Šport > Košarka
107691 ogledov

Slab obet za Dallas: "Če se to zgodi, bo Boston postal prvak"

Dončić Epa
Ekipa Boston Celtics bo, kot vse kaže, v finalu lige NBA lahko spet računala na Kristapsa Porzingisa.

V prihajajočem finalu lige NBA, v katerem se bodo za prestižni pokal Larryja O'Briena udarili 17-kratni prvaki Boston Celtics in Dallas Mavericks, naj bi po daljši odsotnosti spet zaigral latvijski orjak Kristaps Porzingis.

Nekdanji zvezdniški center Dallasa, kjer mu je ob Luki Dončiću spodletelo to, kar zdaj uspeva Kyrieju Irvingu, bo po oceni košarkarskega analitika Kendricka Perkinsa ključni košček mozaika v prizadevanjih Bostona za osvojitev 18. naslov prvaka. 

Bostončani bi v primeru zmage nad Mavsi spet sami zasedli vrh večne lestvice, kjer si trenutno delijo prvo mesto z večnimi rivali Los Angeles Lakers.

Porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia
Porzingis, član Dallasa od leta 2019 do 2022, si je poškodoval mečno mišico na četrti tekmi uvodnega kroga med Bostonom in Miamijem, nato pa v končnici ni več stopil na parket. Ekipa je v njegovi odsotnosti dobila devet od desetih tekem in brez posebnih težav najprej odpravila Miami (4-1) ter nato še Cleveland Cavaliers (4-1) in Indiano Pacers (4-0).

Porzingis je bil sicer eden ključnih igralcev Bostona na poti do najboljšega izkupička v rednem delu letošnje sezone s povprečjem 20,1 točke (52-odstoten met iz igre), 7,2 skoka, 2,0 podaje in 1,9 podaje na tekmo. Po mnenju Kendricka Perkinsa bo vrnitev 218 cm visokega centra ključna za uspeh Bostona v prihajajočem finalu z Dallasom.

"Porzingis lahko počne vse. Je najpomembnejši člen Bostona v lovu na 18. zvezdico," je v predogledu težko pričakovanega spektakla ocenil košarkarski analitik.

"Če analiziramo njegovo igro v napadu, gre za 218 cm visokega igralca, ki zna igrati stran od obroča in zadevati trojke. Prav tako gre za enega najboljših košarkarjev pod obročem, ki zna zelo dobro izkoriščati svojo premoč. Kelti ga bodo potrebovali za dvoboje z Dereckom Livelyjem in Danielom Gaffordom, za branjenje obroča in doprinos na obrambni polovici igrišča. Če Porzingis ne bo na voljo, bodo Dallas Mavericks postali prvaki. Če bo Porzingis nared, pa čeprav ne bo 100-odstoten, bo zmagal Boston," meni Perkins.

Vrnitve enega najboljših košarkarjev v ligi se veselijo tudi njegovi soigralci. "Zelo dobro zna oteževati delo nasprotniku. Lepo je vedeti, da ga imamo pod obročem, ne glede na to, ali dejansko blokira ali ne. Nasprotniki ga imajo v mislih. Za nas je bil več kot odličen, lepo ga bo spet imeti v ekipi," je komentiral branilec Bostona  Derrick White.

Porzingisa j epohvalil trudi trener Joe Mazzulla: "Ko je KP v pravi formi, je eno naših najmočnejših orožij. To pričakujemo od njega in prepričani smo, da nas ne bo razočaral."

Tako Boston Celtics kot Los Angeles Lakers so doslej 17-krat osvojili naslov NBA prvaka. Jezernikom je to nazadnje uspelo leta 2020, keltom pa leta 2008. Ob 17 naslovih ima franšiza iz Los Angelesa še 15 finalov (17-15), medtem ko so so košarkarji iz  Massachusettsa doslej izgubili samo pet finalov (17-5).

Dallas bo tretjič igral v velikem finalu, doslej se je dvakrat meril z Miami Heat in bil pri tem polovično uspešen; leta 2006 je slavila vročica, pet let kasneje pa Teksašani, za katere je takrat igral tudi aktualni trener ekipe Jason Kidd.

Dončić | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • andrej084 20:57 03.junij 2024.

    Gledal sem zadnjo tekmo Indiana in Bostona. Indiana je imela slbi 2 miniti ored koncem 5 točk prednosti. Indijanci so se začeli zaletavati v napadu, izgubljali žoge, grešili, na koncu je Boston zmagal. Ni bilo pa praktično nobene obrambe, samo ...prikaži več meti na kos, kdo da več. Trener Indiane, bivši Dallas, se je čisto izgubil, vsa sreča, da so vzeli Kidda. Dallas ima z obrambo možnosti, v run and gun košarki pa je brez možnosti.

  • Miller 19:39 03.junij 2024.

    Zdej bo pa stekleni porzingis faktor x... Vi se bašete

  • BenX 13:08 03.junij 2024.

    Če bo pet igralcev Bostona zadevalo trojke iz vseh mogočih položajev, kot to tudi znajo, nihče nima možnosti proti njim. Če jim trojke ne bodo šle skozi obroč bo pa Dallas zmagal.