Šport > Košarka
3207 ogledov

Dve točki v prvi četrtini, na koncu pa Dončićev rekord kariere

Luka Dončić Profimedia
Dallas je zabeležil četrto zaporedno zmago. Ob rekordni predstavi slovenskega zvezdnika je premagal New Orleans s 143:130.

Dallas je pred obračunom z New Orleans Pelicans nanizal tri zmage in je bil na lestvici zahodne konference tik pred tokratnimi tekmeci. Ti so zabeležili 11 zmag in 13 porazov, Mavs so v tekmo vstopili z razmerjem 12-14.

Luka Dončić je pred dvobojem nanizal 12 tekem z vsaj 25. točkami, v prvi četrtini pa je bil tokrat precej zadržan. V prvih 12 minutah je le trikrat vrgel na koš, uspešen je bil enkrat. Dosegel je tako dve točki, ob tem pa imel en skok in tri asistence. Prav vse je zbral ob podajah Kristapsu Porzingisu, ki je tekmo odprl z metom 5/7, nato pa nadaljeval z 0:4. Latvijec je v prvi četrtini zbral 15 točk, ko pa se je nekoliko 'ohladil', so stik s tekmeci izgubili tudi domači košarkarji. Gostje so od rezultata 27:27 dalje namreč dosegli zadnjih sedem točk v četrtini.

Druga se je tako začela z izidom 27:34, nato pa je vajeti v svoje roke vzel slovenski zvezdnik. Ta je v prvih treh minutah dosegel devet od enajstih točk domačih in Dallas pripeljal na 38:39. Luka je na klop nato sedel malce pred polovico četrtine pri zaostanku štirih točk. Njegovo vlogo je prevzel Jalen Brunson, ki je z zaporednima trojkama domače popeljal do 54:52. Gostitelji so bili sicer odlični pri metu za tri točke, v prvem polčasu so jih metali 14/26 (53.8%).

Tekma je bila sicer še naprej izenačena, v zadnji napad v četrtini je Dallas vstopil s točko naskoka. Žogo je imel v rokah Dončić, se v zadnjem trenutku odločil za podajo do Porzigisa, ki je s trojko ob zvoku sirene poskrbel za 69:65.

Slednji je ob glavnem odmoru v svoji statistiki imel že 23 točk. Na drugi strani je enak dosežek ob metu 10/10 iz igre uspel Zionu Williamsonu. Luka je bil z odlično drugo četrtino pri 17. točkah, štirih skokih in sedmih podajah.

Dončić je s košem za 77:71 prekoračil mejo 4.000 točk v svoji NBA karieri, nato je dodal še dve zaporedni trojki za vodstvo Dallasa s 85:78. Oba s Porzingisom sta bila že pri 27 točkah, vsi ostali košarkarji teksaškega moštva so jih skupaj dosegli 31. Tudi minuta odmora gostov ni zaustavila udarnega dvojca. Vsak od njiju je dodal še en uspešen met za tri točke, Mavericks pa so prišli do največje prednosti na tekmi. Pelikani so pri zaostanku -12 zahtevali nov posvet na klopi. Do konca četrtine je ostalo še pet minut.

Luka Dončić, Kristaps Porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je utrpel lažjo poškodbo roke, po minuti odmora je ostal na klopi, a počitek ni bil ravno dolg. Po njegovem prvem košu po vrnitvi na parket je bilo 106:93. Samo končnico so gostje odigrali boljše in se pred zadnjimi dvanajstimi minutami približali na 101:108.

Na začetku zadnje četrtine se je New Orleans približal le na štiri točke zaostanka, vendar je sledil odgovor domačih z osmimi zaporednimi točkami, pet jih je v tem nizu prispeval Slovenec. Ko je kasneje trojko zadel še Tim Hardaway Jr., je osem minut pred koncem Dallas vodil s 121:108. 

Mejo štiridesetih doseženih točk je Luka presegel že štiri minute pred koncem, nato pa je v naslednjem napadu že prišel do strelskega rekorda kariere. Doslej je namreč dvakrat zbral po 42 točk, ob izidu 132:116 pa je bil pri 43 točkah.

Pelikani so se še trudili, a prave možnosti za preobrat ni bilo več. Dončić je zabeležil 46 točk, 8 skokov, 12 asistenc, ukradeno žogo in blokado. Porzingis je k zmagi dodal 36 točk, Dorian Finney-Smith pa 14. Mavs so zadeli 25 od 45 trojk (55.6%) in pri tem postavili tudi klubski rekord po številu uspešnih metov za tri točke na eni tekmi.

Wiliamson je na drugi strani zbral 36 točk (met iz igre 14/15), tudi on je prišel do rekorda kariere, Brandon Ingram 30.

Komentarjev 1
  • Žvižgač 09:21 13.februar 2021.

    Car Dončič je res delal čudeže na tekmi, poklon košarkaškemu virtuozu.

Sorodne novice