Šport > Košarka
1326 ogledov

Kokoškov s superlativi o Sloveniji, Dragiću, Prepeliču ...

igor kokoškov goran dragić Goran Dragić in nekdanji selektor Igor Kokoškov.
Nekdanji selektor je obujal spomine na zgodovinski uspeh slovenske košarkarske reprezentance.

Igor Kokoškov se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenske košarke, potem ko je naše fante popeljal do zlate medalje na EuroBasketu 2017. Srbski košarkarski strateg je pred tremi meseci postal režiser največjega uspeha slovenskega ekipnega športa.

Potem ko so medalje na velikih tekmovanjhi osvojili odbojkarji in rokometaši, so bila pričakovanja javnosti zelo visoka, med drugim tudi zato, ker sta na EP prvič moči združila Goran Dragić in Luka Dončić. Kombinacija se je izkazala za zmagovito in pod vodstvom Kokoškova je Slovenija naposled dokazala, da si zasluži naziv košarkarske velesile.

"Zgodilo se je to, kar vsak trener upa, da se bo v njegovi karieri nekoč zgodilo. Ker sem vedel, da bo to bržkone moje zadnje tekmovanje pod okriljem Fibe, sem si želel lepe izkušnje in košarkarjem ponuditi le najboljše. Nismo obljubljali, ampak smo igrali po najboljših močeh. Za nami je napeta in izkušnja, ki se zgodi enkrat v življenju," je v intervjuju za Fibo dejal Kokoškov, ki se je po koncu evropskega prvenstva vrnil v ZDA, kjer opravlja vlogo pomočnika trenerja Utah Jazz.

igor kokoškov | Avtor: Epa Epa

EP s slovenskimi fantimi mu bo za vedno ostalo v spominu. "Drugače je kot v NBA, kjer sem pomočnik. V Sloveniji sem bil glavni trener. Imel sem več odgovornosti. Trener mora pomagati ekipi in poskrbeti, da se igralci skupaj razvijajo. To je bilo zelo uspešno in edinstveno poletje, a potrebnega je ogromno dela, da se doseže takšen nivo. Mislim, da smo se zelo dobro odrezali. Zagotovo je bil to eden najlepših trenutkov v moji karieri."

Na vprašanje, kdaj je spoznal, da Slovenci lahko posežejo po zlatu, je odvrnil: "Odlično smo igrali v prvem krogu, potem pa smo to stopnjevali tekom tekmovanja. Morda po koncu polfinalne tekme s Španijo, kjer smo dominirali. Takrat smo si rekli 'lahko naredimo nekaj res posebnega'. V finale smo šli s sanjami, da zmagamo. Uspelo nam je. Pisali smo zgodovino."

K uspehu reprezentance je pripomogla močna vez med selektorjem in prvim zvezdnikom Dragićem. "Spominjam se najinih dni v Phoenixu, kjer sem mu pomagal, ko je prišel v NBA. Najina vez se je skozi leta krepila. On je izjemen športnik, zelo ambiciozen. Naš vodja. Odličen soigralec, ki mu je mar za vsakega igralca v ekipi. Ponosen je bil, da je pomagal svoji državi," je dejal Kokoškov.

Za konec je pohvalil še Klemna Prepeliča, ki ni bil deležen toliko pozornosti kot denimo Dragić ali Dončić, vendar zato njegov doprinos ni bil nič manj pomemben. "Prepelič je izjemen strelec, eden najboljših v Evropi. Tudi on zna voditi. Rad tekmuje za reprezentanco. Zelo je podcenjen in ljudje ne govorijo veliko o njem, venar je odličen igralec."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.