Šport > Košarka
6499 ogledov

Luka odšepal v garderobo, a se vrnil in Dallas popeljal do zmage

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so v seriji proti LA Clippers povedli z 2:1 v zmagah. Na domačem parketu so slavili s 101:90.

Luka Dončić in soigralci so predvsem z dobro obrambno predstavo dobili drugo tekmo v Los Angelesu in serijo proti Clippers sredi tedna izenačili na 1:1 v zmagah. Tokrat so imeli Dallas Mavericks prvič prednost domačega igrišča.

Na začetku tekme sta blestela oba centra. Daniel Gafford, ki je bil zaradi težav s hrbtom vprašljiv za dvoboj, je dosegel štiri točke, ob tem je hitro zbral tudi tri skoke v napadu. Na drugi strani je bil v napadu še nekoliko bolj uspešen Ivica Zubac, ki je dosegel prvih šest točk gostov.

Nobena od ekip si ni priigrala večje prednosti, po polovici četrtine pa so gostje vodili s 14:12. Luka bi lahko Mavericks vrnil v vodstvo, a je zgrešil svoj drugi met za tri točke. V prvih šestih minutah je sicer iz igre metal 1/4, zbral je dve točki.

Gostje so imeli po minuti odmora dve priložnosti za povišanje vodstva, a to niso izkoristili, po skoku v obrambi pa je Dončić žogo popeljal v napad in z asistenco našel Derecka Livelyja II. za izenačenje.

A nato so se začele težave domačih. Med serijo petih točk gostov se je ob naletu Russella Westbrooka, ki je prišel do ukradene žoge, povrh vsega poškodoval še Dončić. Ta je odšepal z igrišča in nato odšel v garderobo.

Njegovi soigralci so se z dvema košema Livelyja nato približali, a se je četrtina zaključila s trojko Jamesa Hardena za vodstvo Clippers s 23:19.

Že pred tem se je na parket vrnil tudi slovenski as, ob njegovem prodoru pa se sodniki niso odločili za prekršek, Luka pa je bil nato na meji tehnične napake. Obe moštvi sta ob agresivnih obrambah in sodniškem kriteriju, ki je to dopuščal, sicer težko prihajali do košev. Mavericks so za tri točke metali 0/8.

Druga četrtina se je začela z Dončićevim košem, Harden je odgovoril z novo trojko za +6. A met za tri točke je zadel tudi Josh Green, Avstralec pa je nato zaključil tudi protinapad domačih za 25:26. 

Harden je bil nezaustavljiv, zadel je še dve trojki, skupno je nanizal že štiri, nato pa je izza črte zadel tudi Dončić, sledila je še njegova ukradena žoga. V protinapadu je našel Greena, ki pa ga je z izjemno grobim prekrškom zaustavil Westbrrook.

Temu so po ogledu posnetka dosodili 'flagrant foul 1', če bi mu prisodili 'flagrant 2', kar so nekateri v dvorani tudi pričakovali, bi bilo tekme za Westbrooka že konec.

Green je zadel prosti met, Mavericks pa so dobili še žogo s strani. Po Dončićevi podaji je zadel P. J. Washington, Dallas pa se je tako približal le na točko zaostanka. A ta se je v naslednjem napadu že spremenila v vodstvo po novi trojki Slovenca.

Gostitelji so igrali dobro v obrambi, v napadu pa so zadeli še četrto trojko v nizu, uspešen je bil Derrick Jones Jr., nato pa je zablestel Lively, ki je lovil žoge po visokih podajah soigralcev in jih 'zatlačil' v mrežico. Ko je nato še enkrat zadel Dončić, so Clippers vzeli minuto odmora pri zaostanku z 39:47.

Tudi ta ni pomagala. Luka je znova našel Livelyja, ki je zabil, ob tem pa si je priboril še dodaten prosti met. Tudi tega je izvedel uspešno za +11. Dončić je nato prišel še do druge ukradene žoge, potem pa je podal čez celotno igrišče še za koš Washingtona. Mavs so povedli z 52:39.

Luka je pol minute pred koncem četrtine dobil na voljo dva prosta meta. Prekršek je sicer storil Zubac, a je že po pisku sodnikov prišlo do kontakta med Slovencem in Westbrookom. Temu je grozila celo izključitev, a se sodniki niso odločili za drugi 'nešportni' prekršek nekdanjega najkoristnejšega igralca lige. Dončić je zadel prosta meta in tudi postavil končni izid prvih 24 minut igre. Bilo je 54:41.

