Šport > Košarka
4798 ogledov

Za Slovenijo bosta odslej igrala nova naturalizirana košarkarja

Jessica Shepard Profimedia
Košarkar Nebo in košarkarica Shepard prejela slovensko državljanstvo.

Slovenska moška in ženska košarkarska reprezentanca bosta pod košem v prihodnje močnejši za dva posameznika. Slovensko državljanstvo sta prejela ameriški košarkar Josh Nebo in ameriška košarkarica Jessica Shepard, so danes sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

Potem ko so pristojni organi pred dnevi izdali vsa ustrezna soglasja za izredno naturalizacijo, sta oba že podala prisego ter s tem postala slovenska državljana. Medtem ko Shepard loči še nekaj časa do prvega snidenja z novimi soigralkami, pa se bo Nebo moški izbrani vrsti pridružil čez nekaj dni, so zapisali pri KZS.

Šestindvajsetletni Nebo prihaja iz Houstona, 207 centimetrov visoki center pa je bil v pravkar končani sezoni eden ključnih igralcev Maccabija iz Tel Aviva. Pred tem je v Evropi igral še za Hapoel Eliato in Žalgiris, v Maccabi se je preselil pred sezono 2022/23.

V času študija v ZDA je igral za univerzi Saint Francis in Texas A&M. Nebo sicer velja za izjemno robustnega in eksplozivnega košarkarja, ki se dobro znajde na obeh straneh igrišča.

"Zelo sem navdušen nad to priložnostjo in čutim velik ponos, da bom lahko zaigral za slovensko reprezentanco. Veselim se reprezentančnih akcij in upam, da bomo z ekipo čim bolj uspešni. Navijačem obljubljam, da bom na vsakem treningu in tekmi dal vse od sebe in reprezentanci po najboljših močeh pomagal do dobrih rezultatov," je za KZS dejal Nebo.

Josh Nebo | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedemindvajsetletna Shepard je velik potencial kazala na univerzah Nebraska in Notre Dame. S slednjo je v sezoni 2018/19 osvojila naslov prvakinje lige NCAA. Istega leta jo je na naboru lige WNBA kot šestnajsto izbrala Minnesota.

Pod evropskimi koši se je 195 centimetrov visoka košarkarica prvič preizkusila leta 2021 v Izraelu, v pretekli sezoni pa je dobre igre kazala v dresu Umana Reyer Venezie.

"Hvaležna sem za ponujeno priložnost in zelo navdušena, da bom oblekla dres slovenske reprezentance. Vodstvo ekipe me je izjemno lepo sprejelo in komaj čakam, da bom spoznala vse soigralke in se z njimi podala v lov za uvrstitev na evropsko prvenstvo prihodnje leto. Lahko obljubim, da bom na igrišču pokazala vse kar znam in si seveda želim, da bomo z reprezentanco dosegale dobre rezultate," je povedala Shepard.

"Vladi Republike Slovenije ter vsem pristojnim ministrstvom in odborom se iskreno zahvaljujemo, da sta Nebo in Shepard po hitrih postopkih prejela slovensko državljanstvo. Poleg nespornih košarkarskih kvalitet oba krasijo tudi izjemne značajske lastnosti. Verjamem, da se bosta hitro ujela s soigralci oziroma soigralkami ter dala velik doprinos slovenski košarki," pa je dodal predsednik zveze Matej Erjavec.

Jessica Shepard | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 06:30 20.junij 2024.

    Še par let,pa bodo za nas igrali sami črni janezi

Sorodne novice