Šport
87 ogledov

Mancevič demantira Petriča, 2. del:

(Foto: alesfevzer.com) Žurnal24 main
Potem ko je Žurnal24 v ponedeljek objavil intervju s predsednikom Plavalne zveze Slovenije, se je v soboto z javnim odgovorom na nas obrnil Dimitrij Mancevič, ki je demantiral Petričeve besede. 2. del!

Drugi del pisma Dimitrija Manceviča. Prvi del najdete tukaj.

4. G. Petrič grobo zavaja javnost, ko trdi, da ne sodelujem s slovenskimi plavalci. V novembru 2009 je g. Petrič prišel na višinske priprave v Font Romeu (Francija), da bi opazoval priprave svojih otrok in je bil priča mojih rednih priprav v tem vrhunskem športnem središču. V tem času sem bil vodja ekipe plavalcev iz treh držav: Slovenije (6 predstavnikov iz dveh klubov in ne samo PK Ilirija), Belorusije (evropska prvakinja in finalistka Olimpijskih iger v Pekingu Aleksandra Herasimenja) in Turčije. G. Darjan Petrič ni mogel spregledati, da treniram plavalce različnih slovenskih klubov. Drugo vprašanje pa je: ali je to želel videti?

Ne bom izpostavljal dejstva, da je bil g. Petrič kar nekaj časa skupaj z nami na
pripravah, pa vendar ni našel časa za pogovor z nami. Omenil bom druga dejstva. V preteklih letih je bil eden od zelo znanih in uspešnih ameriških trenerjev pogosti gost Slovenije in Hrvaške. Ta trener je istočasno treniral
veliko skupino zvenečih imen iz 5 ali celo 6 držav. S to skupino je tudi šel na vsa
največja tekmovanja, vključno z olimpijskimi igrami. G. Petrič je osebno vabil
omenjenega trenerja v Slovenijo in ga prosil za udeležbo domačega tekmovanja ter odprtega državnega prvenstva.

Z drugimi besedami rečeno, kar je bilo sprejemljivo za ameriškega trenerja, je bilo tudi dobro za g. Petriča in za slovensko plavanje, vendar če počnem to isto stvar jaz, potem je to ''ne posvečanje slovenskim plavalcem in ukvarjanje s tujimi športniki''. Sam sem že prej povedal g. Petriču, da na njegovo žalost ne prihajam iz njemu tako priljubljene dežele, kot je Amerika, pa vendar imam slovensko državljanstvo, moj vnuk je bil rojen v Sloveniji in cela moja družina dela in bo delala v korist Slovenije. Če pa ima predsednik PZS drugačno mnenje o rojenih v tujini, naj pove odkrito in se ne skriva za ''leporečjem''.

5. Ni težko opaziti, da g. Darjan Petrič nima povsem jasne slike o dogajanju v športu in posebej v plavanju. Sliši se čudno, pa vendar njegove lastne besede potrjujejo moje domneve:
a. Decembra 2009 je razglasil Petra Mankoča za ''carja''. ''Peter, ti si car,'' je rekel na že prej omenjeni tiskovni konferenci;
b. V tem tednu je ponavljal, da ima Peter ''poseben status'' na PZS zaradi svojih
dosežkov;

c. Že drugi dan je rekel, da je Peter ''samo polfinalist Olimpijskih iger'' (in ni več
nosilec odličij z največjih tekmovanj v 25 m in 50 m bazenih);

d. In spet mu je ušlo, da samo ena tekmovalka zasluži posebno obravnavo na PZS.

Ob vseh teh izjavah se pojavlja dvom: ali g. predsednik sploh sledi temu, kar se dogaja na PZS pod njegovim vodstvom? Ali se zaveda kam vodijo norme, ki jih trmasto in z veliko mero protekcionizma vsiljuje selektor?

6. Z vrhunskim plavanjem se ukvarjam že celo življenje. Brez prekinitve sem udeleženec skoraj vseh največjih plavalnih dogodkov od leta 1986. Delal sem v štirih različnih državah in sem ''preživel'' štiri predsednike PZS. Pa sem ostal uspešen, ker sem sledil svoji strokovnosti (že leta tudi predavam na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani in sem višji predavatelj predmeta Plavanje na Trenerski šoli Pedagoške Fakultete Univerze v Mariboru. Samo v zadnjih letih sem pripravil 9 poklicnih trenerjev plavanja). Toliko o mojem nesodelovanju s slovenskimi trenerji in tem, da naj bi bil domnevno ''konflikten človek''.

Na žalost ljudi, kot je g. Darjan Petrič, sem že bil priča poizkusom ''ustvarjanja
novega reda'' in dobro vem, kam to vodi. Predvsem, v kolikor je slogan
revolucionarjev ''poštenost in transparentnost''. Zato tudi nisem bil med podporniki rušenja predhodnega predsednika in njegove ekipe (o tem sem pisal v slovenskih športnih časopisih). Še več, napovedal sem bridki konec sedanjemu vodstvu. Zato tudi plačujem ceno in trpi moje poklicno udejstvovanje. Ampak ravno zato ne bom ostal tiho, ne bom skrival problemov slovenskega plavanja od slovenske (strokovne) javnosti in ne bom dovolil, da bodo določeni ljudje izničili uspešno delo predhodnih generacij, ki so jim predali uspešno, v športnem in finančnem smislu, športno zvezo.

Toliko za danes, saj se strinjam, da bo po Evropskem prvenstvu bolj primeren čas za resnejšo debato. Ne pozabite, da je g. Petrič sprovociral moj odgovor s svojo reakcijo na (zgolj) mojo uresničitev napovedi o bojkotu Evropskega prvenstva zaradi neizpolnjenih obljub. Napovedal sem zgolj, da ne grem v sestavi Slovenske delegacije v Budimpešto, pa sem bil deležen osebnih napadov, poskusov profesionalne diskvalifikacije in odkritih laži s strani vodstva PZS.

S spoštovanjem,

Dr. Dimitrij Mancevič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.