Šport
112 ogledov

Le peščica igralcev se lahko pohvali s tem, kar je uspelo Italijanu

Jannik Sinner Profimedia
Zmagovalec OP ZDA Jannik Sinner se je še utrdil na prvem mestu računalniške teniške lestvice.

Italijanski tenisač Jannik Sinner je po zmagi na OP ZDA, kjer je v treh nizih ugnal domačega favorita Taylorja Fritza, še povečal svojo prednost na teniški lestvici ATP. Aktualni prvi igralec sveta se je z uspehom v New Yorku zapisal v zgodovino kot dugi najmlajši tenisač, ki je v eni sezoni osvojil oba grand slama na trdi podlagi.

Sinner je januarja slavil že na OP Avstalije, medtem ko je lovoriki na naravnih površinah, pesku in travi, osvojil njegov rival Carlos Alcaraz, trenutno tretji igralec sveta. Na drugo mesto se je po porazih Alcaraza in Novaka Đokovića na OP ZDA povzpel četrtfnialist zadnjega grand slama sezone Alexander Zverev.

Sinner | Avtor: Profimedia Profimedia
Sinner, ki po dveh nastopih ostaja neporažen v finalih grand slamov, si je praktično že zagotovli, da bo sezono 2024 sklenil na prvem mestu lestvice. Žal je njegovo ime trenutno neločljivo povezano z dopinško afero, v kateri pa jo je na presenečenje mnogih odnesel brez prask. Sinnerja so zaradi dopinškega prekrška, za katerega je uspel dokazati, da je bil zgolj posledica napake fizioterapevta, kanovali le z odvzemom točk in denarne nagrade na turnirju serije masters v Indian Wellsu, kjer je oddal pozitiven vzorec.

Kljub temu je lahko Italijan nemoteno nadaljeval sezono in po zaslugi velikega uspeha v New Yorku postal šele osmi tenisač v zgodovini, ki je na lestvici ATP presegel mejo 10.000 točk. Poleg njega se lahko s tem dosežkom pohvalijo Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Pete Sampras, Danil Medvedjev in Andre Agassi.

Na drugem mestu lestvice je po novem Zverev, tretji je Alcaraz, ki se je v New Yorku presenetljivo poslovil že v drugem krogu, četrti pa Đoković, ki je prvič po letu 2017 sezono končal brez osvojenega grand slama.

Z izpadom srbskega zvezdnika v tretjem krogu newyorškega turnirja se je prav tako prvič po letu 2002 zgodilo, da med osvajalci grand slamov ni bilo Federerja (upokojen), Nadala ali Đokovića. Era t.i. "velike trojice" se tako res nezadržno približuje svojemu koncu, čeprav je Đoković še vedno del svetovnega vrha, kar je nenazadnje potrdil tudi z naslovom olimpijskega prvaka.

Po zaslugi finalnega nastopa se je v najboljšo desetrico vrnil Fritz, z 12. mesta se je povzpel na sedmo.

Slovenci so še naprej daleč od svetovnega vrha. Najvišje je Bor Artnak na 373. mestu. Med najboljšimi 1000 igralci sveta sta le še Blaž Rola na 818. in Filip Jeff Planinšek na 826. mestu.

* Lestvica, ATP (9. september):
  1.  (1) Jannik Sinner (Ita)       11.180 točk
  2.  (4) Alexander Zverev (Nem)      7075
  3.  (3) Carlos Alcaraz (Špa)        6690
  4.  (2) Novak Đoković (Srb)         5560
  5.  (5) Danil Medvedjev (Rus)       5475
  6.  (6) Andrej Rubljov (Rus)        4645
  7. (12) Taylor Fritz (ZDA)          4060
  8.  (7) Hubert Hurkacz (Pol)        4060
  9.  (8) Casper Ruud (Nor)           4010
 10.  (9) Grigor Dimitrov (Bol)       3965
...
373.(374) Bor Artnak (Slo)             130
818.(884) Blaž Rola (Slo)               25
826.(836) Filip Jeff Planinšek (Slo)    24
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.