Šport
6965 ogledov

Med proslavljanjem olimpijskega zlata doživel srčni zastoj

srčni zastoj oživljanje Profimedia Fotografija je simbolična.
Slavje olimpijskega uspeha se je v trenutku sprevrglo v dramo, zvoke veselja pa so zamenjali kriki groze in klici na pomoč.

Na prizorišču olimpijskih iger v Parizu, natančneje v prostorih teniškega kompleksa Roland Garros, se je pred dnevi odvila prava drama, potem ko je glavi trener uzbekistanske boksarske reprezentance Tulkin Kiličev med proslavljanjem zlatega odličja svojega varovanca Hasanboja Dusmatova v kategoriji do 51 kg doživel srčni zastoj.

Priznanemu športnemu strokovnjaku je življenje rešilo hitro posredovanje dveh članov britanskega zdravstvenega osebja, zdravnika Harja Singha in fizioterapevta Robbieja Lillisa.

"Dva člana zdravstvenega osebja britanske boksarske reprezentance sta pomagala rešiti življenje glavnemu trenerju uzbekistanske reprezentance, potem ko je doživel srčni zastoj na OI v Parizu," je v uradni izjavi sporočila britanska olimpijska odprava.

Drama se je odvila v prostorih že omenjenega teniškega središča, ki je na olimpijskih igrah gostilo tudi tekmovanje v boksu. Po finalnem dvoboju, v katerem je Dusmatov premagal Francoza Billala Bennamaja, so se uzbekistanski trenerji vrnili v prostore za ogrevanje, kjer so začeli proslavljati.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Lillis, je iz prostora zaslišal kričanje. Ko je vstopil, je Singh, ki je bil tam kakšnih 30 sekund prej, že začel oživljati Uzbekistanca, Lillis pa se je lotil dela z defibrilatorjem.

Kiličev se sprva ni odzival, po 20 ali 30 sekundah pa je nenadoma spet prišel k zavesti, je pojasnil britanski fizioterapevt. Kiličeva sta nato predala francoski zdravniški ekipi, ki je prispela nekaj ur kasneje.

Hasanboj Dusmatov | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je povedal Lillis, sta se s kolegom odzvala na krike pretresenih članov uzbekistanske reprezentance.

"Klicali so na pomoč in prosili za zdravnika. Harj je bil prvi zraven, jaz pa sem mu sledil s torbo za nujne primere, ki jo imam vseskozi s seboj. Kar nekaj trenerjev je bilo vidno pretresenih ob vsem, kar se je dogajalo. Potrebovala sva nekaj trenutkov, da sva jih spravila s poti," je povedal Lillis in razkril, da tisti večer ni mogel zatisniti oči. Slišal se je s svojo mamo, ki mu je dejala, da je bil to "njegov olimpijski trenutek". "Mislim, da tega ne bom nikoli pozabil," je povedal in izrazil upanje, da si bo Kiličev v celoti opomogel.

Jalolov | Avtor: Profimedia Profimedia
Britancema se je za hitro in uspešno posredovanje zahvalil tudi novopečeni uzbekistanski olimpijski prvak v supertežki kategoriji Bakhodir Jalolov. "Kiličev je moj osebni trener. Je odličen trener. Za zdaj je vse v redu z njim. Hvala vsem za pomoč. Počuti se bolje. Hvala še enkrat angleškima zdravnikoma, ki sta mu prva nudila pomoč. Iz srca hvala," je dejal boksarski šampion.

"Kiličev je več kot trener. Je naš drugi oče. Vzgojil nas je in izobrazil. Vcepil nam je svoj športni duh. Vedno ga nosim v srcu. Jutri ga bom obiskal v bolnišnici," je ob zmagi napovedal Jalolov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.