Šport
22 ogledov

Maja Vidmar – razred zase

Maja Vidar ni uspela ponoviti prvega mesta iz Barcelone, vendar je lahko s tretj Žurnal24 main
Maja Vidmar je s še šesto zaporedno zmago v letošnji sezoni suverena zmagovalka svetovnega pokala v športnem plezanju. Njena največja tekmica Avstrijka Angela Eiter je izpadla že v polfinalu.
 

Kranj, SP v plezanju (Ž)

1. M. Vidmar (SLO)
2. I. Anda Villanueva (ESP)
3. L. Franko (SLO)

Slovenske športne plezalke so z dobrimi rezultati skozi celo leto poskrbele za sezono, ki se bo zapisala v zgodovino slovenskega športa. Najprej je razveselila 23-letna Natalija Gros , ki si je priplezala zmago v kombinaciji in tako postala najbolj vsestranska plezalka leta 2007. “Današnja tekma ima malo grenek priokus, ker sem ostala ravno pod tisto črto, ki pomeni finale. Ob tem se mi je svet malo obrnil na glavo,” je po razglasitvi najboljših v kombinaciji povedala Natalija Gros. “Ampak vseeno sem dobila dobro nagrado, zmaga v kombinaciji svetovnega pokala mi res veliko pomeni. Za to sem se trudila celo sezono.”

Lučka Franko je priplezala do tretje stopničke. © Barbara Todorović

 
Druga pomembna akterka v sezoni 2007 pa je 21-letna Maja Vidmar . S petimi zmagami na sedmih tekmah svetovnega pokala je bila pred kranjsko tekmo vodilna v skupnem seštevku, pred zasledovalko Angelo Eiter pa je imela 19 točk prednosti. Ker je Avstrijka tekmovanje končala že v polfinalu, je imela Vidmarjeva pred sabo nekoliko mirnejši finalni nastop, saj je bila skupna zmaga že dobljena, a zato nemirnejšo noč. “Tako sem bila vesela, da celo noč nisem spala,” je po še enem odličnem nastopu, tokrat na domačih tleh, povedala Vidmarjeva, ki se je ob prvem osvojenem cilju lažje in mirneje spopadla s steno, v kateri je iskala še šesto letošnjo zmago, s katero bi potrdila, da je letos zares razred zase.

Klemen Bečan je bil edini Slovenec v finalu, končal je kot sedmi.. © Barbara Todorović

 
Vidmarjeva je kot najboljša v polfinalu v finalu nastopila zadnja – ob bučni podpori polne dvorane na Zlatem polju je prišla najvišje od vseh tekmovalk. Čeprav ni priplezala do vrha - bila je le en oprimek stran - je bila na tleh odlične volje, saj je petim zmagam dodala še šesto in zgodovinski naslov najboljše v svetovnem pokalu. “Enkratno je. Kar ne morem verjeti, kako se je odvijalo od poletja dalje, kar zaporedne zmage. Res sem zelo vesela, da mi je na še eni tekmi uspelo odplezati tako, kot znam,” je takoj, ko je končala s plezanjem, povedala Maja. Ob njej sta v finalu nastopili še Mina Markovič , ki je bila na koncu šesta, in Lučka Franko , ki je z osmega mesta v polfinalu z dobrim finalnim nastopom priplezala do stopničk – bila je tretja.

 

Kranj, SP v plezanju (M)

1. C. Lachat (ŠVI)
2. F. Crespi (ITA)
3. T. Mrazek (ČEŠ)

V moški konkurenci je bilo – vsaj kar se slovenskih nastopov tiče – manj napeto. V finale se je kot osmi uvrstil le Klemen Bečan , ki je tekmo končal na sedmem mestu (eno mesto je pridobil, ker je Ukrajinec Valerij Kriukov 40 minut zamudil na prihod v izolacijsko cono in je bil zato izključen iz nadaljnega tekmovanja). V sobotnem polfinalu sta obstala Klemnov brat Jure Bečan (21.) in Matej Sova (24). Bolj zanimiv je bil v moški konkurenci boj za vrh - za prvo mesto so se borili kar trije: Španca Patxi Usobiaga Lakunza in Ramon Julian Puigblanque , sicer dvakratni zmagovalec Kranja, ter Nizozemec Jorg Verhoeven . Španca sta na koncu obstala v polfinalu, Verhoeven je bil šesti, zmage v Kranju pa se je veselil Švicar Cedric Lachat . Skupni zmagovalec svetovnega pokala je postal Španec Patxi Usobiaga Lakunza.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.