Slovenec je v svojo statistiko vpisal 14 točk ter po 6 skokov in podaj. Lively je dodal 13 točk. Pri Clippers je Harden zbral 14 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino je Luka odprl s požrtvovalnim skokom za žogo, ki je 'letela' v avt, nato pa je v napadu zadel trojko za do takrat najvišjo prednost pri +16. Slabo novico je nato sicer predstavljala hitra četrta osebna napaka Kyrieja Irvinga. Drugi mož Dallasa, ki je v prvem polčasu vknjižil le dve točki, je sedel na klop.

A to pomankljivost je izenačil Dončić, ki je izsilil četrto napako Paula Georga. Luka je ob tem zadel dva prosta meta, ko je nato vpisal še svojo sedmo asistenco ob zabijanju Jonesa, pa so Mavericks povedli s 63:45. A Clippers so tik pred polovico četrtine odgovorili s šestimi zaporednimi točkami, Jason Kidd se je odločil za 'timeout'.

Štiri minute pred koncem četrtine je trojko za +14 zadel Maxi Kleber, a je bilo moč opaziti, da domači nekoliko padajo v svoji igri. Po košu Zubca, ki je ob Dončićevem prekršku dobil še dodaten prosti met, ob tem je slovenski zvezdnik znova hodil po robu tehnične napake, se je razlika po dolgem času spustila pod deset točk. Kidd je nervoznega Dončića potegnil na klop.

Po dokaj strogo dosojeni osebni napaki Danteju Exumu je Norman Powell s tremi prostimi meti Clippers približal le na šest točk zaostanka. A na veselje polne dvorane je najprej s košem odgovoril Gafford, nato pa je Irving, ki se je naposled vrnil na parket, s trojko Dallas popeljal do 73:62.

Spočiti Irving je ohranjal prednost domačih, dosegel je zadnjih osem točk domače ekipe v tretji četrtini. Pred zadnjimi ducat minutami so Mavericks tako še vedno vodili z 78:67.

Luka se je vrnil na parket, v prvi akciji zadnje četrtine pa je dosegel koš ob prekršku, z dodatnim prostim metom pa je znova poskrbel za +14. V obrambi je nato prišel do svojega desetega skoka, do trojnega dvojčka sta mu manjkali še dve asistenci, hkrati pa je George dobil peto osebno napako.

Irving je s trojko še dvignil naskok domačih, Gafford pa je nato z izjemno blokado zaustavil Georga.

V obrambi se je sicer pred tem izkazal tudi Green, ki je izsillil kar dva prekrška Powella v napadu.

Po protinapadu in deveti podaji Slovenca, koš je z zabijanjem dosegel Washington, se je na semaforju izpisal rezultat 86:67. Harden je odgovoril s trojko.

Natanko osem minut pred koncem je Irving zadel izjemno težek met za tri točke ob izteku časa za napad, z njim je poskrbel za +21.

Clippers so dosegli naslednjih šest točk, nato pa je Westbrook storil nov grd prekršek nad Slovencem. Nato ga je še odrinil, za konec pa je poskušal obračunati še z Washingtonom. Sledilo je še nekaj besed, ki jih je namenil gledalcem.

Sodniki so si ogledali posnetek, Westbrooku prisodili dve tehnični napaki, s tem je bil 'naposled' izključen, Washingtonu pa eno. Tudi za slednjega je to pomenilo konec dvoboja, saj je že od prej imel na svojem računu eno tehnično napako.

Dallasu se je nekoliko ustavil met, a je v zadnje štiri minute vseeno vstopil s +15.

Gostje niso mogli zaustaviti Irvinga, trener zasedbe iz Kalifornije Tyronn Lue pa se je vdal tri minute pred koncem pri zaostanku 81:96. Takrat je iz igre potegnil svoje zvezdnike. Na to je z enako potezo odgovoril tudi Kidd.

Zaigrali so rezervisti, končalo se je s 101:90.

Dončić je ob tokrat skromnejšem metu iz igre, ta je znašal 7/25 (3/13 trojke, 5/7 prosti meti) zbral 22 točk. K temu je dodal še 10 skokov, 9 asistenc in dve ukradeni žogi. Irving je vknjižil 21 točk, od tega 19 v drugem polčasu, 11 v zadnji četrtini. Lively II. je zbral 13, Jones Jr. pa 11 točk, oba sta prišla do dosežkov kariere v končnicah.

Harden in Powell sta dosegla po 21 točk, Zubac 19. Razočarali so ostali zvezdniki gostov, Kawhi Leonard je zabeležil 9 točk (met 4/7, štiri izgubljene žoge), George 7 (met 3/11), srboriti Westbrook pa le eno točko (met iz igre 0/7).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
Sorodne novice