Šport > Košarka
21 ogledov

"Žrtvujemo se drug za drugega"

Nowitzki je bil doslej neustavljiv, a obramba Miamija ni obramba Oklahome. (Foto Žurnal24 main
Košarkar, ki je v letošnji končnici najbolj navdušil, se bo soočil z s trojico, zaradi katere je bilo letos prelitega na hektolitre črnila. Dirk Nowitzki proti LeBronu Jamesu, Dwyanu Wadu in Chrisu Boshu.
Spored finalnih tekem:
Sreda ob 3.00: Miami - Dallas
Petek ob 3.00: Miami - Dallas
Ponedeljek ob 2.00: Dallas - Miami
Naslednjo sredo ob 3.00: Dallas - Miami
Naslednji petek ob 3.00: Dallas - Miami*
Naslednji ponedeljek ob 2.00: Miami - Dallas*
15. junija ob 3.00: Miami - Dallas*
*Če bo potrebna.

Finale med Dallas Mavericks in Miami Heati bo ponovitev finala izpred petih sezon, ko je Vročica zaostajala z 0:2 v zmagah, a si Shaqom O'Nealom in Dwyanom Wadom nadela svoje prve šampionske prstane. Telički, ki so se letos v končnico uvrstili že 11. sezono zapored, so tako izgubili svoj prvi veliki finale. Danes je Miami povsem druga ekipa – iz tiste sta ostala le Wade in Udonis Haslem. So ekipa v izgradnji. Dallas je na drugi strani moštvo na vrhuncu, da Dirk Nowitzki vendarle osvoji prstan se je pred nekaj leti ekipi pridružil veteran Jason Kidd. Za veterane iz Teksasa je to morda zadnja prava priložnost za naslov prvaka, za trio talentiranih s Floride pa je to prvi od mnogih finalov. Vsaj tako se zdi. Že res, da je velika trojka neustavljiva, a daljša klop in več izkušenj dajeta manjšo prednost Mavericksom. Ne pozabimo, da so na poti do finala izločili branilce naslova Los Angeles Lakers, medtem ko Wade zaradi manjše težave z ramo proti Chicago Bullsom ni bil pravi. Pa vendarle: 15 ESPN-ovih novinarjev in strokovnih komentatorjev lige NBA stavi na Miami, le sedem pa na Dallas.

"Žrtvujemo se drug za drugega"
Mavericks ne bodo igrali le zase, ampak za ves Dallas, ki že vse od leta 1999 čaka na naslov prvaka ene od svojih franšiz. Takrat je uspelo hokejskim Dallas Starsom, medtem ko kljub velikim finančnim vložkom in številnim uvrstitvam v končnico to ne uspe Mavericksov in nogometašem Dallas Cowboysov. "Zadnje sezone so bile res težke. Potem ko smo izgubili finale, smo se vrnili s skoraj 70 zmagami, pa izpadli v prvem kolu končnice. To je bil boleč udarec. Odtlej smo se še večkrat skušali vrniti v finale," se spominja Nowitzki in poudarja: "Lani oktobra smo si zastavili za cilj, da letos pa res moramo osvojiti vse. Za zdaj nimamo še ničesar." Mavericksov pa ni bilo lahko niti pred ero Nowitzkega. Sredi 80. so bili šestkrat v končnici kot favorit, pa so vselej pogoreli, nato pa so sledila t. i. temna leta, ko se 10 sezon zapored v končnico sploh niso uvrstili. Rezultatska krivulja se je začela dvigati, ko so leta 1998 dobili visokega Nemca. Zadnji koščki v sestavljanki pa se se začeli zlagati 10 let kasneje: leta 2008 se je vrnil Kidd, sredi te sezone pa prišel ostrostrelec Peja Stojaković. "Smo skupina veteranov, ki močno želi lovorike in igra en za drugega. To dela naše moštvo posebno. Vsi se žrtvujemo drug za drugega. Res si želimo zmagati," dodaja Nowitzki. Najbolj med vsemi gotovo Kidd, ki je finale igral že dvakrat, a z New Jersey Nets oba izgubil. Pri 38 letih je to njegova bržkone zadnja priložnost, čeprav pravi, da kariere ne misli skleniti (niti v primeru lockouta).

LeBron James ima v končnici povprečje 25,9 točke na tekmo. Na zadnjih tekmah pa je v ospredje stopil tudi podcenjeni v veliki trojki – Chris Bosh. Na drugi strani Dirk Nowitzki v končnici daje kar 28,4 točke na tekmo, proti Oklahomi Thunderjem je imel celo dve tekmi z več kot 40 točkami. Ampak zdaj mu bo nasproti stala povsem drugačna obramba!

"Pot v zgodovino se začenja"
Heati so prvo veliko zmago dosegli že lani poleti, ko so dobili t. i. Odločitev. Dvakratni MVP rednega dela James se je odločil, da svoje talente iz Cleveland Cavaliersov preseli na Florido. Pridružil se je Wadu, prišel je še Bosh in tako je moral Pat Riley ekipo okrog treh bogato plačanih igralcev postaviti povsem na novo in z več poceni košarkarji za na klop. Redni del sezone je imel vzpone in padce, a zdi se, da so jih številne kritike in sovraštvo številnih z vsega sveta le naredile močnejše. "Veliko jih je menilo, da skupaj ne bomo delovali, da bo to katastrofa," se spominja James. Trije zvezdniki so začeli igrati drug za drugega, brez težav so se podredili ekipi, manjko adutov s klopi pa so nadoknadili z agresivno obrambo. Na poziciji se je tako obdržal tudi trener Erik Spoelstra, ki vseeno še danes velja za največji minus te nove generacije Heatov. Le redki verjamejo, da predsednik kluba Riley ni sodeloval na treningih, potem ko se je v vlogi trenerja izkazal že s štirimi prstani z Lakers in tistim s Heati iz leta 2006. "Pot v zgodovino se začenja zdaj," so bile pompozne LeBronove besede ob začetku sezone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.