Šport > Moto športi
68 ogledov

Pomembna kazen v zadnjem krogu v boju za naslov

Lando Norris, Max Verstappen Profimedia
Dvojna zmaga Ferrarija, v boju za naslov svetovnega prvaka pa je Verstappen povečal razliko.

Monačan Charles Leclerc (Ferrari) je zmagovalec dirke formule 1 za VN ZDA v Austinu. Drugi je bil njegov moštveni sotekmovalec, Španec Carlos Sainz, tretji pa vodilni v seštevku sezone, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Verstappen je bil sicer na stezi, ko je privozil skozi cilj, četrti, a je Britanec Lando Norris (McLaren) pred njim dobil petsekundno kazen, tako da sta v rezultatih dirke zamenjala mesti. Komisarji so vozniku McLarna kazen prisodili v zadnjem krogu, s tem pa nekoliko vplivali na boj za prvaka, saj se je razlika povečala in ne zmanjšala, če bi Norris zadržal tretje mesto. Britanec je ob prehitevanju Verstappna nekaj krogov prej nekoliko zapeljal s steze, belo črto pa je prevozil tudi Nizozemec.

Oba dirkača sta v pogovorih s svojim moštvom po radijskih zvezah komentirala dogodek in s tem skušala vplivati na odločitev komisarjev. Ti so nato izrekli kazen Norrisu.

Za Leclerca je bila to osma zmaga v karieri, tretja v tej sezoni, za Ferrari pa druga dvojna v letu 2024.

Charles Leclerc | Avtor: Profimedia Profimedia

Verstappen je sicer konec tedna v ZDA dobil sprintersko dirko, slavil je pred Sainzem in Norrisom. Nizozemec je tako v tej sezoni dobil vse sprinterske dirke, skupno pa že 11 v karieri (od 16 sprinterskih dirk v vsej zgodovini F1).

V ZDA je Verstappen prišel z 52 točkami naskoka, po sprintu je pred najbližjim zasledovalcem Norrisom naskok povečal na 54 točk, po današnji dirki, ko je Verstappen dobil 15, Norris pa 12 točk, pa oba najresnejša kandidata za naslov prvaka v sezoni 2024 loči 57 točk.

Že takoj po startu je sicer Norris, ki je dobil kvalifikacije pred Verstappnom, zapravil najbolje izhodišče. A niti Nizozemec ni startal najbolje, pred njega se je takoj prebil Leclerc, ki je izkoristil tudi medsebojni boj obeh kandidatov za naslov svetovnega prvaka.

V začetnih krogih je na stezo zapeljal tudi varnostni avto, potem ko je Lewis Hamilton slab konec tedna, v sprintu je bil le šesti, v kvalifikacijah pa 19., končal v pesku ob stezi.

Leclerc je tudi po umiku varnostnega avtomobila nadaljeval v svojem ritmu, po postankih v boksih pa je Verstappen izgubil mesto in moral predse spustiti še drugega Ferrarijevega dirkača.

Je pa takrat za sabo še zadržal Norrisa, ki pa je z bolj svežimi pnevmatikami lahko prehitel tekmeca pet krogov pred koncem. A je pri tem zapeljal izven območja steze. Na koncu je sicer Britancu zmanjkala manj kot sekunda, da bi kljub kazni ostal tretji, saj si je do cilja privozil 4,1 sekunde naskoka pred prvim dirkačem Red Bulla.

"Precej težav sem imel, nisem mogel dobro upravljati dirkalnika. Ni bilo najboljše, tako da je mesto na stopničkah na koncu kar uspeh," je po dirki za prireditelje dejal vodilni v seštevku sezone Verstappen.

"Zelo sem vesel. Imel sem super avto, že takoj po startu sem lahko vozil v svojem ritmu in šlo je po naših načrtih. Super za Ferrari, dolgo smo v ZDA čakali na dvojno zmago," pa je dejal Leclerc.

Charles Leclerc | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednja postaja bo dirka za VN Mehike v Ciudad de Mexicu že čez teden dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice