Šport > Košarka
6972 ogledov

Preobrat Dallasa, Luka in Kyrie preveč tudi za Wembanyamo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so za šesto zaporedno zmago premagali San Antonio Spurs s 116:93.

Luka Dončić in soigralci so imeli priložnost pred odmorom zaradi All-Star vikenda zabeležiti še šesto zaporedno zmago. Tokrat so v goste v Dallas prišli San Antonio Spurs. Slednji so v sezoni zbrali le 11 zmag ob 43 porazih in zasedajo zadnje mesto v zahodni konferenci, a so v zadnjem času le zaigrali nekoliko spodbudnejše. Mavericks so se ob uspešnem nizu povzpeli na sedmo mesto z razmerjem 31-23.

Teksaški obračun so tokrat precej boljše odprli Spurs. Ob dveh trojkah Victorja Wembanyame so gostje povedli z 12:4, pri tem so domači izgubili že tri žoge.

Luka je odgovoril s košem, a je na drugi strani malce kasneje Francoz zadel preko njega, sodniki pa so Slovencu zapiskali tudi osebno napako. Webanyama je z dodatnim prostim metom poskrbel za 17:6. Prvi kandidat za novinca leta je dosegel že 12 točk.

Na polovici četrtine je Dončić pod košem s svojo drugo asistenco našel samega Dwighta Powella, ki je zadel za 10:20. Sledil je 'time-out', ob odhodu s parketa pa si je Luka prislužil tehnično napako zaradi nekaj besed, ki jih je namenil sodniku. To je bil njegov 11. takšen prekršek v sezoni, s tem se je na prvem mestu lige NBA izenačil z Dillonom Brooksom iz Houston Rockets. Oba košarkarja sta bila sicer izključena tudi na četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva med Slovenijo in Kanado.

Spurs so izkoristili prosti met zaradi tehnične napake, nato pa zadeli še trojko ter tako prišli do najvišje prednosti v prvi četrtini. Za 24:10 je bil natančen Jeremy Sochan. Domači košarkarji so igrali obupno v obrambi.

V zadnje tri minute prve četrtine je San Antonio vstopil s +12, a je Dončić nanizal pet točk. Najprej je prodrl pod koš in žogo položil skozi obroč, nato pa je sledila še njegova trojka za 23:30.

Slovenski as je dosegel tudi zadnji koš v prvih 12 minutah. S hrbtom se je prerinil pod tekmečev obroč, nato pa iz obrata vrgel proti njemu, okroglo usnje pa je odbil Sochan. A to je storil prepozno, žoga je že padala proti košu. Sodniki so tako Dončiću pripisali novi dve točki. Četrtina se je končala z rezultatom 25:32. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je odigral celotni prvi del dvoboja, zbral je 13 točk, po tri skoke in podaje ter vknjižil tudi dve asistenci.

Njegovi soigralci so se po treh minutah in pol druge četrtine znova znašli v dvoštevilčnem zaostanku, po novem uspešnem metu Wembanyeme je bilo namreč 44:33.

Dončić se je na parket vrnil za zadnjih sedem minut prvega polčasa. Razigral se je sicer Irving, ki v prvi četrtni ni dosegel niti točke, v drugi pa kar 17. Štiri minute in pol pred odhodom na glavni odmor je po Dončićevi podaji najprej zadel trojko za 46:50, slabo minuto kasneje pa je poskrbel le za dve točki zaostanka. Strateg San Antonia Gregg Popovich je vzel minuto odmora.

Po neuspešnih akcijah na obeh straneh se je v zadnjo minuto vstopilo s poravnanim izidom, a je nato Avstralec Green zadel svojo drugo trojko v nizu, po košu Irvinga, ki je izmenjal podaji z Dončićem, pa je Dallas povedel s 56:51.

Dončić je malce pred zvokom sirene še vrgel na koš z velike razdalje, vendar je ostalo pri +5 za domače. San Antonio skoraj šest minut ni dosegel koša iz igre.

Luka je zbral 15 točk, dve manj kot Irving, k temu pa je dodal še pet skokov in šest asistenc. Wembanyama je bil pri 20. točkah.

Victor Wenbanyama, Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z novim košem Irvinga, nato je zadel še Daniel Gafford. Luka je v prvi minuti in pol pobral dve odbiti žogi v obrambi, v napadu pa je našel Irvinga, ki je bil natančen še pri metu za tri točke. S sedmimi zaprednimi točkami so Mavericks povedli s 63:51. Popovich je posegel po novi minuti odmora.

Dallas je na začetku drugega polčasa odlično igral v obrambi, eno od blokad je na svoj račun vpisal tudi Dončić, v napadu pa je bil še vedno nezaustavljiv Irving. Ta je med drugim dosegel izjemen koš preko Wembanyame.

Luka, ki se je bližal trojnemu dvojčku, je na polovici četrtine poskrbel za +15, nato je v naslednjem napadu P. J. Washington z metom za tri točke na semaforju izpisal rezultat 76:58.

Tudi nov 'time-out' gostom ni pomagal. Dončić je nanizal štiri točke, pri drugem košu bi sodniki najverjetneje morali zapiskati še prekršek nad njim, a se niso oglasili. Da mu delilci pravice tudi tokrat niso ravno naklonjeni, se je potrdilo še slabe tri minute pred koncem četrtine, ko je kljub temu, da so ga odrinili, zadel za 84:60.

Dereck Lively II., ki je zaigral prvič po nekaj tekmah odsotnosti zaradi zlomljenega nosu, tokrat je nosil zaščitno masko, je minuto pred koncem tretje četrtine poskrbel za 88:65, kasneje pa se rezultat v tem obdobju ni več spremenil. Tudi po zaslugi Dončića, ki je v zadnjih sekundah 'prilepil banano' olimpijskemu prvaku iz Tokia Keldonu Johnsonu.

Luka je z metom 11/20 (1/8 trojke, 4/4 prosti meti) zbral 27 točk, v svoji statistiki pa je imel še 9 skokov, 8 asistenc ter po dve blokadi in ukradeni žogi.

Na začetku zadnje četrtine je Irving še povišal vodstvo gostiteljev, po dveh minutah in pol je bilo po njegovi trojki že 98:71. Ob visoki razliki je postalo jasno, da se slovenski zvezdnik ne bo več vrnil na parket. Jason Kidd je kmalu na parket poslal rezerviste, ki so mirno vodili Dallasovo barko k visoki zmagi s 116:93.

Irving je vknjižil 34 točk, 9 skokov in 7 podaj, poleg 27 točk Dončića pa sta k zmagi lep delež prispevala še Gafford z dvojnim dvojčkom (10 točk, 10 skokov) in Lively II., ki je ob svoji vrnitvi v 17 minutah zbral 8 točk, 5 skokov in 3 blokade, njegov +/- (razmerje med danimi in prejetimi točkami ekipe, ko je posameznik na igrišču) pa je znašal kar +27. Drugi v tem elementu je bil s +25 Dončić.

Wembanyama je zbral 26 točk, le šest v drugem polčasu, 9 skokov, 5 podaj in 3 blokade. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice