zahteva glede dokumentacije, so sporočili iz kluba.

Eden najboljših Krkinih košarkarjev, Američan Jimmy Baxter, očitno zapušča državne prvake. Težave povzročajo dokumenti, kar je sporočil tako na Twitterju kot na svojem blogu na spletni strani Eurobasket blogs. Kasneje so potrditev z obsežno razlago poslali še iz kluba.

"Zaradi proceduralnih razlogov smo prekinili sodelovanje z igralcem Jimmyjem Baxterjem, za katerega že iščemo zamenjavo. Baxterju se ob tem zahvaljujemo za požrtvovalno treniranje in igranje za naš klub. Najbrž nam ni treba poudarjati, da smo vse obveznosti do igralca, tako kot velja za vse ostale sodelavce kluba, redno in v celoti izpolnjevali. Jimmy Baxter je bil v Krki zadovoljen in mu naša odločitev ni polepšala praznikov, vendar je kot profesionalec v celoti razumel in sprejel zadevo. V pogodbi z igralcem smo kot eno ključnih zahtev definirali dostavo ustrezne dokumentacije, ki omogoča pridobitev dovoljenja za bivanje. Baxter v dogovorjenem roku dokumentacije ni uspel dostaviti, zato smo ga čakali več tednov, dokler smo ga lahko, in mu pri vsem skupaj maksimalno pomagali," so zapisali pri državnih prvakih in nadaljevali pojasnilo.

"Igralec ni imel težav s samo pridobitvijo potrdil o nekaznovanju, ampak z njihovim potrjevanjem in iztekom veljavnosti. Slovenija je na področju urejanja dovoljenj za bivanje izredno toga. Igralci iz ZDA morajo zagotoviti potrdilo o nekaznovanju s strani lokalne policije in FBI, na katerega se čaka dva meseca in več. Obe potrdili je treba legalizirati s posebno overitvijo ustreznih organov v ZDA. Zatem je treba dokumentacijo osebno predati na eni od dveh ambasad Slovenije v ZDA in čez nekaj tednov na ambasadi osebno še prevzeti dovoljenje za bivanje. Potrdilo lokalne policije velja dva meseca, potrdilo FBI pa tri, zato se lahko hitro zgodi, da se veljavnost kakšnemu dokumentu izteče in postopek je treba začeti znova. Postopek je sprejemljiv za nekoga, ki svoje delo v Sloveniji planira nekaj mesecev vnaprej, nikakor pa ne za igralce, ki se s klubi za angažmaje odločajo v kratkem času. V pogovorih s klubi iz Francije in Nemčije smo izvedeli, da pri njih igralec iz ZDA dobi dovoljenje za bivanje v nekaj dneh, brez kakršnihkoli zapletov," so sporočilo za javnost sklenili Novomeščani.

Enaintridesetletni branilec strelec Baxter je v ligi ABA, kjer je odigral vsah 13 tekem, povprečno dosegal 10,9 točke in 3,8 skoka na tekmo. V Eurocupu pa 9,5 točke in 3,5 skoka. Vsekakor pa je šlo za Američana nadstandardne kakovosti in stabilnosti v igri. To je že peti odhod iz Krkinih vrst v letošnji sezoni. Predhodniki Baxterja v tem smislu so bili Curtis Stinson, ki je imel precej težav s poškodbami, Allan Ray, trener Nenad Trajković ter Jerome Jordan. Nekateri odhodi so bili predvideni, drugi pa ne. Tik po začetku lige ABA pa se je iz kluba v Italijo odpravil tudi otrok Krke Jaka Klobučar.

Komentarjev 3
  • KOJAK 14:30 26.december 2011.

    No, no ne pretiravajta oba. Pred leti so HK Olimpija njihove tujce pospremili kar do meje in ne bosta verjela ravno zaradi neveljavnih vizumov. Krivci so bili pa v klubskem vodstvu, ker jih zaradi malomarnosti niso podaljšali in glej ga ...prikaži več zlomka klub je bil iz Ljubljane pa jim noben ni mogel pomagat....

  • Rok Pirc 14:04 26.december 2011.

    Imaš prav, ker če nebi Olimpija zrihtala bi zrihtala pa RS ker UO je ITX DRŽAVNA....

  • Gorenjec 13:22 26.december 2011.

    Če bi igral za Olimpijo, bi mu dokumente sigurno zrihtali.