Šport > Moto športi
0 ogledov

Lorenzo prekinil niz Stonerja

Jorge Lorenzo
1/8
Reuters
Aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo je z zmago na VN San Marina dokazal, da ga še ne gre odpisati iz boja za naslov. Na drugem mestu je končal Dani Pedrosa, "šele" tretji pa je bil vodilni v skupnem seštevku Casey Stoner, ki je pred tem dobil tri dirke zapored.

Jorge Lorenzo (Yamaha) se je s svojo tretjo letošnjo zmago na VN San Marina vodilnemu v skupnem seštevku Caseyju Stonerju (Honda), ki je bil v Misanu tretji, približal na 35 točk in poskrbel, da bo zaključek letošnje sezone še kako napet. Naslednja dirka bo v španskem Aragonu, in če bo aktulanemu svetovnemu prvaku pred vročekrvnimi domačimi gledalci uspelo vpisati še eno zmago, potem bi se prednost Stonerja lahko stopila na le nekaj točk ...

Lorenzo je v Misanu vodil od starta do cilja, potem ko je z odličnim startom prehitel Stonerja in Pedroso. Avstralec je nekaj krogov še sledil Lorenzu, nato pa je slednji začel nizati odlične čase in se počasi oddaljevati od Hondinega dvojca. Ob koncu dirke, pet krogov pred koncem, je mimo Stonerja švignil še njegov moštveni kolega Pedrosa in s tem naredil uslugo svojemu rojaku na prvem mestu. V ozadju je potekal srdit boj za četrto mesto, ki ga je na koncu osvojil Marco Simoncelli (Gresini Honda). Le nekaj stotink za dirkačem z najbolj bujno pričesko v karavani je končal še tretji tovarniški dirkač, Honde Andrea Dovizioso. Ben Spies na drugi tovarniški Yamahi se je tokrat moral zadovoljiti s šestim mestom. Zelo dobro dirko je odpeljal tudi devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi (Ducati), ki je z nekaterimi manevri znova spomnil na svoje najboljše čase, a na koncu kaj več od sedmega mesta zanj ni bilo dosegljivo.

"Zares sem potreboval to zmago, potem ko sta bili zadnji dve dirki prava nočna mora. Res sem vesel, da sem se vrnil na vrh in to z zelo dobrim motociklom. Pričakoval sem bolj napet boj s Caseyjem, toda na mojo srečo je Casey na sredini dirke ni bil najhitrejši in lahko sem slavil svojo drugo zmago v Italiji, kar je zelo pomembno," Lorenzo po zmagi ni skrival navdušenja in še dodal, da mu brez truda njegove ekipe nikoli ne bi uspelo. Stoner je po dirki povedal, da se je na začetku počutil odlično, nato pa ga je zdelala utrujenost: "Nekej na polovici dirke, ko sem začutil, da bi lahko napredoval, sem nenadoma začutil utrujenost. Trudil sem se na zaviranju, nekajkrat sem bil prepozen in zato sem začel zavirati hitreje, kar me je stalo časa. Izčrpan sem bil. To ni izgovor, preprosto sem izpraznjen po zadnjih treh dirkah." Avstralec je v nadaljevanju pomiril svoje navijače in zagotovil, da bo že na naslednji dirki znova pripravljen na boj za prvo mesto. "Za naslednjo driko bom pripravljen, toda današnja dirka je bila težka. Kapo dol pred Jorgejem, odpeljal je odlično dirko in ni napravil večjih napak," pa je Stoner v duhu fair-playja športno priznal poraz in na dušo popihal velikemu tekmecu Lorenzo. Pedrosa na drugem mestu se je pritožval predvsem nad slabo nastavitvijo motorja, ki naj bi ga tudi stala boja za zmago. "Kljub temu sem na koncu ujel Caseyja in prišel na drugo mesto, s čimer sem zelo zadovoljen," je bil vseeno zadovoljen Pedrosa.

Nesreča Capirossija

Z razpletom dirke zagotovo ne more biti zadovoljen veteran Loris Capirossi (Pramac Ducati), ki je pred začetkom dirkaškega vikenda v Misanu napovedal, da se bo po koncu sezone poslovil in odšel v zaslužen pokoj. Za priljubljenega Capirossija je bila tako tokratna dirka zadnje na domačih tleh in bržkone si je želel, da bi jo končal med uvrščenimi, vendar mu tehnika ni bila naklonjena, tako da je bil ob Nickyju Haydnu (Ducati) edini, ki ni končal dirke.

Moto2: Šesta zmaga Marqueza

V razredu Moto2 je slavil Španec Marc Marquez in se veselil šeste zmage v sezoni. Španec je za šest desetink ugnal Nemca Stefana Bradla, tretji je bil Italijan Andrea Iannone. Marquez se je v skupnem seštevku vodilnemu Bradlu približal na 23 točk.

125 ccm: Odločali centimetri

Zelo napeto je bilo v razredu do 125 kubičnih centimetrov, saj je Španec Nicolas Terol tik pred ciljno črto za vsega 22 tisočink sekunde ugnal Francoza Johanna Zarca. Tretji je bil še en Španec Efren Vazquez. V skupni razvrstitvi vodi Terol z 216 točkami pred Zarcom, ki je na 12 od 17 dirk zbral 185 točk.

VN San Marina, MotoGP:

1. Jorge Lorenzo (Yamaha) 44:11,877
2. Dani Pedrosa (Honda) + 7,299
3. Casey Stoner (Honda) + 11,967
4. Marco Simoncelli (Gresini Honda) + 17,353
5. Andrea Dovizioso (Honda) + 17,390
6. Ben Spies (Yamaha) + 18,092
7. Valentino Rossi (Ducati) + 23,703

MotoGP, skupni seštevek (13/18):

1. Casey Stoner (Honda) 259 točk
2. Jorge Lorenzo (Yamaha) 224
3. Andrea Dovizioso (Honda) 185
4. Dani Pedrosa (Honda) 150
5. Ben Spies (Yamaha)
6. Valentino Rossi (Ducati) 133

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.