Šport > Košarka
78 ogledov

Trenerjem v Ljubljani tokrat znanje delila tudi člana NBA-hiše slavnih

Steve Nash Profimedia
Pretekli konec tedna je v dvorani Stožice potekala že 11. mednarodna klinika za košarkarske trenerje, ki jo je organiziralo Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije (ZKTS), je na spletni strani zapisala Košarkarska zveza Slovenije (KZS). Svoje znanje so med drugimi delili nekdanji selektor izbrane vrste Igor Kokoškov in znana imena iz lige NBA.

Dogodek je privabil kar 250 trenerjev, med katerimi je bilo tudi 30 udeležencev iz tujine. Za številne trenerje je bila udeležba na kliniki priložnost za nadgradnjo znanja in veščin, ki jih bodo uporabili v svoji poklicni poti.

"Za tiste, ki načrtujejo nadaljnje delovanje v Sloveniji, pa je bila klinika tudi pomemben korak k pridobitvi licence," je zapisala KZS.

Organizacijska ekipa si mednarodno pozornost vsakoletno zasluži s tem, da poskrbi za prisotnost znanih predavateljev. Izbor teh je letos med udeleženci požel izredno zanimanje.

Eden izmed tistih, ki so zbranim delili svoja znanja je bil Jaka Lakovič, nekdanji kapetan slovenske košarkarske reprezentance, ki je med svojo igralsko kariero osvojil elitno evroligo, danes pa nadaljuje svojo kariero kot uspešen trener. Leta 2023 je s špansko ekipo Gran Canaria osvojil prestižni evropski pokal.

Med predavatelji je bil tudi Alvin Gentry, trener z dolgoletnimi izkušnjami v severnoameriški ligi NBA, kjer je vodil šest različnih ekip. Poleg tega je kot pomočnik osvojil naslove v NBA in študentski ligi NCAA, kar le potrjuje njegovo bogato trenersko znanje.

Iz franšize Miami Heat se je trenerjem v slovenski prestolnici pridružil Chris Quinn. Slednji velja za enega izmed najbolj perspektivnih mladih trenerjev v NBA, kjer se mu odpirajo tudi vrata do mesta glavnega trenerja.

Posebno težo je kliniki dodal tudi Igor Kokoškov, srbski trener, ki je leta 2017 Slovenijo popeljal do evropskega naslova. Njegove bogate izkušnje na najvišji ravni so bile neprecenljive za vse udeležence.

"Na klinikah nase vedno gledam z očmi mladega trenerja. Do teh fantov čutim veliko empatijo, do truda, ki ga vlagajo. Znanja in izkušnje, ki jih imam, želim deliti z njimi. Košarkarska igra se resnično hitro spreminja. Iz tega vidika raje delim misli, kot jih zadržujem zase. Morda bodo na koncu povzeli eno idejo ali misel. To mi je največja motivacija, ko predavam," je dejal Kokoškov.

Kliniko sta s svojo prisotnostjo počastila še dva posebna gosta, člana košarkarske hiše slavnih Kevin McHale in Steve Nash. McHale je v svoji izjemni karieri trikrat osvojil šampionski prstan lige NBA in sedemkrat zaigral na prestižni tekmi zvezd lige, kar ga uvršča med največje košarkarske legende.

Steve Nash, poseben gost letošnje klinike, je znan po tem, da je dvakrat prejel naziv najkoristnejšega igralca (MVP) lige NBA ter osemkrat nastopil na tekmi zvezd.

Letošnja klinika je udeležencem znova ponudila nove poglede in priložnost za povezovanje z ostalimi trenerji, kar bo prispevalo k nadaljnjemu razvoju košarke tako v Sloveniji kot širše. K temu bodo pri ZKTS stremeli tudi v prihodnje, še piše KZS.

V prihodnjih tednih sledijo nove klinike, ki bodo namenjene trenerjem mlajših starostnih selekcij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.