Šport > Košarka
24 ogledov

Druga zvezdica nad Kranjsko Goro

(Foto: Drago Perko/KZS) Žurnal24 main
Prvič po letu 2007 in drugič v zgodovini kluba se veselijo pri kranjskogorskem HiT. Njihove košarkarice so v odločilni peti tekmi slavile v gosteh pri Merkurju Celju (63:61) in serijo dobile s 3:2.

Košarkarice kranjskogorskega HiT-a so nove državne prvakinje, potem ko so na peti finalni tekmi v Celju še tretjič (61:63) ugnale domači Merkur. Za ekipo HiT-a je to drugi naslov po sezoni 2006/2007.

Po izjemno nezbranem začetku na obeh straneh je šele sredi tretje minute prve točke s trojko dosegla Belorusinja Viktorija Pancjuk (0:3). Celjanke, ki so tokrat za razliko od presenetljivega začetka na četrti finalni tekmi začele z običajnim centrskim parom (Rankica Šarenac in Vedrana Grgin Fonseca), so že od prve sirene poizkušale s consko obrambno postavitvijo, ki jim na začetku ni prinesla uspeha, saj so se Kranjskogorčanke hitro odlepile na +5 (2:7).

Potem pa je počasi začela delovati tudi celjska obrambna taktika. Kraljevala je Šarenčeva (10 točk v prvi četrtini), ki je na začetku sedme minute s košem in še dodatnim prostim metom Merkur popeljala do prvega vodstva (8:7) in obenem izsilila že tretji prekršek Natalije Terglav Tratsiak, ki jo je trener Goran Jovanovič hrabro pustil na parketu vse do sredine zadnje minute. 35-letna celjska košarkarica je na začetku drugega dela igre dobila prvo priložnost za odmor, spremenjena peterka Merkurja pa je potrebovala kar nekaj časa, da se je ujela. Košarkarice HiT-a so to znale izkoristiti, za kratko zagospodarile na igrišču ter se s košem Eve Komplet znova oddaljile (15:22). Tudi to pa ni zmedlo zasedbe iz Celje, ki se je prek Ane Turčinović, ki je zamenjala omenjeno Šarenčevo, in Nike Barič pobrala ter s košem slednje štiri minute pred polčasom znova minimalno povedla (25:24). Začetek drugega polčasa, na katerega so gostje odšle s tremi točkami naskoka (27:30), so slednje vodstvo sredi 23. minute podvojile (30:36), nato pa ostale brez Terglav Tratsiakove, ki je napravila še svojo peto osebno napako.

Na drugi strani Štajerke niso mogle priti na manj kot dve točki zaostanka (34:36), slabe tri minute pred koncem tretjega dela pa so ostale še brez kapetanke Kristine Verbole, ki je ob pomoči osebja s poškodovanim kolenom zapustila parket. Po trojki Simone Jurše (40:47) se je že zdelo, da aktualne državne prvakinje počasi popuščajo, vendar so se te ponovno prebudile. Baričeva je z linije prostih metov slabih šest minut pred koncem znižala na -2 (49:51), conska obrambna postavitev Štajerk pa je dve minuti zatem prinesla še izenačenje na 54:54. Igro sta v svoje roke nato vzeli obe gorenjski organizatorki igre Simona Jurše in Saša Panič, ki sta z uspešnima metoma izza črte 6,25 HiT oddaljile na 50:55. Toda to je bil le uvod v pravo dramo. Lea Jagodič je bila 28 sekund pred koncem uspešna pri metu s krilnega položaja in tako znižala na 61:62. Na drugi strani je nato Šarenčeva zapustila parket s petimi osebnimi napakami ter na črto prostih metov postavila Tino Trebec, ki je predhodno zgrešila oba prosta meta. Kranjskogorska košarkarica je tokrat zadela en poizkus (61:63), kar je bilo na koncu ob nesrečnem lovljenju žoge Grgin Fonsecove pod obročem ter spretni Juršetovi dovolj za končno zmago gorenjske zasedbe. V dresu Merkurja je bila z 22 točkami in 13 skoki najučinkovitejša Šarenčeva, 16 pa jih je dodala Grgin Fonsecova. Na drugi strani je v vrsti novih državnih prvakinj s 15 točkami izstopala Eva Komplet, štiri manj pa je dodala Simona Jurše.

Državno prvenstvo v košarki, finale:

Merkur : HiT Kranjska gora 61:63 (13:12, 27:30, 40:44)
Šarenac 22; Komplet 15, Jurše 11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.