Šport > Moto športi
9 ogledov

Kubica: Očitno mi je prinesel srečo!

Poljak Robert Kubica se je minulo nedeljo drugič v karieri voznika formule 1 ves Žurnal24 main
Robert Kubica je v Sepangu z BMW-jem osvojil drugo mesto, uspeh kariere. "Tudi brez McLarnove kazni uvrstitev na stopničke ne bi smela biti ogrožena." Očitno mu je srečo prinesel Bernie Ecclestone.
 

BMW Sauber na uvodnih dveh dirkah sezone 2008

N. Heidfeld: 2. v Melbournu, 6. v Sepangu – 11 točk
R. Kubica: odstop v Melbournu, 2. v Sepangu – 8 točk

Dve drugi mesti, skupaj 19 točk in drugo mesto v konstruktorskem seštevku je izkupiček moštva BMW Sauber z uvodnih dveh dirk sezone svetovnega prvenstva formule 1. Nemec Nick Heidfeld je z drugim mestom v Melbournu izenačil uspeh kariere, zaostal je le za McLaren Mercedesom Lewisa Hamiltona . Poljak Robert Kubica je drugo mesto osvojil v Sepangu, hitrejši je bil zgolj Kimi Räikkönen s Ferrarijem . Že res, da BMW v končni boj za naslova prvaka bržkone ne bo posegel, a je lahko, če bo še naprej “kradel” točke Ferrariju ali McLarnu, zelo pomemben dejavnik pri razpletu sezone. "Rezultata iz Avstralije in Malezije sta dokaz, da smo z razvojem dirkalnika F1.08 na pravi poti, da smo naredili korak naprej," je teden dni pred tretjo dirko v Bahrajnu dejal tehnični šef moštva Willy Rampf : " Hierarhično pa moštev za zdaj še ni bil razporedil. Počakajmo še kakšno dirko." Robert Kubica je minulo nedeljo drugič v svoji še ne dve letni karieri voznika formule 1 stopil na zmagovalni oder. Jeseni leta 2006 je bil v Monzi tretji. Po njegovem mnenju je le še vprašanje časa kdaj bo BMW dosegel debitantsko zmago v formuli 1. Kaj je še dejal v pogovoru za uradno spletno stran tekmovanja?

Robert, od prvih stopničk pa do vaših drugih je minilo kar precej časa ...
Res je. Sezona 2007 je bila sploh prva v moji dirkaški karieri, ko nisem niti enkrat stopil na oder za zmagovalce. A zdaj čutim, da se je ta trend obrnil v pravo smer.

Veselje Roberta Kubice v Sepangu © AFP

 
Najprej tretje mesto, zdaj drugo mesto. Prvo bo vaš novi cilj. In tudi cilj vašega moštva. Svoj novi bolid zdaj že poznate. Kje bo prva priložnost za zmago?
Zmaga je splet različnih dejavnikov. Na obeh dirkah smo bili blizu vrha in to nam daje še več motivacije. Zmage ne moreš programirati, treba jo je zgraditi.

Je kaj rivalstva kdo v ekipi bo dosegel prvo zmago ? Vi ali Nick?
Kar se mene tiče ga ni. Moji konkurenti so prav vsi na štartni vrsti, ne glede na moštvo.

Vaši rezultati z zimskih testiranj so bili zelo različni, dobri in slabi. Ste presenečeni, da zdaj sorazmerno lahko konkurirate Ferrarijema in McLarnoma?
Ne bi rekel, da lahko. Bili smo bolj zanesljivi, Ferrari je imel težave v Avstraliji, McLaren pa v Maleziji. Sam sem v Melbournu zamudil priložnost za točke. Še nekaj dirk bo potrebnih, da bomo spoznali moč posamezne ekipe.

Prav neverjetno je, da BMW iz leta v leto izpoljnjuje svoje cilje. Kako vam to uspeva?
Predvsem zato, ker na naše težave zelo hitro odreagirajo v tovarnah v Hinwilu in Münchnu. A sam bi raje ostal previdnejši, saj je še prezgodaj, da bi trdili, da smo že dosegli letošnje cilje.

 
 

Ne smemo pozabiti, da za zmage ni dovolj, da nadoknadiš zaostanek za najboljšimi, potrebno je biti hitrejši.

Robert Kubica

 
BMW Sauber je drugi v točkovanju. Je to realno stanje, ali pa je še prezgodaj, da bi se zares lahko kosali s Ferrarijema in McLarnoma?
Torej, težko je reči. Ne smemo pozabiti, da za zmage ni dovolj, da nadoknadiš zaostanek za najboljšimi, potrebno je biti hitrejši.

Kubica je po drugem mestu v Sepangu zdaj na petem mestu skupnega seštevka. © AFP

 


 
 

Prvi postanek v boksu sem imel planiran zelo pozno, a sem bil vseeno podobno hiter kot vodilni.

Robert Kubica

 
V Sepangu vam je do uspeha pomagala tudi McLarnova kazen. Je bilo to ključno za vaše drugo mesto?
Prvi postanek v boksu sem imel planiran zelo pozno, a sem bil vseeno podobno hiter kot vodilni. Tudi brez McLarnove kazni uvrstitev na stopničke ne bi smela biti ogrožena.

Ko ste v Maleziji na štartni vrsti sedeli v dirkalniku, se je k vam sklonil Bernie Ecclestone. Kaj vam je dejal?
Zaželel mi je vse dobro na dirki ... očitno mi je prinesel srečo!

V Bahrajnu bo podobno vroče in suho kot v Melbournu. Tam ste bili blizu prvega štartnega položaja. Kakšna so vaša pričakovanja za Bahrajn?
Kot vedno: doseči čim boljši rezultat.

 

Preberite še:

Intervju: Flavio Briatore
Komentar: po uvodnih dveh dirkah sezone 2008

"Bahrajna se že veselim, saj sem lani prav tam dosegel prve točke v sezoni. Pa tudi zato, ker se je sezona začela tako zelo dobro. Dirkališče v Bahrajnu je drugačno od Melbourna in Sepanga. Ima dolge ravnine in počasne ovinke pred katerimi je potrebno močno zavirati. Hitrih ovinkov skoraj ni. Pomembno vlogo lahko igra še veter. Upam, da ne bo premočan, saj je naš bolid nanj občutljiv. Bomo videli kako konkurenčni bomo. Sam verjamem, da bomo," pa je Robert Kubica v tem tednu dejal v nekem drugem pogovoru z mediji, po uvrstitvi kariere je razumljivo v teh dneh obkrožen z novinarji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.