Šport > Košarka
12942 ogledov

"Dončić bo uprizoril nekaj, česar nismo videli več let"

Luka Dončić Profimedia
Nova zvezdniška okrepitev Dallasa naj bi močno pripomogla k statističnemu učinku Luke Dončića.

Kontroverzni košarkarski poznavalec Gilbert Arenas, ki je v preteklosti že večkrat razburil s svojimi pogledi, se je tokrat ozrl v prihajočo sezono Luke Dončića, ki bo že njegova sedma med košarkarsko elito. 

Lanska je bila za Slovenca najboljša doslej, saj je postal prvi strelec rednega dela in si skupaj z soigralci priigral celo priložnost za osvojitev šampionskega prstana, a so morali nato v velikem finalu priznati premoč Boston Celtics.

Dončić je v ednem delu sezone 2023/2024 beležil povprečje 33,9 točke na tekmo, kar je 18. izid vseh časov. Karierno povprečje doseženih točk na tekmo je s tem izboljšal na 28,7, kar ga uvršča na tretje mesto večne lestvice, za Michaela Jordana (30,12) in Wilta Chamberlaina (30,07) in pred strelske velikane, kot so Elgin Baylor (27,4), Kevin Durant (27,3) in LeBron James (27,1).

Dončić je blestel tudi v drugih statističnih kategorijah in se skozi celotno sezono spogledoval s povprečjem trojnega dvojčka, kar je doslej uspelo samo dvema košarkarjema v zgodovini. Štirikrat se je pod ta dosežek podpisal Russell Westbrook (2017, 2018, 2019, 2021), enkrat pa Oscar Robertson (1962).

Dončića je lani od povprečja trojnega dvojčka ločilo zgolj 0,8 skoka in 0,2 podaje, kar je jasen pokazatelj, da bi se 25-letnik lahko nekoč priključil temu ekskluzivnemu seznamu.

Anthony Edwards in Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po mnenju Arenasa mu bo to uspelo že v prihajajoči sezoni, pri tem pa bo pomembno vlogo odigral novopečeni zvezdnik teksaškega moštva Klay Thompson. Ta velja za enega najboljših strelcev vseh časov, kar bo slovenskemu organizatorju igre močno olajšajo nizanje asistenc.

Luka Dončić in James Harden Noro, kaj je izjavil Šport NBA zvezdnik brutalno napadel Luko: "On je dobesedno ..."

"Presenečen bom, če Dončić v tej sezoni ne bo imel povprečja trojnega dvojčka," je v podkastu Gil's Arena dejal nekdanji NBA-jevec, ki je v karieri igral za Golden State Warriors, Washington Wizards, Orlando Magic in Memphis Grizzlies.

"Že s tem, kar je imel doslej na razpolago, je dosegal toliko podaj, zdaj pa bo imel v ekipi še dobrega strelca (Thompsona, op. a.). Nekatere njegove podaje se bodo zgodile brez kakšnega posebnega truda. V povprečju bi moral dosegati trojni dvojček. Verjetno bo tudi prvi kandidat za MVP. Uprozoril bo nekaj, česar nismo videli že nekaj let, in to je povprečje trojnega dvojčka," je napovedal Arenas.

gilbert arenas | Avtor: Print Screen Print Screen

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 17:44 16.september 2024.

    Obsedenost z Dončićem se nadaljuje. In kaj ima navaden folk od tega..?

  • Toma 10:34 16.september 2024.

    Lahko še uporablja svoje ime, al mora vprašati mamico?