Šport > Košarka
10764 ogledov

Luka prvi, ki mu je v zadnjih 30 letih uspel ta dosežek

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić se je s svojimi predstavami zavihtel v družbo velikanov svetovne košarke.

Luka Dončić je na tekmi proti Italiji, ki je Sloveniji prinesla sedmo mesto, zbral 29 točk, 10 skokov in 8 asistenc, s tem pa sta ga le dve podaji ločili od tega, da bi postal prvi košarkar s trojnim dvojčkom na tekmah svetovnih prvenstev.

Kljub temu se je slovenski zvezdnik na tem tekmovanju nekajkrat zavihtel med najboljše igralce v zgodovini košarkarskih 'mundialov'. Skupno je na tokratnem SP dosegel 216 točk, mejo dvestotih točk pa je doslej poleg njega preseglo le še 11 košarkarjev.

Luka se je tako zavihtel med legende kot so Brazilec Oscar Schmidt, Hrvat Dražen Petrović, Nemec Dirk Nowitzki, Američan Kevin Durant, Argentinec Luis Scola, Grka Nikos Galis in Panagiotis Giannakis, Korejec Shin Dong-pa, Italijan Antonello Riva, Wayne Brabender, Američan, ki se je odpovedal ameriškemu državljanstvu, da je lahko nastopal za Španijo in legenda jugoslovanske košarke Dražen Dalipagić.

Kot zadnja sta med omenjenimi 'dvestotico' sicer premagala Scola in Durant leta 2010, Dončić pa je tako prvi, ki mu je to uspelo v zadnjem desetletju. Za ta dosežek je potreboval osem tekem. Galisu je to leta 1986 uspelo le v šestih dvobojih, Shin Dong-paju leta 1970 v sedmih tekmah, Petroviću leta 1986 pa prav tako na osmih obračunih.

V zadnjih 30 letih je Dončić tudi prvi, ki je na svetovnem prvenstvu zabeležil po vsaj 200 točk, 50 skokov in 40 podaj.

Tekmovanje je sicer sklenil kot prvi strelec s 27,0 točke, v povprečju pa je zbral še 7.1 skoka in 6.1 podaje na dvoboj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:59 10.september 2023.

    Z L.D se medijsko pretirava. Le kaj ima in od tega..?

Sorodne novice