Šport > Košarka
2863 ogledov

Dončić še brez odgovora: "Zdaj res ne bi govoril o tem"

Luka Dončić Dallas Mavericks
1/6
Profimedia
Luka Dončić se po porazu proti Boston Celtics v finalu lige NBA ni izjasnil glede morebitnega nastopa v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je z Dallas Mavericks v finalu severnoameriške lige NBA izgubil proti Boston Celtics z 1:4 v zmagah. Petindvajsetletni Ljubljančan je bil kljub temu ponosen na ekipo, o bližnji prihodnosti ter nastopu za Slovenijo v kvalifikacijah za olimpijske igre pa bo več povedal čez nekaj dni.

"Zdaj res ne bi rad govoril o tem, kaj prihaja kot naslednje. Moram sprejeti nekaj odločitev in se malce pozdraviti. Čez nekaj dni imamo vse zaključne pogovore, takrat vam bom dal odgovor," je na novinarski konferenci po peti tekmi finala na vprašanje o nastopu za Slovenijo v kvalifikacijah za olimpijske igre dejal Dončić.

Slovenijo kvalifikacije čakajo med 2. in 7. julijem v Grčiji. Dončić je na sicer seznamu selektorja Aleksandra Sekulića, pod vodstvom katerega reprezentanca trenira vse od 10. junija.

Za Dončićem je sijajna sezona v ligi NBA. V letošnji končnici je postal prvi igralec, ki je bil najboljši po številu doseženih točk (635), skokov (208), podaj (173) in ukradenih žog (38).

V povprečju je v tako dosegel 28,9 točke, 9,3 skoka, 8,2 podaje in 1,8 ukradene žoge na tekmo. V rednem delu lige NBA je prvič v karieri postal najboljši strelec s 33,9 točke na tekmo, temu pa je dodal še 9,2 skoka, 9,8 podaje in 1,4 ukradene žoge na tekmo.

Luka Dončić Dallas Mavericks | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub statističnim presežkom pa z Dallasom ni mogel postaviti pike na i in osvojiti drugega naslova v zgodovini franšize iz Teksasa. Vseeno je bil s predstavami ekipe zadovoljen.

"Smo na dobri poti, napravili smo nekaj dobrih potez na tržnici, skupaj pa smo slabih pet mesecev. Ponosen sem na vse fante, ki so stopili na parket, vse trenerje in ljudi v ozadju. Resda nismo osvojili naslova, a za nami je hudičevo dobra sezona in ponosen sem na vse, ki so pri tem sodelovali," je sezono ocenil slovenski as.

V finalu ni bil posebej razpoložen pri metu za tri točke, v tem pogledu je metal 24,4-odstotno. Na zadnjih treh tekmah je dosegel tri trojke iz 24 poskusov. Skozi celotno končnico se je boril s številnimi manjšimi poškodbami, a tudi o tej temi ni želel predolgo razglabljati.

"Ni pomembno, ali sem bil poškodovan in koliko me je bolelo. Bil sem na parketu, poskušal sem igrati, a nisem storil dovolj," je odgovornost nase prevzel Ljubljančan.

Luka Dončić Dallas Mavericks | Avtor: Profimedia Profimedia

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi o Kyrieju Irvingu, s katerim sta tvorila branilski par pri Mavericks in prevzela največji del bremena v lovu na naslov. "Moramo držati skupaj. Imeti Kyrieja v naši ekipi je neverjetno in skupaj se bova borila tudi naslednjo sezono. Ves čas bomo verjeli," je na kratko odvrnil.

Dončića je pohvalil tudi trener Dallasa Jason Kidd, ki tokrat ni skoval uspešne taktike, s katero so njegovi varovanci na poti do velikega finala po vrsti ugnali Los Angeles Clippers (4:2), Oklahoma City Thunder (4:2) in Minnesota Timberwolves (4:1).

"Je eden najboljših igralcev na svetu. Vsi bi radi bili zdravi, a na tako zahtevni poti vselej prejmeš določene udarce in rane. Star je 25 let in dosegel že veliko. Zanj bo odslej pomembno, da bo igral konstantno. Imamo igralca, ki je lahko vselej med najboljšimi tremi v glasovanju za MVP lige, zaradi česar bi se morali vedno boriti za naslov prvaka," je dejal Kidd.

Svoje misli je za konec podal tudi Irving: "Zelo samozavesten sem glede prihodnosti. Daleč smo prišli v tej končnici, zato sem ponosen na ta dosežek in soigralce. Odgovorili smo na veliko vprašanj, kaj lahko dosežemo, zdaj pa moramo biti pri tem konstantni."

"Rad bi, da se nas spominjajo kot eno najboljših ekip zadnjega obdobja. Vidim priložnost, da pozitivno gradimo prihodnost in da se lahko ta ekipa redno bori za naslov prvaka. V Dallasu sem se veliko naučil o sebi in svojih soigralcih ter celotni organizaciji. Prihajati s takšnim občutkom v službo je zabavno. Ko imaš takšno okolje, je veliko lažje doseči cilje, ki so večji od tebe," je še pristavil 32-letni Irving.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:07 18.junij 2024.

    Fant ne ga srat. Če bodo poškodbe nezaceljene že zdaj bo pri starosti 30 let že invalid. Pozdravi se in potem misli na druge. Zdravje je samo tvoje in je neprecenljivo.

  • BenX 10:03 18.junij 2024.

    Menda ja folk ne pričakuje, da bo po taki sezoni (beri težave s sklepi) takoj po finalu z reprezentanco dalje tekal po igrišču. Normalno, da si bo najprej za sebe vzel čas, toliko verjetno je pameten.