Šport > Košarka
149 ogledov

NBA je bil slovenski že pred Miličem

Brian z ženo Carmen, nekdanjo odbojkarico. (Foto: osebni arhiv) Žurnal24 main
Že smo pisali o tujih športnikih, po žilah katerih se pretaka tudi slovenska kri. In ker Žurnalovo pero ne počiva, je tokrat nastopil čas, da vam predstavimo Briana Hochevarja, nekdanjega košarkarja Denverja.

Brian, ki je spregovoril posebej za zurnal24.si, se ni rodil v Sloveniji, saj so njegovi starši z željo po dobri službi in uspehu iz Ljubljane emigrirali v Združene države Amerike. Brian, ki danes živi v Knoxvillu (Tennessee), nima slovenskega državljanstva, nekaj malega slovenščine pa vendarle govori. Ponosen je na to, da izvira iz Slovenije. "Življenjski slog v naši hiši je bil vedno slovenski, živeli smo v jeklarskem mestu, kjer je bila celotna soseska slovenska.'' Brian, kaj pa potica? ''Potico pripravimo vsako leto, ko gremo z družino na počitnice.''

In ko smo že pri družini, se ustavimo še pri njegovih otrocih. Brittany je odlična igralka odbojke na mivki, Luke Anthony je priznani bejzbolski igralec, medtem ko se najmlajši Dylan v svetu bejzbola še uveljavlja. A zanj Hochevar pravi: ''Je najbolj talentiran izmed vseh treh otrok."

In kaj si dolgoletni trener, ki trenutno poučuje na srednji šoli Grace Christian Academy, želi v prihodnosti? ''Končno si želim obiskati Slovenijo (kjer še ni bil, op. p.) in če bo možno tam tudi prenašati svoje znanje na mlade.''  

Brian je eden izmed prvih, če ne celo prvi košarkar v ligi NBA, po katerem se je pretakala slovenska kri. Nima slovenskega državljanstva, a če bi zaprosil zanj, bi postal prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA (zdaj ta "naziv" pripada Marku Miliču). Nastopal je za moštvo Denver Nuggets (leta 1979), ko je v dresu Denverja blestel David Thompson. Hochevar pravi, da je bil njegov idol ameriški košarkar srbskih korenin, sloviti Pete ''Pistol Pete'' Maravich.

Brian, ki je košarko začel trenirati že v rosno mladih letih, ni pozabil na svoje korenine. ''Vedno držim pesti za slovensko reprezentanco,'' nam je še zaupal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.