Šport
13 ogledov

Maraton kralju Northugu

Žurnal24 main
Tekaški olimpijski maraton na 50 km je dobil Norvežan Petter Nortug, ki je osvojil svojo drugo zlato in skupno četrto kolajno na igrah v Vancouvru. Srebro Axlu Teichmannu, bron Johanu Olssonu.

Petter Northug je na najboljši možni način izkoristil zadnjo priložnost za posamično zlato na igrah. Norveški tekaški zvezdnik je imel po 50 kilometrih še dovolj moči za sprint, v katerem je le za tri desetinke ugnal Nemca Axla Teichmanna. Razplet je bil tesen, saj je v ciljno ravnino pritekla peterica tekmovalcev z možnostmi za medalje. Šesti, Dario Cologna, pa je padel med prerivanjem v zadnjem zavoju in izgubil stik z najboljšimi, s tretjega mesta je na koncu padel na deseto.

Nemec je imel ob prihodu na stadion boljše izhodišče, toda Norvežan je z močnimi zamahi kar poletel mimo njega ter se ob prihodu v cilj z visoko dvignjenimi rokami veselil velikega uspeha. V Whistlerju je že osvojil zlato, a v ekipni sprinterski preizkušnji. Skupno pa je osebno statistiko medalj popravil na štiri, saj je dobil še bron v sprintu in srebro v štafeti ter je bil najuspešnejši tekmovalec OI. Skupno je bil tretji, za rojakinjo in smučarsko tekačico Marit Björgen (pet odličij, od tega tri zlate) in kitajsko hitrostno drsalko na kratkih progah Wang Meng (tri zlate medalje).

Tudi tretjeuvrščeni ni bil daleč, Šved Johan Olsson je zaostal le sekundo za zmagovalcem. Manj uspešen je bil Lukaš Bauer, eden od favoritov pred tekmo, ki je tudi vodil v prvih dveh tretjinah. A ritma ni zdržal do konca in v cilj je prišel le kot 12.

Trikratno svetovni prvak iz Liberca 2009 Northug je potrdil, da je res kralj razdalje, skupaj z rojakinjo Marit Björgen (tri zlate, srebro in bron) pa sta nedvomno postala tekaška kralj in kraljica iger v Vancouvru.

"Vedel sem, da bom ostal spredaj, če preživim njegov napad, ker sem v sprintu močnejši," je pot do uspeha pojasnil zmagovalec in dodal: "Postati olimpijski prvak na 50 kilometrov so bile vselej moje sanje. Nisem se štel med favorite, saj sem bil že precej utrujen."

Tudi srebrni Nemec ni bil razočaran: "Česa takšnega nisem pričakoval. To je šele moj četrti maraton in šele tretji, na katerem sem pripel do cilja." Nemci so na novo medaljo v kraljevski tekaški preizkušnji na OI čakali vse od Gert-Dietmarja Klauseja leta 1976.


Smučarski tek, 50 km (M):

1. Petter Northug (Nor)
2. Axel Teichmann (Nem)
3. Johan Olsson (Šve)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.