Šport > Košarka
11310 ogledov

Dvoboj Jokića in Dončića, tako se je končalo

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so doživeli prvi poraz v sezoni. Denver je bil boljši s 125:114.

V Denverju so aktualni prvaki tokrat gostili Dallas. Ta se je v dvoboj podal kot neporažen, saj je doslej zbral štiri zmage. Gostitelji so odigrali pet tekem, prav tako so bili štirikrat uspešni, enkrat pa so izgubili.

Tokratni obračun je sicer štel tudi kot eden izmed 'pokalnih dvobojev', ki jih je v tej sezoni uvedla liga NBA. Dallas in Denver sta se namreč znašla v isti skupini, kjer so še LA Clippers, New Orleans Pelicans in Houston Rockets. V šestih skupinah bodo vse ekipe odigrale po štiri tekme, dve v gosteh in dve doma, v izločilne boje pa bo napredovalo osem najboljših moštev (zmagovalci skupin in dve najboljši drugouvrščeni zasedbi), ki se bodo pomerile v četrtfinalu, polfinalu in finalu. Tekme v novem tekmovanju bodo skozi november potekale ob petkih in torkih, štele pa bodo tudi kot tekme rednega dela sezone.

Po dveh tekmah premora se je v prvo peterko Dallasa tokrat vrnil Kyrie Irving, gostje pa so dvoboj dobro odprli in po košu Luke Dončića povedli s 6:2. A sledila je serija trojk domačih, ki so tik pred polovico četrtine že vodili z razliko osmih točk po uspešnem metu Nikole Jokića za tri točke. Denverjeve prednosti ni mogel preprečiti niti slovenski as s petimi točkami in tremi asistencami.

Ko je Luka sedel na klop, so soigralci ob še naprej slabi obrambi ostali tudi brez ideje v napadu. Tri minute in pol pred koncem četrtine je bilo že +14 za domače, Dallasu pa ni pomagala niti minuta odmora. Na koncu se je četrtina končala z rezultatom 40:24.

Na začetku druge se je Dončić vrnil v igro, odprl jo je z zadetima prostima metoma. Hitro je zbral še četrto asistenco, dodal dva skoka v obrambi, ob njegovem naslednjem košu pa je bil nad njim storjen tudi prekršek. Z dodatnim metom, prišel je do 10. točke, je Dallas pripeljal na prav toliko točk zaostanka.

Luka, ki je vmes ponovno sedel na klop, se je v igro vrnil za zadnje štiri minute prvega polčasa pri rezultatu 56:46 v korist gostiteljev.

Po njegovi peti podaji je Grant Williams zadel met za tri točke in Dallas približal na -7.

Dončić je bil v nadaljevanju večkrat nezadovoljen z odločitvami sodnikov, ki preprosto niso kaznovali agresivne igre njegovih tekmecev. V jezi se je nekajkrat 'pozabil' vrniti v obrambo, kar se mu v tej sezoni ni dogajalo. Ob pritisku košarkarjev Denverja je v prvih dveh četrtinah sicer izgubil kar šest žog.

Nuggets so se v zaključku polčasa znova oddaljili, Jokić pa je ob zvoku sirene s trojko poskrbel za 70:55. Srbski center je zbral 20 točk, 8 skokov in 5 podaj. Na drugi strani je Dončić vknjižil 12 točk, štiri ulovljene žoge in 5 asistenc.

Kljub slabemu začetku drugega polčasa se je Dallas ob dveh trojkah slovenskega zvezdnika približal na 65:78, vendar je v obrambi še naprej 'puščalo' na vse strani. Po petih zaporednih točkah Denverja je prednost domačih narastla na 18 točk. Nuggets so iz igre metali 53,3-odstotno, pri trojkah so bili kar polovično uspešni (10/20).

Luka je s polaganjem presegel mejo dvajsetih točk, zbral še dve podaji ob trojkah Williamsa in Josha Greena, vendar Mavericks niso in niso prišli bližje. Štiri minute pred koncem četrtine, ko je Dončić sedel na klop, je bilo 76:93.

S parketa je bil odsoten le dobri dve minuti. V zaključku četritne je prišel še do osmega in dvetega skoka, nato pa s polovičnim izkupičkom s črte prostih metov Dallas približal na 12 točk zaostanka. A tako kot ob koncu druge četrtine je tudi tokrat sledila trojka Denverja tik pred zvokom sirene, tokrat je bil natančen Michael Porter Jr. za 102:87.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je po minuti zadnje četrtine s košem in dodatnim prostim metom Dallas vrnil na -10, po trojki njegovega soigralca Jadena Hardyja pa se je še minuto kasneje izpisal izid 95:104. Nuggets so se odločili za minuto odmora.

Sodniki so nato 'spregledali' očiten prekršek nad Williamsom, Christian Braun pa je na drugi strani po protinapadu ob košu dobil na voljo tudi dodaten prosti met. 

Pred zadnjimi sedmimi minutami je Denver vodil s 111:97.

Dončić je v naslednjih dveh minutah in pol zadel dva meta za tri točke, po njegovi osmi asistenci pa je Irving s trojko Dallas približal le na osem točk zaostanka (107:115). Nato je že izgledalo, da je Jokić izgubil žogo, a so se sodniki posvetovali in spremenili odločitev. Sledil je koš 

Luka je še nekajkrat našel soigralce pri odprtih metih, vendar ti tega niso izkoristili, na drugi strani pa je bil neusmiljen Jokić. Razlika je spet narastla, dvoboj je bil odločen. Končalo se je s 125:114. Denver je na tekmi imel kar 58 skokov, od tega 19 v napadu, Dallas je zbral 38 ulovljenih žog.

Jokić je bil prvo ime zmagovalne ekipe, v svojo statistiko je vpisal 33 točk, 14 skokov in 9 asistenc. Porter Jr. je dosegel 24, Jamal Murray in Aaron Gordon pa 18 točk.

Dončić je tekmo končal z metom 11/24 iz igre (6/11 trojke, 6/7 prosti meti), zbral je 34 točk, 10 skokov, 8 podaj in blokado. Zabeležil je kar devet izgubljenih žog. Irving je vpisal 22 točk, Green in Williams 13.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice